Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Bi imeli ekološki vrt, brez pletja in prekopavanja?

Ker se je zunaj že začela prava pomlad, s tem pa so v polnem teku tudi vrtna opravila, vas v torek, vabimo v Skrilje, na izjemno zanimivo predavanje o ekološkem vrtnarjenju. Gostja večera bo Prekmurka Jerneja Jošar, avtorica knjige Ekološko vrtnarjenje za vsakogar in Vrtnarimo z Jernejo, ukvarja pa se tudi z izdelavo navodil za kolobarjenje (kolobarček) in o vrtnarjenju predava po Sloveniji. Vabljeni.

Jerneja Jošar je po poklicu univerzitetni diplomirani inženir agronomije, zase pa pravi, da je ekološka vrtnarka. Že od malih nog so jo zanimale rastline, ki jih je spoznavala v domačem okolju, na vrtu svojih staršev. Svoj košček raja, kot pravi, je pred nekaj leti našla tudi v Ljubljani, kjer je s poslovnim partnerjem uredila ljubko vrtnarijo Vrtnarska hiša. Uredila je ekološki vrtiček, na katerem prireja delavnice in izobraževanja, s prodajnim programom pa poskrbi, da imajo ekološki vrtičkarji na voljo vse od ekoloških semen in sadik do ekoloških gnojil. 

Njeno poslanstvo je pokazati ljudem, kako lahko vrtnarijo vsi, tudi tisti, ki jim primanjkuje prostega časa ali tisti, ki jim že počasi pešajo moči. Na njenem vrtu ni prekopavanja, pletja, okopavanja in vsakodnevnega zalivanja v poletni vročini in suši. Da je vrtnarjenje prijetno druženje z rastlinami, sprostitev ter užitek in ne obveznost in mukotrpno delo, ve že marsikateri vrtičkar, ki sledi njenim napotkom. Jerneja je avtorica knjig Ekološko vrtnarjenje za vsakogar, Vrtnarimo z Jernejo in Moj vrt je lahko balkon, prireja delavnice in predavanja, piše članke in že vrsto let ureja in načrtuje zasaditve trajnostnih vrtov in balkonov.  

Vaša nadaljnja pot v svet trajnostnega ekološkega vrtnarjenja bo ob upoštevanju nekaj pravil in zakonitosti, ki veljajo v naravi, samo še sprostitev in užitek.   

Na torkovem predavanju v Skriljah bo govora o:  

  • Zakaj je prekopavanje tal pljuvanje v lastno skledo – kako pravilno pripravimo tla spomladi
  • Preveč ali premalo gnojil – posledice so enake. Kako pravilno gnojimo.
  • Kaj moramo narediti, da ne bomo celo sezono vihteli motike in rahljali trde skorje
  • Ali je zalivanje v vročini res vsakodnevna nuja – kako pravilno zalivamo
  • Pleveli na vrtu, težava, ki jo rešimo samo z enim dejanjem
  • Kdo so skrivnostni pomočniki na vrtu
  • Ekološki vrt je tudi lep vrt

Vaša nadaljnja pot v svet trajnostnega ekološkega vrtnarjenja bo ob upoštevanju nekaj pravil in zakonitosti, ki veljajo v naravi, samo še sprostitev in užitek.

Predavanje bo potekalo v prostorih KS Skrilje, v torek, 17. aprila, ob 19.00 uri. Vabljeni

Lokalne Ajdovščina

#vrtnarjenje, #skrilje

Kolofon