Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Ajdovščina prvič gosti Filmski teden Evrope

V okviru Filmskega tedna Evrope si že danes zvečer v Dvorani prve slovenske vlade lahko ogledate odličen francosko-nemški film Frantz, v petek dopoldne bodo potekale projekcije za šolarje. Teden filma pa bo spontano zaključil francoski dokumentarec o Borisu Pahorju, ki se bo skupaj z režiserko Fabienne Issartel udeležil projekcije v Ajdovščini.

Kot poroča spletna stran Občine Ajdovščina je namen Filmskega tedna Evrope približati raznolikost in bogastvo evropskega filma širši javnosti. Festival se je pričel 4. maja in bo trajal skoraj ves mesec, ko bodo po slovenskih mestih potekale projekcije filmov sodobne evropske produkcije. Vsi predvajani filmi so prejemniki podpore podprograma MEDIA Ustvarjalne Evrope za spodbujanje evropske filmske in avdiovizualne industrije, ki  letos praznuje 27 let. Nekateri izmed njih pa so bili uvrščeni tudi v izbor za nagrado LUX, s katero Evropski parlament spodbuja kulturno raznolikost in povezovanje med evropskimi državami.

V Ajdovščini bodo na sporedu trije filmi, vstopnine ni. Danes ob 20. uri si v Dvorani prve slovenske vlade lahko ogledate francosko-nemški film Frantz, ki je svobodna priredba filma Broken Lullabay Ernesta Lubitscha. Gre za pretanjeno zgodbo o žalovanju, ljubezni, spominu in spravi, ki pokaže, da je ločnica med lažjo in resnico vse prej kot črno-bela …

V petek dopoldne pa bosta v Dvorani prve slovenske vlade predvajana še dva filma za otroke in mladino – Gospodična Nemitežit (najstniška francoska komedija, ki so ji mladi iz različnih evropskih mest podelili evropsko nagrado mladega filmskega občinstva 2016) in Zverinice iz gozda Hokipoki (norveški lutkovni muzikal). Predstave si bodo organizirano ogledali šolarji.

Spontano bo teden evropskega filma v Ajdovščini zaključila projekcija dokumentarca o Borisu Pahorju, v nedeljo, 13. maja, ob 16. uri, v Dvorani prve slovenske vlade. Projekcije se bosta udeležila Boris Pahor in režiserka Fabienne Issartel! Po ogledu bo prof. Nejc Rožman Ivančič moderiral pogovor z umetnikoma. Več o nedeljskem filmskem dogajanju najdete na TEJ POVEZAVI.

 

* Vir: Občina Ajdovščina

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #kultura, #film

Kolofon