Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Zbiranje plastičnih zamaškov za Vida

V Ajdovščini posamezniki in organizacije že vrsto let zbirajo plastične pokrovčke, ki jih nato vozijo na druga zbirna mesta v Novo Gorico, Koper in še drugam. Zbiranje pokrovčkov ni le ekološko, ampak tudi človekoljubno dejanje. Tokrat pomoč potrebuje Vidu Tonec, ki obiskuje razvojni oddelek CIRIUS Vipava.

Na pobudo ene od osnovnih šol smo se v RKS - OZ Ajdovščina s Komunalno stanovanjsko družbo Ajdovščina dogovorili, da bomo pokrovčke zbirali v Ajdovščini. Pokrovčke bo še vedno mogoče oddati na našem območnem združenju, v vrtcu, osnovnih šolah, društvih in drugih organizacijah. Odložiti jih bo mogoče tudi v ločen kontejner v Supermarketu Mercator ali Hipermarketu Spar v Ajdovščini ter neposredno na odlagališču odpadkov pod Dolgo Poljano.

Zbrane pokrovčke bo na odlagališču prevzelo podjetje MPI – reciklaža. Kot so nam pojasnili v podjetju, jih z veseljem sami prevzamejo, če jih bomo zbrali vsaj za dve toni. Če pomislimo, da vsak pokrovček tehta le dva grama, je to velika količina, vendar smo prepričani, da nam bo uspelo.

Za tono pokrovčkov bo podjetje namenilo okrog 260 evrov. Zbrana sredstva bomo predali fantku Vidu Toncu, ki obiskuje razvojni oddelek CIRIUS Vipava in za pomoč kateremu v omenjeni ustanovi že sedaj zbirajo pokrovčke. Vid ima težjo motnjo v duševnem razvoju, je težko gibalno oviran in ima primanjkljaje na področju senzorike: je slaboviden, naglušen in nima razvitega govora. Z zbranimi sredstvi bomo fantku lahko omogočili dodatne terapije.

Lepo vabljeni, da ločeno zbirate pokrovčke in jih oddate na vam najbližjem zbirnem mestu. Pokrovcke lahko oddate v vrtcu, vseh osnovnih šolah, v Mercatorju, Sparu, vsak dan na Rdečemu Križu, lahko pa tudi direktno na centru za ravnanje z odpadki, tu se bodo na koncu zbirali v zabojnike, kjer jih bo prevzelo podjetje MPI

V poštev pridejo vsi plastični pokrovčki, ki imajo oznako PP ali PE: pokrovčki vseh vrst plastenk, začimb, mleka, jugurta, sokov, sladke smetane, kislega zelja ali repe, nutele, tekočega pralnega praška, mehčalca, avtomobilskih olj, zdravil, zobne paste, kozmetike, čistil, plastični deli Kinder jajčka.

Niso pa ustrezni plastični pokrovčki, ki imajo oznaka PS – polistiren: prozorni pokrovčki kisle smetane, margarine, namazov, skute, sladoledov, ovitki CD-jev, kovinski pokrovčki.

Že vnaprej hvala, če boste solidarni s pomoči potrebnimi in naravo!

RK Ajdovščina

 

* Fotografija: Thinkstock

Lokalne Ajdovščina

#dobrodelnost, #ajdovščina

Kolofon