Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Priznanje za najlepšo čipko že drugič na Col

V Idriji je prejšnji vikend potekal 37. Festival idrijske čipke. Gre za pomembno kulturno-etnološko prireditev, ki privablja številne goste iz domačih krajev in iz tujine. Obenem pa v okviru dogodka poteka tudi državno prvenstvo v kleklanju, kjer so tokrat priznanje za najlepšo čipko podelili Mojci Škvarč iz Cola.

Na državnem tekmovanju v klekljanju idrijske čipke tekmujejo otroci in odrasli, vsako nedeljo v času Festivala idrijske čipke. Pol ure pred tekmovanjem krene povorka tekmovalcev v spremstvu Godbenega društva rudarjev Idrija izpred Čipkarske šole Idrija do prizorišča tekmovanja. Podpora navijačev v povorki in med tekmovanjem je namreč nepogrešljiva. Otroci se na državno tekmovanje uvrstijo na osnovi rezultatov doseženih na predhodnih šolskih tekmovanjih. Odrasli pa se na državno tekmovanje lahko prijavijo sami oz prijave za njih uredijo klekljarska društva.

Mojca Škvarč s Cola, sicer študentka pedagoške akademije je letos že drugič sklekljala najlepšo čipko po izbiri obiskovalcev. Zahteven motiv prepletajočega cvetja je od nje zahteval več kot leto dni dela. S čipko je osvojila tudi najbolj zahteven certifikat kakovosti geografskega porekla idrijske čipke. “Čipkarsko šolo sem obiskovala vsa leta šolanja. Čeprav je ta že za mano, zelo rada klekljam,” je za Primorske novice povedala Škvarčeva. Njena mentorica je Anka Jamšek. Kot običajno je prav ona imela na tekmovanju največ tekmovalcev (iz Črnega Vrha in Vipavske doline) z osvojenimi priznanji.

 

* Naslovna fotografija: Saša Dragoš (Primorske novice)

Lokalne Ajdovščina

#col, #zanimivost

Kolofon