Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Foto: V Vipavskem Križu znova v znamenju zelena

Sončna sobota je v starodavno mestece Vipavski Križ znova privabila številne obiskovalce, ki so uživali v okušanju avtohtone vinske sorte zelen in v ostalih vsebinah, ki jih je ponujal že tretji Festival vina zelen. Naziv prvaka Festivala vina zelen sta letos osvojila Kmetija Miha Cigoj iz Črnič in Vina Brataševec iz Malih Žabelj.

Pred nekaj desetletji skoraj pozabljena in opuščena sorta zelen zadnje čase spet počasi pridobiva na pomenu med vinogradniki in na priljubljenosti med poznavalci ter ljubitelji vin. Eden izmed razlogov za to je tudi Festival vina zelen, ki se je tokrat v izjemni kulisi Vipavskega Križa zgodil že tretje leto zapored. Organizator festivala, Zavod Vipavski Križ v sodelovanju s Konzorcijem Zelen in Razvojno agencijo ROD Ajdovščina, želi z dogodkom, zavedanje o pomenu in žlahtnosti te sorte še bolj približati obiskovalcem iz doline in od drugod.

Festival vina zelen so tudi letos popestrile  viteške igre, ki jih je uprizorila Skupina viteza Gašperja Lambergarja z Bleda, Turistično društvo Šempas je predstavilo kuhanje polente s pršutom po starem, v družbi lokalnega turističnega vodnika pa je potekal voden ogled Vipavskega Križa. Največ pozornosti pa je bilo seveda usmerjenih v razglasitev Prvaka vina zelen. Kot poročajo Primorske novice so predstavniki primorske legature slovenskega konzulata Evropskega reda vitezov vina, imeli letos priložnost oceniti 30 vzorcev letnika 2017, vzorci pa so ob vseh lanskih težavah z vremenom, vse prijetno presenetili. “Gre za čudežni, dober letnik, ki se je mogoče pokazal samo pri zelenu. Vina so ohranila karakter zelena z značilnimi, svojstvenimi vonjavami, ki so nas spominjale, ene bolj, druge manj, da je to sorta, da nosi svoje gene, in s tem smo bili najbolj zadovoljni. Tudi okus nas je prijetno presenetil. Gre za lepa, polna, sadna, mineralna vina s prijetnim dolgim okusom. Tega smo se razveselili in kot komisija nismo imeli velikih težav pri ocenjevanju,” je povedal njen predsednik, enolog in mednarodni vinski ocenjevalec dr. Miran Vodopivec.

Prvaka Festivala zelen 2018 // Fotografija Alenka Tratnik - Primorske novice

Zato ne čudi soglasna odločitev komisije in organizatorjev, da med šest najbolje ocenjenih vin, ki so se razlikovala le v desetinkah točke, razdeli priznanja za prva tri mesta. Priznanji za tretje mesto sta šli v roke kmetiji Vina Marc s Slapa in družbi Vipava 1894, priznanje za drugo mesto sta dobili kmetiji Vina Poljšak z Gradišča pri Vipavi in Vina Povh z Goč, prvo mesto in naziv prvaka Festivala vina zelen pa sta si prislužila Kmetija Miha Cigoj iz Črnič in Vina Brataševec iz Malih Žabelj. Čestitke.

DSC 0756DSC 0744DSC 0775DSC 0762DSC 0799DSC 0811DSC 0793DSC 0813DSC 0820DSC 0824DSC 0831DSC 0840DSC 0845DSC 0868DSC 0876DSC 0847DSC 0879DSC 0883DSC 0944DSC 0951DSC 0949DSC 1001DSC 1005

 

* Vir: Primorske novice

* Fotografije: Pia Starič

Lokalne Ajdovščina

#vipavski križ, #turizem, #fotogalerija

Kolofon