Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Protest proti Simoni Semenič, jutrišnji slavnostni govorki na proslavi v Ajdovščini

Slovenija je edina država v Evropi, ki se z državnim praznikom poklanja kulturi. Osmi februar bo kulturno obarvan tudi v Ajdovščini, z občinsko proslavo, na kateri bo slavnostna govorka Simona Semenič, dramatičarka in nocojšnja dobitnica nagrade Prešernovega sklada. Vsi pa se z izbiro govorke ne strinjajo, zaradi provokativne fotografije izpred nekaj let. Dodajamo tudi mnenje uredništva spletnega portala Lokalne Ajdovščina.

Prešernov dan, slovenski kulturni praznik, bomo v Ajdovščini obeležili s proslavo, ki jo prireja Zveza kulturnih društev Ajdovščina. Slavnostna govornica bo letošnja nagrajenka Prešernovega sklada, dramatičarka Simona Semenič. Proslava bo obenem tudi uvod v praznovanje 70. obletnice Glasbene šole Vinka Vodopivca. Zveza kulturnih društev Ajdovščina bo na osrednji slovesnosti, v Dvorani prve slovenske vlade, podelila priznanja zaslužnim za kulturni utrip v občini. Kulturni program pripravlja Glasbena šola Vinka Vodopivca, ki letos obeležuje 70. obletnico nastanka – to bo uvodni koncert ob jubileju, slavnostni dogodki in koncerti pa se bodo vrstili skozi vse leto.

Simona Semenič je nagrajena za ustvarjalni opus zadnjih dveh let. Prejemnica treh Grumovih nagrad je samo lani izdala dve knjigi z naslovoma tri drame in me slišiš? "Simona Semenič je vsestranska gledališka ustvarjalka. Ni le dramatičarka, temveč je dramaturginja, performerka, režiserka in gonilna sila pri vzpostavljanju produkcijskih pogojev za kontinuiran razvoj slovenske dramske pisave. Simona Semenič je ena najpomembnejših sodobnih slovenskih gledaliških osebnosti," so zapisali v utemeljitvi nagrade.

Vsem pa izbira govorke na osrednji občinski prireditvi ni ravno po godu. Vzrok je cikel fotografij, ki je bil že objavljen, denimo v gledališkem listu ob uprizoritvi drame medtem ko skoraj rečem še ali prilika o vladarju in modrosti v Slovenskem narodnem gledališču Drama Ljubljana pred tremi leti. Na eni od fotografij je noseča performerka ovita v razrezano slovensko zastavo. Kot poročajo Primorske novice  je provokativno umetniško delo včeraj sprožilo protest svetniške skupine nepovezanih svetnic in svetnikov Občine Ajdovščina. Mateja JerkičVilko Brus in Angel Vidmar, ki nasprotujejo Simoni Semenič  kot izbrani slavnostni govornici na letošnjem kulturnem prazniku v njeni domači Ajdovščini.

Naše nestrinjanje utemeljujemo s tem, da so se v zadnjih dneh na socialnih omrežjih pojavile fotografije osebe, domnevno gospe Simone Semenič, letošnje slavnostne govornice na osrednji slovesnosti, ki bo v četrtek, 8. februarja, v dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini, ovite v slovensko državno zastavo, držeč v rokah škarje, s katerimi je verjetno izrezala grb - državni simbol na slovenski zastavi in pokazala svoj nosečniški trebuh. Ne glede na to, s kakšnim namenom, je bilo to storjeno, in v kolikor je na fotografiji dejansko gospa Simona Semenič, smo mnenja, da ni primerna za slavnostno govornico, saj je po našem mnenju njeno dejanje nekulturno in neokusno,” so zapisali v izjavi za javnost, v kateri še predlagajo, naj se Zveza kulturnih društev kot organizator slovesnosti zahvali Simoni Semenič za sodelovanje.

Njihovemu protestu sta se pridružili tudi svetniški skupini NSi in SDS.

Mnenje uredništva spletnega portala Lokalne Ajdovščina: Simona Semenič je vrhunska umetnica, dramatičarka in lahko si štejemo le v čast, da izhaja po rodu prav iz Ajdovščine. Tako nadaljuje bogato kulturno tradicijo občine in se uvršča ob bok največjim kulturnim imenom, tudi tistim iz zgodovine. Prejetje nagrade Prešernovega sklada še zdaleč ni naključje, je le še ena dodatna potrditev, da so njena dela cenjena tako med strokovno javnostjo kot tudi med širšim občinstvom. Simono Semenič poznamo tudi iz številnih intervjujev, v katerih brez dlake na jeziku zatoži mačehovski odnos, ki ga ima naša država pogosto do kulture in umetnosti. Kultura je namreč osrednje ogledalo naroda, umetnost pa bogastvo, ki ga je potrebo skrbno čuvati in negovati. Umetnost je lepa prav zato, ker nima meja. In jih ne sme imeti. Na drugi strani pa je politika, ki se mora svojih meja še kako dobro zavedati, še manj pa ne sme izrabljati umetnosti za populistično nabiranje poceni političnih točk. Simona Semenič še zdaleč ni oseba, ki bi se s kulturo ukvarjala le v prostem času in še zdaleč ni umetnica, ki za lastno promocijo potrebuje takšne ali drugačne provokacije. Je umetnica, ki ima za seboj številna vrhunska dela, odrske uprizoritve ter je prejemnica pomembnih slovenskih nagrad v kulturi. Zato podpiramo Simono Semenič kot osrednjo govornico na občinski kulturni proslavi v Ajdovščini. Vabljeni v čimvečjem številu.

 

* Vir: Primorske novice in Občina Ajdovščina

 

Matjaž Jazbar
Kolofon