Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Ali poznate sestavine, ki se skrivajo v živilih?

Pogosto med pregledom sestavin na izdelku ugotovimo, da pravzaprav »borovničev« ali vsaj tako poimenovan izdelek vsebuje bore malo borovnic in da ime in slike na embalaži izdelka obljubljajo drugače. Vse to boste ugotovili le, če boste prebrali tekst na embalaži in se sami prepričali kaj je dejansko v izdelku.

Zadnje čase nas razne vladne in nevladne organizacije ter posledično mediji opozarjajo naj preberemo kaj vsebujejo živila, ki jih kupujemo, da se bomo tako lažje odločali za bolj zdravo prehrano. Glede na predpise o označevanju živil mora biti na embalaži napisano vse kar je v živilu oz. kar je živilu dodano in sicer po padajočem vrstnem redu glede na dodano količino sestavin.

Pri osnovnih živilih je sestavin malo (jogurti, moke, olje,vino..), pri sestavljenih, bolj kompleksnih živilih je teh sestavin veliko.

Po navadi med nakupovanjem nimamo časa za iskanje ustreznega teksta na embalaži, posebno če je tekst na meji čitljivosti, če je teksta veliko in so na embalaži napisani slogani; prehranske ali zdravstvene trditve. Pri tem se nam pojavijo še dileme glede škodljivosti raznoraznih sestavin, aditivov in E- jev, ki jih živilo lahko vsebuje.

Kaj storiti. Če sodite med bolje osveščene potrošnike in nekaj daste na zdravo prehrano, potem preletite seznam sestavin ter ocenite ali je aditivov ali  E- jev veliko. Aditivi so lahko označeni s skupino aditivov ter imenom ali pa s skupino aditivov in E številko. Primer: kislina (citronska kislina) & kislina (E 330) ali ojačevalec okusa  (mononatrijev glutamat) & ojačevalec okusa  (E 621)

Brez aditivov v nekaterih živilskih izdelkih včasih ne gre zaradi zagotavljanja obstojnosti živil (konzervansi v mesnih izdelkih, nizkokaloričnih marmeladah, piškotih, pijačah,..), zaradi zagotavljanja primerne strukture izdelka; (emulgatorji v majonezi, namazih, omakah, sladkarijah) inp. Če je v živilu večje število aditivov, pomeni da je izdelek kompleksen in ga raje ne uživajte vsak dan. Pozorni bodite tudi pri prehrani otrok.

Nekateri aditivi se dodajajo izdelkom samo zaradi povečanja atraktivnosti. Taki aditivi so arome in barvila; Verjetno vas sadni jogurt iz jagod ne bo prepričal, če ne bo »dišal« po jagodah in ne bo vsaj malo roza obarvan. Brez aditivov si ga lahko predstavljate kot navaden jogurt z dodanimi »pokuhanimi«jagodami.

Poleg tega je v kupljenemu;aromatiziranemu;obarvanemu; sadnemu jogurtu dodano precej sladkorja, kar še povečuje atraktivnost okusa. Obstajajo tudi naravne arome in barvila, ki so naravnega izvora, vendar se manj uporabljajo, ker sodijo med dražje sestavine.

Poleg aditivov v živilu preglejte tudi katera sestavina je navedena na prvem mestu v seznamu sestavin. Če je to sladkor, pomeni, da je v izdelku dodanega precej sladkorja, če je to voda, potem kupujete tudi vodo, če je to maščoba, je izdelek bogat z maščobo itd. Pogosto je sladkor uporabljen kot sestavina v živilih, v katerih ga ne pričakujemo. Predvsem  zato, ker daje poln okus in dobro konsistenco izdelku ter je dokaj poceni sestavina.

Količine sestavin, izražene v % v tekstu na embalaži so včasih potrošniku manj razumljive. S % posameznih sestavin so običajno označene le tiste,  ki nastopajo v imenu in na slikah embalaže. Takšni so pač predpisi za označevanje živilskih izdelkov.

Pogosto med pregledom sestavin na izdelku ugotovimo, da pravzaprav »borovničev« ali vsaj tako poimenovan  izdelek vsebuje bore malo borovnic in da ime in slike na embalaži izdelka obljubljajo drugače. Vse to boste ugotovili le, če boste prebrali tekst na embalaži in se sami prepričali kaj je dejansko v izdelku.

Mogoče pa vas to ne moti in ste povsem zadovoljni z izdelkom, ne glede na njegovo sestavo.  

Tudi »najbolj poznana gazirana pijača« nima »bogvekaj« dobre  vsebine, pa je vendarle že več kot stoletje najbolje prodajana brezalkoholna pijača na svetu.

Izbira je vedno vaša.

 

Katja Jež - Specialistka na temo Zdrave prehrane

Katja Jež
Kolofon