Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Vlog: 5 dejstev o življenju v Lizboni

Spet je teden naokrog, spet je petek in spet seveda nadaljujemo z našimi vlog objavami. Tokrat ne v video obliki, temveč kot blog zapis, o petih dejstvih življenja v Lizboni. V glavni vlogi seveda Anisa Kete ter Kaja Besednjak, ki smo ju na naših straneh že spoznali. Vabljeni k branju.

7.  januar, 2018. Točno 3 meseci odkar smo odšle iz Slovenije in se preselile v Lizbono.  Nedojemljivo je, kako čas beži. Seveda pogrešava naš dom, družino ter bližnje prijatelje in včasih res ni lahko biti v novem okolju. Vendar nama istočasno kar paše biti tukaj. Najverjetneje zaradi raznolike kulture, občutka svobode in vznemerljivih občutkov, ker začenjava nekaj novega in ker sva v tujini. Na Portugalsko sva prišle predvsem zaradi portugalske kulture. Zaradi njihove prepoznavne sproščenosti in sreče. Najina želja je bila živeti v krogu pozitivnih, veselih ljudi, ki znajo uživati življenje. Po treh mesecih življenja tukaj smo malce bolj spoznale njihovo kulturo ter njihove navade. Naj vama predstaviva 4 najbolj zanimive in nam različne navade, na katere smo se sčasoma privadile.

1.BEJINJOS / LUPČKI 

Prišle smo po ljubeznivo kulturo in .. dobile sva jo. Tukaj bi lahko rekli, da je ljubezen skorajda v zraku. Poljubčki so vsakodnevna navada. Če želiš ali ne, ob vsakem srečanju z nekom se poljubiš na lica. Ni pomembno ali osebo poznaš ali ne, ali je mlada, starejša ali je on ali ona . . . tukaj imajo navado, da se poljubiš z vsakim. Vsaj dvakrat.  Na začetku je malce neprijetno, čudno se poljubljati kar z vsakim . . . in vzame ti kar nekaj časa preden se pozdraviš z vsemi.  V Sloveniji imamo navado reči; “Oj, kej je zdej?’ , brez poljubčkov in objemov.  Torej, lahko si predstavljate najine prve odzive preden smo se privadile na toliko poljubčkov.  Ampak konec koncev, da si vzameš čas in vsakega posebej lepo pozdraviš, je kar lepa navada. In vesele smo, da nama je to postala sladka navada. Torej ja, po 3 mesecih v Lizboni – beijinos para tudos!!

2. ČEZ RDEČO LUČ NA SEMAFORJU 

Tukaj so pravila včasih pozabljena. Če je rdeča luč na semaforju in ni avtomobila, zakaj bi čakal na prehodu za pešce? Portugalsko sočutje se pokaže tudi na cesti. Tudi če je rdeča luč in prečkaš cesto, voznik ne bo živčen in ne bo trobil, ampak bo potrpežljivo počakal, da greš čez cesto. Lahko bi rekli, da bolj spoštujejo druge udeležence na cesti, kot samo pravilo o rdeči ali zeleni luči na semaforju. In nama to kar ustreza, je bolj svobodno in prijetno.

Lizbona

3. PRVA STVAR – IMEJ SE FAJN!

Midve sva kar urejeni in organizirani osebi. Včasih bi si želeli narediti vse v enem dnevu. Lahko si organizirava najin čas in si ‘zabaševe’ stvari samo, da narediva čim več kar se da. Namreč, vedno moramo nekaj delati in vzeti hočeva vsako priložnost.  Tukaj . . . tukaj lahko pozabiva na urnik in skrb oziroma stres, da nisva nič še naredile danes. Prva stvar, ki je tukaj pomembna je, da si srečen in da se imaš fajn. Druga stvar je, da uživaš v tem kar počneš. In šele kasneje pridejo na vrsto ambicioznost, uspešnost in produktivnost.  Za naju je mogoče včasih to kar dobro. Da se nekoliko umiriva in se ne obremenjujeva toliko s tem, kaj vse bi lahko izboljšale, kako bi morale narediti stvari drugače, boljše . . . velikokrat naju spomnijo, da moramo preprosto uživati v procesu in si vzeti čas za nam ljube stvari in za nam bližnje ljudi.  

4. TUKAJ NI HITENJA

Včasih imava občutek, da te tukaj čas ne more uloviti in omejevati. Na primer, trgovka v Pingo doce te vsakič vpraša, če želiš dodatno vrečko in ti nato pomaga dati stvari vanjo. Tudi če za teboj čaka 10 ljudi. Drugi primer, vaja začne ob 8.00, ampak si ti edini, ki se prikaže ob tej uri. Šele v roku 30 min začnejo prihajati še ostali.  Ja, stvari tukaj trajajo . . . in včasih je bolje zate, da zajameš globok vdih in pozabiš na številke na uri.

5. BARVITO, MULTIKULTURNO MESTO

Lizbona je znana po barvah. Njene ulice so polne različnih barv, h čemur prispevajo njihove slavne ploščice na zidih, street art in seveda barve pridejo še bolj do izraza zaradi portugalskega vremena. Sonce je vsekakor najboljši prijatelj Lizbone. In prav tako je Lizbona barvita v kulturah, kjer lahko vsakodnevno vidimo preplet evropske, azijske, afriške kulture .. Podobno barvito je tudi na treningih. V Sloveniji imamo ponavadi v plesni dvorani zbrane plesalce s podobnim stilom oblačenja in precej enakim načinom razmišljanja. Tukaj pa lahko samo v enem treningu najdemo: oldschool hiphoperja, punco prekrito s tatuji in piercingi, plesalke oblečene v sexy obleke kot da niso na treningu ampak na odru, potem je tam v zadnji vrsti 50 letna aktivna gospa, ki želi plesati na hiphop ritme .. vse starosti, vse barve na enem mestu, kjer se lahko vsak najde. Mesto, ki je odprt0 za vsakega .. in ja, všeč nama je to!

Lahko opazite nekaj razlik, kaj ne? 

 

* Več na: Life in a day of K&A

Kaja&Anisa

#vlog

Kolofon