Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

V Ajdovščini slovesno odprli Svetovno prvenstvo belgijskih ovčarjev

V Ajdovščini bo ta teden vse v znamenju svetovnega prvenstva belgijskih ovčarjev, ki se je pričelo včeraj s slavnostno otvoritvijo in mimohodu reprezentanc v grajskem obzidju. Tekmovanje je v Ajdovščino pripeljalo več kot 500 tekmovalcev in njihovih spremljevalcev iz kar 38 držav sveta.

Po včerajšnjem mimohodu po mestu in uradni otvoritvi sedanes začnenjajo tekmovanja, ki bodo potekala vse do sobote. Takrat bo ob 15. uri tudi zaključek svetovnega prvenstva na ajdovskem nogometnem stadionu. Svetovno prvenstvo belgijskih ovčarjev se razlikuje od drugih podobnih svetovnih prvenstev delovnih pasem predvsem v tem, da na eno mesto pripelje zdaleč največ ljubiteljev psov ene pasme v vseh njenih podpasmah.

Udeležnce prvenstva in obiskovalce je včeraj na otvoritvi nagovoril tudi ajdovski župan Tadej Beočanin. Kot je dejal si želi, da bi se gostje z vsega sveta pri nas dobro počutili. "Imamo priložnost, da se izkažemo kot gostitelji. Organizatorjema, Športno kinološkemu društvu Ajdovščina in Društvu belgijskih ovčarjev Slovenije, čestitam za pogum in dober začetek ter jima želim uspešno izpeljano prvenstvo."

Na prvenstvu bodo tekmovali v sedmih disciplinah, ki se imenujejo IPO, Agility, Mondioring, Obedience, tek s psom, kolesarjenje s psom in specialna razstava belgijskih ovčarjev vseh pasem. IPO program je eden najzahtevnejših in najstarejših programov šolanja psov, njegov namen je prikazati pasjo inteligenco in delovno sposobnost. Agility je idealna aktivnost za človeka in psa, ko vodnik teče s psom mimo zaporedno postavljenih ovir in z različnimi slišnimi ter vidnimi ukazi usmerja oz. vodi psa tako, da kar najbolj natančno in hitro premaguje ovire.

Svetovno prvenstvo belgijskih ovčarjev (9)

Mondioring je ena izmed najatraktivnejših kinoloških športnih disciplin, ki vključuje vaje skokov, poslušnosti in obrambe v treh zahtevnostnih nivojih. Canicross je šport, kjer pes in vodnik tečeta skupaj, pes pa z vlečenjem pomaga tekaču k hitrejšemu tempu, saj praviloma teče hitreje. Bikejoring je podobno kot skijoring, canicross ali rollerjoring šport, kjer pes ali skupina psov vleče kolesarja. V disciplini obedience za komunikacijo med vodnikom in psom uporabljamo izraze, ki jih je pogosto slišati na tečajih v pasjih šolah, na raznih pasjih tekmovanjih in na sprehodih s štirinožnimi prijatelji.

V soboto in nedeljo bo v obzidju Castra potekala razstava belgijskih ovčarjev. Obiskovalci si bodo lahko ogledali vse štiri priznane različice te pasme - črni dolgodlaki groenendael, rjavi ali soboljevi s črni masko dolgodlaki tervueren, rjavi s črno masko kratkodlaki malinois in rjavi resasti laekenois.

URNIK SVETOVNEGA PRVENSTVA BELGIJSKIH OVČARJEV

FACEBOOK STRAN DOGODKA

Svetovno prvenstvo belgijskih ovčarjev (2)Svetovno prvenstvo belgijskih ovčarjev (3)Svetovno prvenstvo belgijskih ovčarjev (4)Svetovno prvenstvo belgijskih ovčarjev (5)Svetovno prvenstvo belgijskih ovčarjev (6)Svetovno prvenstvo belgijskih ovčarjev (8)Svetovno prvenstvo belgijskih ovčarjev (7)Svetovno prvenstvo belgijskih ovčarjev (11)Svetovno prvenstvo belgijskih ovčarjev (10)Svetovno prvenstvo belgijskih ovčarjev (12)Svetovno prvenstvo belgijskih ovčarjev (13)

 

* Fotografije: Facebook & Instagram

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #fotogalerija, #fmbb2018

Kolofon