Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

V Vipavi zanimiva razstava o življenjski poti cesarja Karla IV

Češki kralj in nemško-rimski cesar Karel IV. (1316-1378) je bil cenjen zaradi svoje modrosti, izobraženosti in diplomatske spretnosti. Ob letošnji 700. obletnici njegovega rojstva je češko veleposlaništvo v Ljubljani v sodelovanju z Univerzo v Novi Gorici pripravilo razstavo, ki so jo v torek popoldne odprli v Lanthierijevem dvorcu v Vipavi.

Razstava Cesar na štirih prestolih - življenjska pot Karla IV na 14 barvnih panojih predstavlja življenje in delo enega najpomembnejših cesarjev poznega srednjega veka, ki je močno vplival na zgodovino cele Evrope. Razstavo dopolnjujejo doprsni kipi cesarja in njegovih štirih žena.

V času vladavine Karla IV. so češke dežele doživele izjemen gospodarski in kulturni razcvet, Praga pa je postala kulturna metropola Svetega rimskega cesarstva. Med njegova ključna dejanja sodi tudi ustanovitev prve univerze severno od Alp - Karlove univerze v Pragi leta 1348), s čimer je močno vplival na razvoj izobraževanja in znanosti. Njegova vizija močne centralizirane Evrope brez vojn je aktualna tudi v današnjih časih, so zapisali na novogoriški univerzi.

Avtorji potujoče razstave, ki je bila med drugim na ogled v Pragi, Bruslju, Strasbourgu, Münchnu, Mainzu in Milanu, so zgodovinarji s Karlove univerze v Pragi in Narodne galerije v Pragi.

Na pobudo vlade Češke republike je bila s podporo Luksemburga, Poljske in Slovaške 700. obletnica rojstva cesarja Karla IV. uvrščena na Unescov seznam pomembnih svetovnih obletnic v letu 2016.

Razstavo je odprla češka veleposlanica v Sloveniji Vera Zemanova z rektorjem Univerze v Novi Gorici Danilom Zavrtanikom. Ogled razstave je mogoč od ponedeljka do petka med 9. in 17. uro vse do 13. aprila.

 

* Vir: STA

* Naslovna fotografija: EPA

Lokalne Ajdovščina

#vipava, #kultura, #razstava

Kolofon