Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Konec marca spet čas za nove pobude občanov

Moja pobuda, projekt občine Ajdovščina, se je izkazal kot zelo dobrodošel, doslej pa je bilo uresničenih 14 od 31. izglasovanih pobud, ki so jih predlagali občani. Že kmalu pa bo na voljo nova priložnost za ideje in pobude, ki bodo prišle na vrsto v naslednjih letih.

Jutri se bodo na 29. redni seji sestali ajdovski občinski svetniki, kjer bo med drugim govora tudi o pripravi participativnega proračuna v občini za leti 2019 in 2020. Svetniki bodo poskušali natančneje urediti način priprave participativnega proračuna za leti 2019 in 2020, tako da se določi razdelitev občine na območja, znotraj katerih se pripravi in glasuje o projektnih predlogih, določi naloge vseh izvajalcev nalog, in sicer: komisije za vloge in pobude občanov, župana, članov svetov krajevnih skupnosti in občinske uprave. Za vsako območje bodo za obe leti namenili po 60.000 evrov. Novost je sklop, kjer bodo predloge posredovali in o njih glasovali mladi med 15. in 29. letom iz celotne občine.

Na občini ocenjujejo, da bi občane k oddaji predlogov pozvali predvidoma konec marca, glasovanje pa bodo izpeljali do začetka poletja. Župan Beočanin je prepričan, da bo nabor predlaganih idej tudi tokrat zanimiv in raznovrsten, njihova uresničitev pa bo pripomogla k boljši kakovosti življenja v občini.

Občina Ajdovščina je pred dvema letoma s projektom Moja pobuda na podlagi glasovanja, ki se ga je udeležilo 2030 občanov, na seznam uvrstila 31 projektov. Zanje je v lanskem in letošnjem letu v proračunu namenila približno 360.000 evrov. Na občini so postregli s podatki, da je bilo do konca decembra končanih 14 od predvidenih 18 projektov za leto 2017. “Pri dveh se je izvedba nekoliko zavlekla, ampak ni nič posebnega, dva pa se je namensko zadržalo, saj je smiselno, da se ju izpelje v sklopu drugih naložb,” je za Primorske novice pojasnil predstavnik za odnose z javnostjo Edvard Pelicon. Letos bo na vrsti še 14 pobud, priprave že potekajo. “Januarja je bil prvi operativni sestanek s pobudniki projektov, ki so uvrščeni v proračun za leto 2018. Na sestanku so bili tudi predsedniki krajevnih skupnosti, v katerih se bodo projekti izvajali,” je dodal Pelicon.

 

* Vir: Primorske novice

* Fotografija: Moja Občina

 

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice

Kolofon