Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Kaj je to Varna hrana?

Zadnje čase lahko zasledimo v medijih debato o varni hrani. Mogoče ni čisto jasno kaj pomeni varna hrana. To je hrana, ki ni škodljiva za zdravje človeka. V živilski dejavnosti jo zagotavljajo s pomočjo HACCP sistema, predpisanih kontrol, tehnologij in znanja, kar je običajno odvisno od denarja, interesov lastnikov ter zahtev trgovcev in potrošnikov. Odgovornost za varne izdelke vedno nosijo proizvajalci.

Doma delamo s hrano po domače, predvsem glede na izkušnje naših prednic in prednikov, glede na navodila na embalaži izdelkov,  glede na kuharske knjige in »google«. Običajno nimamo problemov z »ne«varnostjo hrane. Naša kontrola varnosti hrane temelji na izgledu, vonju in okusu hrane in seveda na ustrezni higieni. Če hrana lepo diši, izgleda in je še dobrega okusa, potem smo skoraj prepričani, da je hrana ok.

Varnost živil na trgu je pod nadzorom inšpekcijskih služb, ki hrano kontrolirajo pri proizvajalcih, v distribuciji, v trgovinah in na vstopnih točkah v EU, če gre za uvoz živil iz tretjih držav. Dnevno se najdejo živilski izdelki, ki potencialno niso varni in jih je treba odpoklicati(umakniti) s trga, objave za EU so prikazane na portalu RASFF portalu –   (https://webgate.ec.europa.eu/rasff-indow/portal/?event=searchResultList)  in včasih je prav zanimivo pogledati, kaj se vse najde v izdelkih na trgu in so ti izdelki ocenjeni kot potencialno nevarni, da je zato potreben njihov odpoklic.

- 44. alert 20/12/2017 2017.2186 France, foreign body (rat tooth) in chocolate bar from the Netherlands confectionery

- 77.alert 22/01/2018 2018.0161 Italy, plastic fragments in yogurt from Italy

- 303 alert 2/12/2017 2017.2203 Austria, fipronil (1.9 mg/kg - ppm) in whole egg powder from Romania, via Poland and via the Czech Republic eggs and egg products

V Sloveniji lahko sledimo objave odpoklicev na portalu Uprave za varno hrano (Obvestila potrošnikom): http://www.uvhvvr.gov.si/ in na spletni strani Zveze potrošnikov Slovenije  in verjetno še kje drugje. https://www.zps.si/index.php/hrana-in-pijaa-topmenu-327/odpoklici-2018

Odpoklici se običajno vršijo zaradi prisotnosti nedovoljenih substanc v hrani kot so: patogeni mikroorganizmi, strupene snovi - toksini, ki so lahko produkt mikrobov ali pa emisij iz embalaže ali iz okolja, preveliki ostanki FF sredstev in težkih kovin,  trdni delci kot so koščki embalaže, lesa, kamenčkov  inp.

Hrana je lahko zdravju škodljiva tudi zaradi pretečenega roka uporabnosti, poškodbe na embalaži ali zaradi nepravilne priprave (nezadostna termična obdelava – kuhanje)

Živilski proizvodi so običajno izdelani na osnovi predpisov, ki opredeljujejo varno hrano za posamezno vrsto proizvoda  in proizvajalci se morajo te zahteve upoštevati.

Če pretiravamo z istovrstno,  še tako varno hrano, pa lahko postane hrana sčasoma nevarna in nezdrava – tako kot je to pri alkoholnih pijačah. Npr., če bomo kar naprej posegali po obarvani, aromatizirani, konzervirani, umetno slajeni, energetsko bogati, bogati z vitamini in minerali, zelo slani hrani inp. – se nam bodo v organizmu kopičile določene snovi preko dovoljenih mej, kar lahko postopoma sproži spremembe v organizmu in posledično bolezni.

Od nas potrošnikov je zato odvisno koliko bomo tvegali pri »varni hrani«

In še enkrat: varna hrana ni vedno zdrava hrana; krofi in klobase so varna hrana, v prevelikih količinah (sladkor&sol) pa niso več zdrava hrana.

Pa dober tek.

 

* Fotografija: Shutterstock

Katja Jež
Kolofon