Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Evrovizija 2019: Strel v hrbet 10 točk, smrt otroka 12 točk?

Kako se je politična Slovenija odzvala na pokol Palestincev? Mlačni nič. Zato Slovenija ne sme sodelovati na Evroviziji 2019, drugače smo podporniki pobojev in politična pokveka. Ali nemara zgolj igrača izraelske politike, kakor se imenuje zmagovalna pesem izraelske pevke Nette, Toy.

Evrovizija je postala grotesken podaljšek vojne z drugimi sredstvi. Začelo se je že lani v Ukrajini, ki je prepovedala nastop ruske pevke. »Slučajno« takrat, ko se je začelo načrtno blatenje vsega ruskega v medijih in politiki, kar se je kasneje odrazilo tudi na olimpijskih igrah. Trenutno pa se je ob zmagi Izraela na Evroviziji, »slučajno« ameriško veleposlaništvo preselilo iz Tel Aviva v Jeruzalem. Istega dne je izraelska vojska streljala v množico palestinskih protestnikov. »Rezultat«? 59 mrtvih in 2771 ranjenih. Med mrtvimi je tudi 8 otrok. Med pokolom je Trumpova  hči, poročena s podaljškom izraelske politike, Jaredom Kushnerjem, »slovesno« odprla nove prostore ameriškega veleposlaništva v Jeruzalemu.

Vse ostane v družini, oče, hčerka in zet, če kdo potrebuje še kakšen dokaz o fevdalnem in družinskem značaju vladanja v ZDA in Evropi, je presneto zahteven.

Politični odzivi na pokol

Če bi katerakoli druga država brez ogrožanja civilnega prebivalstva in resne nevarnosti za svojo vojsko pobila več kot petdeset ljudi in jih ranila več kot dva tisoč, bi bila po vsej verjetnosti deležna najmanj hude gospodarske blokade, če ne vojaške intervencije. Vendar Izrael ne, ker uživa posebne privilegije. Izrael lahko vsak dan, vsako uro in vsako minuto diskriminira na podlagi rase in vere, pa kljub temu ostaja država, pred katero se plazi vsa evropska politika, z zelo redkimi izjemami.

Združeni narodi so napad na Palestince obsodili, več pa očitno ne zmorejo? Rusija in Kitajska sta izrazili »zaskrbljenost«. Ko si mrtev, ti to prav nič ne pomaga! Theresa May, britanska premierka pa je rekla, da je »globoko vznemirjena« zaradi poboja Palestincev. Tako globoko vznemirjena, da bo njen soprog prodal še nekaj orožja verjetno. Kakšno ogabno sprenevedanje.

Turške oblasti so zaradi nedavnega streljanja ukazale izgon izraelskega veleposlanika. Zganila se je tudi Južna Afrika, ki dobro ve, kaj je apartheid, ko ga vidi. V Evropi sta še Belgija in Irska izraelske diplomatske predstavnike poklicali na zagovor, karkoli naj bi že to pomenilo. Verjetno pijejo kavo. Boste z mlekom, sladkorjem ali brez?

Kako se je politična Slovenija odzvala na pokol Palestincev? Mlačni nič. Zato Slovenija ne sme sodelovati na Evroviziji 2019, drugače smo podporniki pobojev in politična pokveka. Ali nemara zgolj igrača izraelske politike, kakor se imenuje zmagovalna pesem izraelske pevke Nette, Toy.

 

* Članek je bil prvotno objavljen na spletnem blogu Zdravo Slovenija in ga objavljamo z dovoljenjem uredništva. Vabljeni k branju tudi ostalih vsebin na omenjeni spletni strani.

 

Katerina Vidner Ferkov

#kolumna

Kolofon