Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Martin Gruzovin najboljši slovenski sommelier

Res je minilo že nekaj dni, pa vendar si novica zasluži pozornost. Na petem prvenstvu za najboljšega slovenskega sommelierja, ki je potekalo v Vili Vipolže v Goriških brdih, je slavil Martin Gruzovin, sommelier tretje stopnje, ki ga večina pozna kot neumornega promotorja vinske kleti Guerila. Čestitamo.

Po poročanju spletnega portala O Vinu je v prenovljeni renesančni Vili Vipolže v Goriških brdih je Društvo za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije pripravilo peto tekmovanje za najboljšega slovenskega sommelierja, ki bo Slovenijo v prihodnjih letih predstavljal tudi na največjih svetovnih tekmovanjih. Na državno tekmovanje so se lahko prijavili le kandidati, ki so uspešno opravili izobraževanje po predpisanih programih in opravljajo sommeliersko delo. V polfinalu so se dopoldne pomerili Valentin Bufolin, Blaž Draksler, Martin Gruzovin, Nataša Kimovec, Kole Kostadinov, Nik Ražman in Rok Ražman.

Najprej so v 90 minutah opravili pisno preverjanje znanja, ki je z 72 vprašanji zaobjelo znanja s področja vinogradništva, vinarstva in sommelierske stroke. Sledila je opisna degustacija dveh vin ter test spajanja vina in hrane. V praktičnem delu tekmovanja pa so morali pokazati veščine strežbe z dekantiranjem vina. Trije najboljši so se pred več komisijami in obiskovalci znova predstavili v popoldanskem delu prireditve. Vsak je v samostojnem nastopu opravil degustacijo dveh slovenskih in dveh tujih belih in rdečih vin ter prepoznavanje petih žganih pijač, popravil napake v vinskem listu, dal ustrezne predloge za spajanje hrane in vina ter prikazal dekantiranje in strežbo vina.

Martin Gruzovin

Med tremi finalisti se je z izjemno tesnim izidom po skupni oceni komisije najbolje izkazal Martin Gruzovin, ki je slavil tudi v posebnem izzivu – izboru najboljšega sommelierja v točenju penine iz magnum steklenice.

»Občutkov je ogromno, težko jih izpostavim, zato je bil tudi zahvalni nagovor tako čustven in rahlo zmeden. Težko je zbrati tri pametne misli po tako velikih emocijah. V to sem vložil veliko napora, velika je bila tudi želja, izziv. Naslov mi veliko pomeni. Tega sem si želel zase in za vse, ki so me podpirali,« je za spletni portal O Vinu, takoj po tem, ko so mu nadeli lento najboljšega slovenskega sommelierja, povedal Martin Gruzovin.

 

* Vir in fotografije: Spletni portal O vinu

 

Lokalne Ajdovščina

#novice, #vipavska dolina

Kolofon