Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Vipavski Križ v znamenju vina zelen

V soboto, 9. junija, bo v Vipavskem Križu ponovno potekal Festival vina zelen, ki postaja že tradicionalen dogodek ter vse bolj odmeven tudi širše. Štiriinštirideset vinarjev iz Vipavske doline bo skupaj predstavilo svoje vzorce vina zelen, poleg pa vas čaka še pester spremljevalni program.

Pred nekaj desetletji skoraj pozabljena in opuščena sorta zelen zadnje čase spet počasi pridobiva na pomenu med vinogradniki in na priljubljenosti med poznavalci ter ljubitelji vin. Organizator festivala, Zavod Vipavski Križ v sodelovanju s Konzorcijem Zelen in Razvojno agencijo ROD Ajdovščina, želi zavedanje o pomenu in žlahtnosti te sorte še bolj približati obiskovalcem iz doline in od drugod.

Že tretje leto zapored se bo festival odvijal znotraj grajskega obzidja starodavnega mesteca Vipavski Križ. Grajsko dvorišče se je že izkazalo kot zanimiv in atraktiven prireditveni prostor.  44 vinarjev bo predstavilo svoje vzorce tega avtohtonega vina ''s posebno žlahtnim duham''- kot je zelen že leta 1844 opisal Matija Vertovec. Glede na lastnosti te svojevrstne vipavske sorte, lahko tudi letos pričakujemo pester izbor zelo raznolikih vzorcev zelena.

Festival vina zelen v Vipavskem Križu

Na letošnjem festivalu, ki bo v soboto, 9. junija potekal od 17. do 22. ure na grajskem dvorišču in na placu, si bodo obiskovalci poleg degustacije vin zelen in druženja z vinarji lahko ogledali tudi viteške igre, ki jih bo uprizorila Skupina viteza Gašperja Lambergarja z Bleda. S svojim obiskom bodo festival počastili predstavniki Evropskega reda vitezov vina (Konzulat za Slovenijo, Legatura za primorsko), ki bodo razglasili najboljša vina zelen in med njimi ''Prvaka Festivala vina zelen''. Turistično društvo Šempas bo predstavilo kuhanje polente s pršutom po starem, v družbi lokalnega turističnega vodnika pa bo potekal voden ogled Vipavskega Križa.

Lepo vabljeni.

www.vipavskikriz.si, info@vipavskikriz.si, Ljubo Žgavc, T: 041 660 445

Lokalne Ajdovščina

#vipavski križ, #turizem

Kolofon