Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Dalmatino – izbor kolumen Tina Mamića

V torek, 17. aprila, bo v ajdovski Lavričevi knjižnici potekala predstavitev knjige Dalmatino, avtorja Tina Mamića, zgodovinarja in novinarja, ki se ga spomnimo kot kandidata za ajdovskega župana, danes pa ga lahko spremljamo v informativni oddaji VV Faktor. Večer bo povezoval urednik in pisatelj Peter Pavel Bratina. Vabljeni.

V goste Lavričeve knjižnice Ajdovščina prihaja zgodovinar in novinar Tino Mamić s knjigo Dalmatino, v kateri je 69 komentarjev in kolumen, že objavljenih v različnih medijih in zdaj zbranih na enem mestu – nekakšen jagodni izbor.

V njih obravnava po vsebini in pojavni obliki zelo raznoliko tematiko, ki se dotika našega vsakdana in torej vsakogar – ali zaradi neživljenjskega odnosa institucij in oblasti, oholosti pa do »šalabajzerstva« ustanov, ki s površnostjo kažejo, da jim težave vsakdana navadnih ljudi res niso mar. Tino Mamić, ki objavlja v različnih slovenskih medijih in sodeluje na simpozijih, je pa tudi predsednik Združenja novinarjev in publicistov, ostro zareže v družbene odklone, piše o medijskih zakulisjih in o oblikah cenzure. Zapisi so razdeljeni na posamezna poglavja – vsako po svoje pove, o čem bo tekla beseda. Pred dobrimi tremi leti je izšla njegova prva knjiga Protestantino, ki smo jo tudi predstavili v Lavričevi knjižnici – tako ta kot najnovejša sta izšli pri založbi Mladika v Trstu v sodelovanju z družinsko založbo Adam.

Večer bo povezoval urednik in pisatelj Peter Pavel Bratina. Vprašanja pa bodo lahko postavljali tudi obiskovalci. V knjigi je veliko o medijskih zakulisjih, vključno z opisi cenzure. Gre za kolumne o Sloveniji, ki jih mnogi nočejo slišati. Pisatelj in akademik Zorko Simčič je o njej zapisal: "Scripta manent. Ravno tiskana in kdaj z malce humorja in celo satire, človeške topline in konkretnosti oplemenitena beseda ima svojo posebno težo. Upamo, da bo DALMATINO prebudil v ljudeh nove misli in - zamisli."

Tino Mamić

Lokalne Ajdovščina

#literatura, #ajdovščina, #kultura

Kolofon