Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Ajdovskim jamarjem nagrada za največje odkritje leta 2017

Jamarsko društvo Danilo Remškar Ajdovščina je prejelo Putickovo nagrado za največji jamarski dosežek preteklega leta. Nagrado so prejeli za raziskovanje brezna Huevos-Jarak-Macola na Kaninu. Nagrado že trinajst let podeljujej DZRJ Ljubljana. Nagrada poleg unikatnega kipca enega prvih slovenskih jamarjev Puticka, zajema še 1000 evr.

Letošnja podelitev je bila izjemna saj si ajdovsko jamarsko društvo nagrado deli skupaj z JD Borovnica, ki je v breznu Hudi Vršič dosegla globino 1020 m. Pomemben podatek je, da si delijo nagrado, ne pa tudi evrov.  Zanimivo je tudi, da veliko jamarjev soedeluje pri raziskavah  v obeh jamah.

Vhod v jamo na Kaninu so našli člani JDDR Ajdovščina leta 2012. V začetku so jamo raziskali do globine 100 m in dolžine 121 m. Naslednje leto so neuspešno širili ožino na 50 m globine. V letu 2014 so ožino razširili in dosegli globino 200m. V letu 2015 so dosegli globino 270 m kjer jih je ustavila ožina. Naslednje leto so ožino prebili in prišli do globine 450 m. V letu 2017 pa se jim je jama odprla. saj so namerili 2232 m dolžine in 1002 globine. Dobili so deveto slovensko tisočmetrco. Člani ajdovskega društva, ki so sodelovali pri raziskovanju brezna: Tadej Bratina, Robert Rehar, Bogomir Remškar, Jakob Remškar, Jernej Remškar, Nejc Velikonja, Matej Vidmar in Vasja Zaman.

JD Danilo Remškar

Raziskave in meritve vodi JDDR Ajdovščina. Ves čas sodelujejo z številnim društvi:  JD Rakek, JO SPD Trst, JK Krka, ASAK Beograd, KŠJKSS Velenje, JD Karnium Kranj JK Gorenja vas, JD Logatec, DZRJ Simon Robič Domžale, JS PD Tolmin, DZRJ Luka Čeč Postojna, JD Podlasica Topolšica, JD Borovnica, JD Dimnice Koper.

Ajdovsko društvo je Putickovo nagrado dobilo že tretjič, prvič leta 2008 za raziskave v Beli Griži 1 in leto pozneje za raziskave v Jamoni. Pokrovitelja nagrade sta podjetji Treking šport in Kibuba. Čestitke.

Bogomir Remškar

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #jamarstvo

Kolofon