Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

V ajdovski občini 65,95% volilcev proti zakonu o drugem tiru

Pobudnikom referenduma o zakonu o drugem tiru železniške povezave med Divačo in Koprom tudi na ponovljenem referendumu ni uspelo. Tokrat je bila volilna udeležba še nižja kot na prvem referendumu, saj je na volišča odšlo le okrog 250.000 ljudi. V Ajdovščini druga najvišja udeležba v državi.

Volivci so v nedeljo že drugič odločali o zakonu o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača-Koper. Prvi referendum, ki je potekal septembra lani, je vrhovno sodišče po pritožbi vodje civilne iniciative Davkoplačevalci se ne damo Vilija Kovačiča zaradi nedopustne vladne kampanje razveljavilo. 

Za zavrnitev zakona na referendumu bi se morala izreči večina udeležencev, pri čemer pa mora ta večina hkrati predstavljati tudi najmanj 20 odstotkov vseh volilnih upravičencev. Proti zakonu bi moralo glasovati okrog 340.000 volivcev, medtem ko se jih je nedeljskega glasovanja skupaj udeležilo dobrih okrog 250.000.

Po vseh preštetih glasovnic je za zakon glasovalo 49,9 odstotka volivcev. Zakonu o drugem tiru so najbolj nasprotovali v volilni enoti Kranj (za je glasovalo 41,88 odstotka volivcev), največjo podporo pa je dobil v volilni enoti Ptuj (56,44 odstotka). Zakon so podprli v petih volilnih enotah, v treh pa so mu večinsko nasprotovali.

Precej visoko udeležbo smo imeli v občini Ajdovščina, kjer je na volišča odšlo 4040 volilcev, oziroma 19.56% vseh volilnih upravičencev. To je druga najvišja udeležba v državi. Za je glasovalo 34,05%, proti pa 65,95% volilcev.

Vili Kovačič je že napovedal, da se bo na rezultat referenduma ponovno pritožil.

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice

Kolofon