Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Kako je odstop Mira Cerarja odmeval na Twitterju

Pričakovano ali pa nepričakovano je včeraj, pozno zvečer, predsednik slovenske vlade ponudil svoj odstop. Znamenita fraza, Ne jamram, iščem rešitev, se je tokrat izkazala za napačno in Slovenci bomo kmalu spet obiskali volilna mesta. Poteza je seveda zelo odmevala tudi na družabnem omrežju Twitter.

Slovenija se je prebudila v jutro po odločitvi predsednika vlade Mira Cerarja o odstopu s položaja. Svojo odločitev bo danes podrobneje pojasnil predsedniku republike Borutu Pahorju, v čigar rokah so tudi nadaljnje politične odločitve. Za prihodnji teden je bilo sicer predvideno, da bo Pahor najverjetneje za 10. junij razpisal redne državnozborske volitve, po Cerarjevem odstopu pa so možne tudi predčasne volitve.  

Po odstopu premiera Mira Cerarja je glavni tajnik šolskega sindikata, katerega 40.000 članov je včeraj stavkalo, Branimir Štrukelj napovedal, da bodo stavko verjetno zamrznili. "Če nimate partnerja, s katerim se pogajate, in ki ima pooblastila, da z vami podpiše stavkovni sporazum, je nadaljevanje stavke nesmiselno," je dejal za STA.

Miro Cerar je tretji slovenski premier, ki je odstopil. Pred njim sta to iz zelo različnih razlogov storila dolgoletni predsednik vlade Janez Drnovšek in prva slovenska premierka Alenka Bratušek. Cerar je v svojem odstopnem govoru spomnil na slabo stanje države izpred treh let in pol, ko je njegova vlada nastopila mandat, in zatrdil, da je danes stanje povsem drugačno: "Imamo tretjo najvišjo gospodarsko rast v EU, napovedi za letos so zelo dobre, imamo najnižjo brezposelnost po 2009, prvič po 2008 imamo uravnotežen proračun, posledično se bo javni dolg letos znižal z 80 na 70 odstotkov, v državo smo pripeljali tuje investitorje, ki odpirajo kakovostna delovna mesta, z mrtve točke smo premaknili projekt drugi tir," je naštel.

Ocenil je, da se v javnosti namenoma ustvarja napačen vtis, da je v državi vse narobe. "To enostavno ne drži," je bil odločen Cerar in navrgel, da različne skupine vidijo le sebe in svoj prav, vsak zahteva samo zase, tudi koalicijski partnerji. "Meni je to tuje," je dejal in dodal, da SMC ni uresničila vsega, ker je morala sklepati kompromise s koalicijskimi partnerji, vodstvi sindikatov in različnimi družbenimi skupinami.

Takoj ko je Miro Cerar podal svojo odstopno izjavo, so se odzvali uporabniki družbenih omrežij.

 

* Naslovna fotografija: Siol

Lokalne Ajdovščina

#odzivi, #twitter, #politika

Kolofon