Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Danes na obisku v Ajdovščini 13. članska kitajska delegacija

Pretekli teden so v kitajskem Jurongu slavnostno in spektakularno začeli gradnjo nove Pipistrelove tovarne, na dogodku pa je bila prisotna tudi delegacija Občine Ajdovščina na čelu z županom Tadejem Beočaninom. Kitajci že takoj vračajo obisk, saj bo danes naše mesto obiskala 13. članska delagacija iz Juronga. Obiskali bodo tovarno Pipistrel in se seznanili še z drugimi možnosti vlaganja v ajdovski občini.

Po poročanju spletne strani Občine Ajdovščina bodo kitajski gostje z županom Juronga Qun Panom najprej obiskali podjetje Pipistrel, v Vipavskem Križu pa jih bo sprejel ajdovski župan Beočanin. Lanski podpis listine o prijateljskem sodelovanju teh dveh občin namreč pridobiva nove dimenzije. Kitajski investitorji so pokazali zanimanje za gradnjo soseske na Ribniku, delovno kosilo v kriški grajski kleti pa bo priložnost za nadaljnje pogovore.

Mesto Jurong z več kot 600 tisoč prebivalci se neverjetno hitro razvija, gradijo na stotine stolpnic, hkrati pa veliko vlagajo v nove tehnologije, kmetijstvo in turizem. Zato je priložnosti za sodelovanje med občinama še veliko. Čeprav se ajdovska občina po velikosti in gospodarski moči ne more primerjati z Jurongom, pa majhnost ne sme biti ovira, kar nenazadnje potrjuje prav primer Pipistrela. Ena od možnosti je tudi na področju vinogradništva in vinarstva. Pridelajo veliko grozdja, vendar namiznega, za konzum; vina pa uvažajo. Prve stike o morebitnem tehnološkem in poslovnem sodelovanju je med obiskom na Kitajskem navezoval dr. Mladen Franko, prorektor novogoriške univerze, v sklopu katere deluje Visoka šola za vinogradništvo in vinarstvo s sedežem v Vipavi.

 

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #gospodarstvo

Kolofon