Novice se ne pišejo same. Podpri Lokalne!
Pri Lokalnih Ajdovščina dnevno skrbimo za pestrost vsebin, urejanje rubrik in objave na socialnih kanalih. So vam Lokalne všeč?
Tako nas lahko podpreteV soboto, 5. maja, smo v Ajdovščini praznovali občinski praznik, ki je bil tako kot vedno v znamenju podelitve Petmojskega priznanja ter zlatih znakov Občine Ajdovščina. Najvišje priznanje je šlo letos v roke Andreju Furlanu, za pogum, odločnost in požrtvovalnost pri ohranjanju vinogradništva in vinarstva v Vipavski dolini. Čestitamo.
Petomajsko priznanje Občine Ajdovščina bo prejel Andrej Furlan – za pogum, odločnost in požrtvovalnost pri ohranjanju vinogradništva in vinarstva v Vipavski dolini. Podeljena bosta dva Zlata znaka – prostovoljcem v projektu Starejši za starejše, za boljšo kakovost življenja doma – za nesebično pomoč, ki krepi humanost in solidarnost v družbi, ter Hermini Bavčar, za strokovno, inovativno ter srčno pomoč otrokom in odraslim z govornimi težavami. Jubilejno priznanje župana Občine Ajdovščina pa bo na nocojšnji proslavi prejel monsinjor Aleksander Lestan, za 45 let zavzetega duhovnega delovanja v župniji Črniče.
Andrej Furlan je kot predstavnik delavcev v Agroindu odigral odločilno vlogo pred in med stečajnim postopkom podjetja. Poleg tega je pomembno prispeval k motivaciji zaposlenih v podjetju, ki so v času negotovosti uspeli ohraniti delujočo proizvodnjo in prepoznavnost blagovne znamke vipavskih vin. S svojim delom je Andrej Furlan s sodelavci ključno prispeval k ohranitvi vinogradniške in kletarske tradicije v Vipavski dolini.
Andrej Furlan se je v Agroindu zaposlil leta 1996 kot kletar. Sčasoma je opravljal vse bolj odgovorna dela in ob tem dodobra spoznal organiziranost in delovanje podjetja. Od leta 2006 do začetka stečaja je bil predsednik sveta delavcev. Med stečajem sicer ni imel nobene formalne funkcije, je bil pa nesporni vodja zaposlenih in modro krmaril med zahtevami večinskega lastnika, sodišča in stečajnega upravitelja. Čeprav so bili več mesecev brez plač in se je število zaposlenih zmanjšalo s 45 na 24, je jedro ostalo in nadaljevalo z zavestjo, da je pod vprašanjem celotna panoga. S prizadevanjem in osebnim prepričevanjem so ohranili zaupanje kupcev, tako gostincev kot trgovskih verig kot tudi kooperantov vinogradnikov pri odkupu grozdja dveh kritičnih letin. Kljub popolni odsotnosti oglaševanja so uspeli ohraniti prepoznavnost podjetja.
Še več, njihova pokončna in odločna drža je požela tudi zanimanje in simpatije medijev, ki so v svet ponesli signal, da se v takšno zgodbo splača vlagati. Tako je bil Agroind kot celota prodan družbi z avstrijskimi lastniki. Lani so krepko povečali odkup grozdja in uspeli zagotoviti surovino za več kot dva milijona litrov vina. Približno 70 % vsega grozdja so dobavili kmetje iz ajdovske občine, zato je bil obstanek vipavske kleti tudi v interesu Občine Ajdovščina.
Nadaljevanje poslovanja pa so omogočili prav zaposleni in med njimi kot najbolj izpostavljeni ravno Andrej Furlan.