Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Stanovalci stavke v ajdovskem domu starejših občanov naj ne bi močno občutili

Stavkajoči zaposleni v Domu starejših občanov v Ajdovščini danes delajo po nedeljskem urniku. Stanovalci tako stavke niso preveč občutili, nekoliko so bile okrnjene le dejavnosti. Pod stavkovne zahteve se je podpisalo 20 zaposlenih, ki so bili dopoldne v službi, je povedal vodja stavkovnega odbora v domu Marjan Božič.

"Niso še vsi prišli v službo, saj delamo v različnih turnusih. Dogovorili smo se, da zagotovimo nedeljski minimum, kar pomeni, da so vsi stanovalci zjutraj urejeni, negovani, dobili so terapijo in preveze, tudi zajtrk je minil brez problemov. Stanovalci naše stavke niso pretirano občutili, edino nekateri med njimi danes niso odšli na invalidske vozičke," je za STA povedal Božič.

V Domu starejših občanov Ajdovščina je skupaj z negovalkami, ki zagotavljajo pomoč na domu, in zaposlenimi preko javnih del zaposlenih okrog 80 delavcev. Skrbijo za 151 stanovalcev, nekateri med njimi potrebujejo tudi posebno nego. Zaprtega oddelka nimajo, zato tudi ne morejo sprejemati oseb z demenco, je povedala glavna sestra Lilijana Deržek.

Med stavkovnimi zahtevami je Deržkova opozorila predvsem na premajhno število osebja, tako medicinskih sester in negovalk kot tudi drugih zaposlenih. "V kuhinji, ki mora poleg 151 obrokov skuhati še nekaj obrokov za zunanje uporabnike, so na primer danes le trije. Vendar to ni nič nenavadnega, saj je delavcev tako malo, dela pa izjemno veliko."

Izpostavila je kadrovski normativ, ki je še vedno na ravni iz leta 1984, zaposleni pa imajo dela vse več. "Normative bi morali spremeniti, to je poleg povišanja plač tudi ena izmed stavkovnih zahtev," je še povedala Deržkova. Opozorila je še, da je precej delavcev starejših, kar pomeni, da se bodo začeli kmalu upokojevati, mladih, ki bi prevzemali njihovo delo, pa ni.

 

* Vir in fotografija: STA

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice

Kolofon