Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

SDS zmagovalka parlamentarnih volitev

Znani so rezultati predčasnih volitev. Zmagovalka tokratnih volitev je stranka SDS, ki je dobila 26% glasov. Sledijo Lista Marjana Šarca, SMC, Levica in SD. V parlament so se prebile še Nova Slovenija, Stranka Alenke Bratušek, Desus in Slovenska nacionalna stranka.

Na današnjih predčasnih državnozborskih volitvah so volivci največ glasov, 25,03 odstotka, namenili SDS, kažejo delni neuradni izidi glasovanja po skoraj vseh preštetih glasovnicah. Drugouvrščena LMŠ je dobila 12,63 odstotka glasov volivcev, v državni zbor pa se je skupaj uvrstilo devet strank.

SDS bo po trenutnem izračunu v DZ dobila 25 poslanskih sedežev, LMŠ pa 13. Na tretje mesto so volivci postavili SD, ki so ji namenili 9,95 odstotka glasov oziroma deset mandatov v DZ. Enako število poslanskih mest bo imela SMC, ki je prejela 9,74 odstotka glasov.

Levica bo v naslednjem mandatu v DZ zastopalo devet poslancev, saj so ji volivci namenili 9,21 odstotka glasov, NSi pa je dobila 7,14 odstotka glasov oziroma sedem poslanskih sedežev.

Stranka Alenke Bratušek je po neuradnih rezultatih dobila 5,12 odstotka glasov, v DZ pa bo imela pet poslancev. Enako tudi DeSUS, ki jo je volilo 4,91 odstotka volivcev.

V parlament pa se je vrnila tudi nekoč že parlamentarna SNS, ki jo je obkrožilo 4,20 odstotka volivcev in bo imela v DZ štiri poslance.

Volilna udeležba je bila po zadnjih podatkih 51,5-odstotna.

Janez Janša, predsednik SDS, ki ji kaže zmago na volitvah, je na Twitterju objavil izjavo, v kateri se je zahvalil vsem, ki so šli na volitve in prevzeli svoj del odgovornosti do domovine. "Ni nas strah jutrišnjega dne. Veselimo se ga," je zapisal. Dodal je, da če bo SDS vodila vlado, jo bo vodila pravično in za dobro vseh državljanov. Janša je v izjavi dodal, da so veseli, da je njihovo sporočilo doseglo toliko ljudi in da so za program, ki ga je pripravil strokovni svet SDS, prejeli tako široko podporo. "Z zaupanjem vseh, ki ste nam danes zaupali svoj glas, smo močni. Zavedamo se, da je odgovornost vsake vlade, najprej do njenih državljanov, da prepozna in dela za njihove potrebe, da skrbi za njihovo varnost, da ščiti njihove pravice in brani njihove vrednote," je zapisal.

Zatrdil je, da bo SDS vedno postavila Slovenijo na prvo mesto. "Težav in izzivov je veliko, vsak dan je pomemben. Pot, ki je pred nami, je strma in polna ovir. Vendar je to pot, ki je najbolj skladna z značajnem slovenskega naroda in zavezo SDS do naroda in domovine," je poudaril prvak SDS.

Dodal je tudi, da bo vlada pod vodstvom SDS vlada za Slovenijo, ki bo domovina za vse. "Slovenijo, ki bo varna, kjer bo v javnih storitvah red in kjer bodo za vse veljali enaki pogoji," je še zapisal.

Lokalne Ajdovščina

#volitve2018

Kolofon