Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Start in cilj Adventure race Slovenia letos v Ajdovščini

Ob petnajsti obletnici Slovenske avanture - Adventure race Slovenia, ki bo letos potekala med 14. in 17. junijem, so se organizatorji odločili za spremembo. Avanturisti se bodo letos na 200 km in 350 km dolgo progo, polno vzponov, padcev, fizičnih naporov in dih jemajočih razgledov, pognali iz Vipavske doline, natančneje iz Ajdovščine. Tam bo tudi cilj avanture.

Udeležencem te avanture bi lahko rekli »nori športni navdušenci«. Tekma se bo letos začela v Ajdovščini, nato pa tekmovalci prepotujejo polovico države s kajakom, gorskim kolesom, rolerji in skiki, plavajo (v morju in rekah), hodijo, jamarijo in se spuščajo po vrvi.

Ekipe bodo tudi letos tekmovale v dveh različnih kategorija, in sicer v kategoriji Popotnik, kjer dva avanturista premagujeta 200 km dolgo progo in v kategoriji Raziskovalec, kjer se štirje avanturisti spopadejo s 350 km dolgo progo. Na progi, ki prečka neokrnjene lepote celotne Slovenije, se bodo preizkusili v različnih disciplinah: kolesarjenje, treking, orientacijski tek, plezanje, veslanje, orientacija z gorskimi kolesi in jamarstvo. 

Tudi letos pričakujejo udeležence iz različnih evropskih držav, kot so Hrvaška, Francija, Nemčija, Poljska, Češka, Italija in seveda Slovenija. Letošnje leto predstavlja prelomnico v zgodovini Slovenske avanture, saj bo tokratna že petnajsta po vrsti.

Začetki segajo v leto 2003, ko se je, v organizaciji Društva tabornikov Rod Jezerski zmaj, 4. junija odvil zgodovinski dan za avanture v Sloveniji. Takrat se je pred stadionom ob Velenjskem jezeru zbralo 29 ekip iz Velike Britanije, Hrvaške, Poljske, Češke in Slovenije, ki so v dveh dneh premagale 220 km.

Do danes se je na avanturah zvrstilo že okoli 337 ekip, torej okoli 1143 udeležencev, iz desetih različnih držav - Velike Britanije, Hrvaške, Poljske, Češke, Slovenije, Francije, Nizozemske, Avstrije, Grčije in Finske. Skupno so prekolesarili, prehodili, preplavali, prerolali, pretekli, preveslali in presupali že dobrih 4630 km po celotni Sloveniji. Seveda ne smemo pozabiti na več kot 560 prostovoljcev, ki vsa ta leta skrbijo za celotno organizacijo in potek same avanture.

Številke govorijo zase. Slovenska avantura se uspešno nadaljuje. Letošnja bo na sporedu med 14. in 17. junijem in prijave nanjo so že odprte.

Adventure race Slovenija

 

Lokalne Ajdovščina

#šport, #vipavskadolina

Kolofon