Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Vse več sožitja med kolesarji in pohodniki v Vipavski dolini

Pred vrati so lepi pomladni dnevi, ki so kot nalašč za izlete v naravo, peš ali pa s kolesom. V preteklosti je bilo precej težav s sobivanjem obeh zvrsti uživanja v naravi, v zadnjem času pa se stvari izboljšujejo. Člani PD Ajdovščina bodo med drugim junija slovesno odprli 35-kilometrski odsek Slovenske turnokolesarske poti.

Vremenoslovci obljubljajo lep in sončen vikend, kar pomeni, da se bo precej ljudi odpravilo v naravo, nekateri peš, nekateri s kolesom, mnogi po istih poteh. Obenem pa bo predvsem v nedeljo, Vipavska dolina zelo kolesarsko obarvana, saj se bodo med Slapom in Ložami za zmago borili cestni kolesarji, na stezicah nad Ajdovščino pa gorski kolesarji. In prav te stezice so bile v preteklosti mnogokrat kamen spotike, saj je nemalokrat prišlo do »kratkega stika« med pohodniki in gorskimi kolesarji.

Prihodnost pa je kot kaže mnogo bolj svetla, kar je obenem tudi dober znak za razvoj turizma v naših krajih. Po poročanju Primorskih novic se lastniki zemljišč, planinci in kolesarji strinjajo, da je sobivanje možno, če so zadeve urejene in če deležniki ne stojijo križem rok. Na ajdovski občini se z zadevo že ukvarjajo. Kot je pojasnil župan Beočanin, želijo najprej dobiti podatke o najbolj obiskanih in zanimivih kolesarskih trasah ter ugotoviti, katere so sploh legalizirane. Na tej osnovi bodo kasneje v dogovoru z lastniki, upravljavci in uporabniki poti ter skladno z zakonodajo pripravili podlage za urejanje kolesarskih prog in dokumentacijo, s katero jih bodo lahko legalizirali. Župan se zaveda, da s tem v praksi ne bodo povsem odpravili morebitnih konfliktov med različnimi skupinami uporabnikov, lahko pa jih omejijo. Želja je, da bi planinci uporabljali poti, ki so v prvi vrsti namenjene njim, kolesarji pa proge, ki so njim pisane na kožo. S tem bo konfliktnih situacij precej manj, sploh če bodo za kolesarje uspeli pripraviti dovolj privlačno in raznovrstno infrastrukturo, ki jo bodo tudi v največji meri uporabljali. Tako bo manj tveganj, do katerih danes občasno prihaja ob mešani uporabi klasičnih poti.

S tem se strinjajo tudi v ajdovskem društvu Kamplc, ki je ob kolesarskem klubu Črn Trn, gonilna sila razvoja gorskega kolesarstva na območju Vipavske doline. Rezultat dolgoletnega dobrega dela je tekma Kamplc Enduro Ajdovščina, ki bo na sporedu v nedeljo 25. marca, na terenu v okolici Ajdovščine. Tekma je po besedah Sebastjana Stresa dokaz, da se da v soglasju z lastniki zemljišč in drugimi urediti namenske proge za gorske kolesarje. “Tako smo razbremenili tradicionalne planinske poti in s tem zmanjšali pogostost morebitnih konfliktov. Seveda pa obstaja določeno število gorskih in turnih kolesarjev, ki jih zanimajo vedno nove poti. Dogaja se tudi, da mi očistimo in uredimo že pozabljeno in neprehodno pot, potem pa nam nekdo nanjo postavi oviro. So se pa zadeve v zadnjih letih precej izboljšale in takih primerov je vse manj,” je za Primorske novice povedal Stres. Strinja se, da bi lahko bila ureditev ločenih poti ena od praktičnih rešitev. “Smiselno je, da se tradicionalno najbolj obljudene in priljubljene poti pod Čavnom in Goro nameni zgolj planincem. Gorski kolesarji se prav tako izogibamo najbolj strmim odsekom, težje bo verjetno dobiti kompromis pri povezovalnih poteh, ki jih uporabljamo vsi. A tudi te se lahko primerno označi. Del splošne kulture pa je, da ima na njih prednost pešec. Mislim, da med domačimi gorskimi in turnimi kolesarji ne bo zadržkov, gostje pa bodo tudi v prihodnje iskali zanimive in drugačne poti,” je še povedal Stres.

Sebastjan Stres

Podobnega mnenja so tudi v ajdovskem Planinskem društvu. “Dejstvo je, da tudi pri nas gorsko kolesarstvo in turno kolesarjenje v zadnjem desetletju strmo naraščata. Tako se na istih poteh srečujemo planinci, pohodniki, kmetje, gorski tekači, gorski in turni kolesarji. To je trend, ki se mu ne moremo izogniti, in potencial, ki ga je treba izkoristiti, kar nenazadnje predvideva tudi strategija razvoja občine. Zadeve pa je treba urediti,” se v izjavi za Primorske novice strinja predsednik PD Ajdovščina Cvetko Ušaj, ki vidi pripravljenost pri vseh deležnikih. V PD Ajdovščina so člani turno kolesarske sekcije pod vodstvom Ožbeja Marca v okviru Slovenske turno kolesarske poti uredili 35 kilometrov dolg odsek, ki ga bodo slovesno odprli 25. junija. Gre za označeno pot z markacijami, postajališči in s kontrolnimi točkami, kjer je mogoče dobiti žig. “Pot v našo občino pripelje iz smeri Idrijske Bele in vodi v Smrekovo drago, pod Golaki do Iztokove koče, v Tiho dolino na Predmeji, po Ressljevi poti do izvira Hublja, mimo Pal v Dolenje, na Planino in naprej v dolino Branice ter proti Štanjelu. To pa je le začetek, saj nameravamo krake poti potegniti do vseh pomembnejših znamenitosti in jih vključiti v širšo mrežo kolesarskih povezav. Po naših ocenah bi lahko Vipavska dolina ponudila vsaj sto kilometrov teh poti. Tu ima naša dolina velik potencial, ki nam ga priznavajo tudi drugod po Evropi,” je za Primorske novice poudaril Ušaj.

PD Ajdovščina

Dodajmo še, da se z urejanjem gorsko kolesarskih poti ukvarjajo tudi v kolesarskem klubu Črn Trn. Lani so se več kot uspešno priključili evropski akciji »Take care of your trails« in s predsednikom države Borutom Pahorjem uredili »trail« v vasi Brje. Letos se akciji ponovno priključujejo z novim projektom in sicer Črn trn Frutabela bikeparkom, na pobočju Škola. Obenem vas k akciji vabijo v čim večjem številu. Sedmega aprila s seboj prinesite le orodje ter obilo dobre volje. Zbirno mesto bo ob 9. uri v ajdovskih Palah.

KK Črn Trn

 

* Vir: Primorske novice

* Fotografije: Naslovna fotografija : Wake me up weekend. Ostale fotografije: Facebook

Lokalne Ajdovščina

#vipavskadolina, #turizem, #kolesarstvo

Kolofon