Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Agroind želi z vipavskimi vinogradniki skleniti dolgoletne pogodbe

Novi lastnik vipavske družbe Agroind Michael Blaschitz si po uspešnem lanskem odkupu grozdja po trgatvi tudi letos želi podobnega dobrega sodelovanja. Zato bo v začetku junija vinogradnike iz Vipavske doline povabil k podpisu pogodbe za oddajo grozdja. Tistim, ki se bodo zavezali k večletni oddaji grozdja Agroindu, ponuja posebne pogoje.

Letos načrtujejo odkupiti 2500 ton grozdja, je za STA povedal Michael Blaschitz. To je po njegovem mnenju trenutno dovolj velika količina glede na to, koliko vina lahko prodajo na domačem in tujem trgu. Načrtuje pa, da bodo odkupovali izključno grozdje, pridelano v Vipavski dolini.

Čeprav je Blaschitz šele sredi lanskega leta, je bil z lansko trgatvijo zelo zadovoljen. Od vinogradnikov so odkupili 2100 ton grozdja, ki ga Agroind tudi redno, v več obrokih plačuje. Pogoji odkupa naj bi bili enaki kot lani, dokončno pa jih bodo dorekli s Kmetijsko zadrugo Vipava v mesecu juliju.

"Morda bo pri dogovoru prišlo do rahlega dviga cen, vendar bo to jasno letošnje poletje," je še dejal Blaschitz in dodal, da si želijo z vinogradniki skleniti dolgoročne pogodbe, kar bo seveda vplivalo tudi na boljše pogoje odkupa. Prav tako so zaradi dobrega odnosa in rednega plačila ponovno začeli zaupati Agroindu.

"Kmetje bi z dolgoročnimi pogodbami imeli tudi večjo stabilnost in zagotovilo odkupa njihovega pridelka. Pogodbe naj bi podpisovali za pet let, na njihovo željo pa lahko tudi do deset let," je pojasnil.

Vipavski vinogradniki so lani podpisali pogodbe za prodajo grozdja z družbo Agromip. S tripartitno pogodbo so sprejeli tudi odkupne cene grozdja, ki so se gibale za kilogram grozdja med 45 centi za rdeče sorte in 75 centi za nekatere bele sorte. Po dogovoru so dobili 20 odstotkov celotnega zneska v osmih dneh po izdanem računu Agromipu, preostali del pa v desetih mesečnih obrokih.

Letos pa so v Vipavski dolini iskali za odkup tudi večje količine belega vina, ki jim ga je zmanjkalo. Ponovno so uvedli nekdaj že poznano linijo Lanthieri, pod katero polnijo štiri vrste vina. Prav tako so v vipavsko klet že vložili nekaj denarja, saj so kupili nekaj novih sodov.

V Agroindu je trenutno zaposlenih 17 delavcev, kar je po Blaschitzovih besedah dovolj. Ob rasti predelave, ki jo vendarle načrtuje v prihodnjih letih, pa bodo v Agroindu zagotovo zaposlili tudi nekaj novih.

"Zelo smo hvaležni zaposlenim, da so ohranili poslovanje tudi v tem težkem času, tako da je sedaj poslovanje lahko nemoteno. Potrebno pa je bilo reorganizirati delo," je še povedal.

 

* Vir: STA

Lokalne Ajdovščina

#vipava, #gospodarstvo

Kolofon