Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

4. Festival Labirint pod streho, talenti spet odkriti

V soboto, 10. marca se je v Ajdovščini, na OŠ Danila Lokarja odvil zaključni del 4. Festivala Labirint. Šola jespet pokala od otroškega znanja, vedoželjnosti in inovativnosti. Vsa dela so bila izvrstna in so rezultat dobrega dela učencev in podpore njihovih mentorjev in so navdušila člane komisij. Nekatera dela pa so še posebej izpostavili kot tista, ki dodatno izstopajo.

Kot poroča spletna stran Občine Ajdovščina je že drugo leto zapored zaključek 4. festivala Labirint gostila Osnovna šola Danila Lokarja, ki je skupaj s Centrom odličnosti za biosenzoriko, instrumentacijo in procesno kontrolo (COBIK) ter Zavodom RS za šolstvo, območna enota Nova Gorica, soorganizator festivala. Sodelovalo je 16 osnovnih šol, oziroma kar 186 prijavljenih učencev. Sodelovali so lahko z raziskovalnimi nalogami, inovativnimi idejami, praktičnimi rešitvami in robotiki, v dveh kategorijah – mlajši in starejši. Za nekatere je bilo potrebno večmesečno delo doma in v šoli, za druge so udeleženci na dan zaključka festivala izdelali praktične rešitve na znan izziv. Zaključne naloge so si ogledale komisije, sestavljene iz strokovnjakov iz različnih ustanov in podjetij – kar devet jih je bilo potrebnih.

Udeleženci so se lotevali različnih izzivov: Kaj škodi in kaj koristi zobem, vpliv barve na priljubljenost jedi, poti vesoljskih delcev, kako deluje odišavljen smetnjak, cvetlični lonček, ki kar sam skrbi za zalivanje cvetlice, mehanski ali električni dvig postelje, stroj za izdelavo papirja … Nadvse inovativni so bili udeleženci tudi pri izdelavi izdelka na znan izziv. Letošnji izzivi so bili avtomatska solilnica, hladilnih 3000, pa praktični izdelki z določenimi materiali – tehtnica in vetrna turbina.

Festival Labirint

Udeleženci z najboljšimi nalogami se bodo že 21. marca odpravili na nagradni izlet v planetarij v Podčetrtku, pokrovitelj izleta je podjetje Instrumental Technologies iz Solkana. Najboljši raziskovalci in inovatorji v kategoriji »starejši« pa se bodo pomerili tudi na državnem tekmovanju v raziskovanju in inovatorstvu.

Pričakovali smo najmanj toliko kot pretekla leta. Najmanj v tem smislu, da pride še več otrok in da delajo še bolj zanimive stvari, še na višjem nivoju, ker je okrog nas veliko dostopnih informacij. In točno to smo dobili,” je za Primorske novice povedala poslovna direktorica Cobika Hermina Ogrič.

Mladim raziskovalcem in tehnikom je na podelitvi priznanj čestital tudi ajdovski župan Tadej Beočanin. Priznanja so si prislužili Ana Grm, Matic Gregorič, Rudi Fajdiga, Vid Zorn, Eva Kovač, Petra Vdovč, Maruša Štimec, Sara Skvarč, Filip Badalič, Ema Škrlj, Mateja Hudorovič, Šeherzad Hodžič, Yana Lyondova, Luka Bole, Kaja Vogrinčič Bizjak, Katarina Bončina, Filip Vrtovec, Jaka Mladovan, Tine Kobal, Luka Brecelj Čebron, Tadej Simonič, Gal Ličen, Luka Seušek, Denisa Mijanovič, Matic Jakimov, Dominik Krašna, Maj Kalin, Ticijan Paljk, Christian Ipavec, Matevž Makarovič, Sara Baskar, Romina Hrustič, Luka Kodrič, Anže Vodopivec, Ajla Fejzič, Laura Bavcon, Urban Kompara, Maj Černigoj, Ursula Usicco, Jana Mervič, Tjaž Saksida, Fiona Pahor, Tibor Primc in Tine Brezigar.

Festival Labirint

 

* Vir: Občina Ajdovščina & Primorske novice

* Fotografije: Festival Labirint

Lokalne Ajdovščina
Kolofon