Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Moja pobuda: Pot okoli Vipavskega Križa

Zaključuje se še eden od projektov iz t.i. "Moje pobude". Projekt z imenom Pot okoli Vipavskega Križa, je nastal na podlagi pobude, da se obstoječe poljske poti okoli Vipavskega Križa funkcionalno obnovijo in ustrezno opremijo za namen turistično rekreacijske vloge v okolici Vipavskega Križa. Projekt, ki sega na področje dveh Krajevnih skupnosti, Cesta in Vipavski Križ, je Občina Ajdovščina financirala v letu 2017 in 2018 in skladno z metodologijo občinskega projekta Moja pobuda, zaradi izvedbe na področju dveh krajevnih skupnosti, za to v dveh letih namenila skupno 25.000 € proračunskih sredstev.

Poljske poti so bile skozi zgodovino »žile življenja« za prebivalstvo okoliški vasi. Poleg čisto praktičnega pomena, dostopa do osnovnega vira preživetja, so predstavljale pretakanje življenjske energije prebivalstva. Ta energija se bo z novim namenom poti prelivala v obiskovalce, ki jo bodo uporabljali v prihodnosti.

Otvoritev nove krožne rekreacijske poti okoli Vipavskega Križa bo izvedena 2. junija ob 17. uri pred Domom krajanov na Cesti. Otvoritev projekta bo izvedel župan občine Ajdovščina. Udeleženci otvoritve se bodo lahko po otvoritvi sprehodili po zahodni strani poti, pod obronki Vipavskega Križa in se iz smeri Malih Žabelj povzpeli v Vipavski Križ po novi poti "po rebri" , kjer se bodo pridružili otvoritvi Kriških semanjih dni. Med potjo bo brezplačna degustacija vin in lokalnih dobrot domačih vinarjev. Po otvoritvi bodo Ajdovski tekači preizkusili progo z otvoritvenim tekom (treningom). 

Pot okoli Vipavskega Križa vodi po obnovljenih poljskih poteh, ki so sedaj namenjene tudi pohodnikom, kolesarjem in tekačem. Prijetna pot obiskovalca popelje skoz vasi Cesta, Plače in Male Žablje, obkroža pa znameniti Vipavski Križ na vrhu griča. Obiskovalca na poti, ki se vije med polji, vinogradi, oljkami in sadovnjaki ter včasih zavije skozi gozdiček, spremlja čudovit pogled na srednjeveški biser Vipavski Križ. Gost bo dobrodošel na postanku pri lokalnih ponudnikih.

Vipavski Križ

Dolžina same krožne poti je 7,1 km, če pa jo začnemo in končamo v Vipavskem Križu je dolžina 8,2 km. Pot je položna, brez večjih vzponov in spustov, saj poteka na nadmorski višini od 80 m pa do 140 m nadmorske višine. Največji vzpon predstavlja Vipavski Križ (176 m nad morjem), v središču poti, do katerega lahko dostopamo iz različnih smeri. Podlaga je delno asfaltna, večinoma pa makadamska. Pot je označena z usmerjevalnimi tablicami.

Vsi vljudno vabljeni na otvoritev nove pridobitve, ki bo tudi del dogodkov krajevnega praznika KS Cesta in Kriških semanjih dni.

 

* Fotografija: Jure Makovec (Incastra 2017)

Lokalne Ajdovščina

#vipavski križ, #turizem, #moja pobuda

Kolofon