Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Prof. dr. Gvido Bratina - prejemnik Preglove nagrade za izjemne dosežke

V torek so na Kemijskem inštitutu podelili Preglovi nagradi za izjemne dosežke na področju osnovnih ali uporabnih raziskav s področja kemije in sorodnih ved. Med letošnjimi nagrajenci je tudi Ajdovec, prof. dr. Gvido Bratina, prorektor za raziskave in umetnost ter vodja Laboratorija za fiziko organskih snovi Univerze v Novi Gorici. Čestitke.

Kot so zapisali v obrazložitev sodi prof. dr. Gvido Bratina med najprodornejše raziskovalce na področju raziskav elektronskih, optičnih in strukturnih lastnosti tankih organskih polprevodniških slojev in dvodimenzionalnih materialov. V zadnjih letih je veliko pozornosti posvetil transportu električnega naboja po organskih polprevodnikih in materialnih sistemih povezanih z grafenom.

Ukvarja se tudi s karakterizacijo začetnih faz rasti organskih polprevodnikov na grafenu in podobnih dvodimenzionalnih materialih, pri tem pa uporablja pretežno mikroskop na atomsko silo z izpeljanimi metodami. Njegovo znanstveno delo je tesno povezano z mednarodnim raziskovalnim prostorom. Sodeloval je v več projektih evropskih okvirnih programov. Njegova skupina je kot edina v Sloveniji sodelovala v projektu Evropske znanstvene fundacije s področja grafena. Trenutno je koordinator projekta MX-OSMOPED, ki je del evropskega projekta Graphene Flagship. Izsledki njegovih raziskav so bili v zadnjih petih letih objavljeni v znanstvenih revijah z visokim faktorjem vpliva, kot so Nature Nanotechnology, Advanced materials, Carbon, Physical Review B in Organic electronics.

Gvido Bratina je maturiral na gimnaziji Veno Pilon v Ajdovščini, magistriral in doktoriral na ljubljanski univerzi, kot raziskovalec pa med drugim deloval v tržaškem sinhrotronu in na univerzi v Minnesoti. Na novogoriški univerzi deluje že skoraj od njenih začetkov (kot Politehnike) leta 1997. Živi v Lokavcu.

Prof. dr. Gvidu Bratini iskreno čestitamo.

Gvido Bratina

* Vir: Univerza v Novi Gorici

* Fotografije: Jernej Stare

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice

Kolofon