Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

V Vipavskem Križu vas pričakuje Bit9Beat

Že deveto leto zapored v galeriji Vipavski Križ gostuje Mladinski kulturni center Hiša mladih iz Ajdovščine, ki z umetniškim projektom Bit&Beat ponuja mladim umetnikom možnost umetniškega izražanja, obenem pa poskrbi, da vasica za nekaj dni dobi poseben kulturni utrip. Tokrat so v ospredje postavili fotografijo, obiskovalci pa lahko z ogledom razstave, utrip Vipavskega Križa pošljete v širni svet ali pa si ga odnesete domov.

Umetniški projekt BIT&BEAT, ki ga v Vipavskem Križu pripravlja ajdovski Mladinski kulturni center Hiša mladih, že vrsto let gosti mlade umetnike različnih umetniških smeri. V devetih letih se je zvrstilo prav toliko razstav, vsaka pa je imela svoj, malce drugačen pridih kulture in umetnosti. Prva izvedba je bila leta 2010, ko sta Nika Božič in Jani Cigoj na povabilo Mladinskega centra razstavljala v kriški galeriji, v naslednjih letih pa je Vipavski Križ doživel fotografska srečanja, tudi analogne fotografije, precej likovnih umetnin, zvočno inštalacijo, blog zapise, poezijo, haikuje, kiparske stvaritve in še kaj bi se našlo. Umetniški projekt BIT&BEAT mladim ustvarjalcem omogoča, da se za en dan prelevijo v umetniške mojstre in poskušajo v svoje stvaritve vnesti in ujeti vsakdanji utrip Vipavskega Križa. Tako se v projektu prepletajo elementi, pomembni tako za razvoj mladinske ustvarjalnosti kakor tudi kulturne turistične ponudbe kraja.

Bit9Beat

Tokratni Bit&Beat nosi naslov Bit9Beat  in je posvečen fotografiji. Vseeno pa projekt ni čisto običajna fotografska razstava temveč bolj spominja na foto inštalacijo, v kateri lahko sodelujete tudi obiskovalci razstave. Na poziv Hiše mladih se je odzvalo 14 predvsem mladih fotografov in fotografinj, ki so za razstavo prispevali 55 fotografij. Prav vse so na tak ali drugačen način razstavljene v Galeriji Vipavski Križ. Fotografije prikazujejo vsakdanji utrip Vipavskega Križa, morda vse niso najbolj tehnično dovršene, kar pa po besedah organizatorjev niti ni pomembno. Dovolj je bilo namreč, da so avtorji med iskanjem motivov  poiskali in morda tudi našli vsaj majhen košček utripa živahnega življenja, ki ga vasica premore. S tem pa so obenem tudi sami prispevali k utripu Vipavskega Križa.

Bit9Beat

Glavna lastnost razstave je, da je iz vsake fotografije nastala tudi serija razglednic ter plakatov. Tudi ves ta material je razstavljen v galeriji, vsak obiskovalec pa lahko mirne vesti vzame s seboj razglednico ali plakat za spomin. Še raje pa bi v Mladinskem centru videli, če boste obiskovalci razglednico tudi dejansko komu napisali in poslali v pozdrav. Prav zato vas v galeriji čaka pravi poštni nabiralnik, v katerega lahko brezplačno oddate svoje razglednice. V današnjih časih in razmahu družabnih omrežij je namreč prava redkost, da še kdo komu nameni pozdrav ali spomin s pomočjo razglednice. Tudi to je simbolika, ki ponazarja Vipavski Križ. Kljub obnovi in turističnemu razvoju je vasica še vedno malce romantično staromodna in ohranja duh časa ter utripa življenja iz preteklosti.

Razstava bo na ogled do sredine meseca avgusta, na njej pa se s svojimi fotografijami predstavljajo: Pia Starič, Nastja Hvala, Amina Munjakovič, Ana Rojc, Ana Rudolf, Anita Ferjančič, Ingrid Pavšič, Jerneja Samec, Lina Pavlin, Polona Ipavec, Rok Čebron, Boštjan Volk, Matjaž Cotič in Klemen Bizjak.

* Fotogalerija: Pia Starič

Bit9Beat (1)Bit9Beat (2)Bit9Beat (3)Bit9Beat (4)Bit9Beat (5)Bit9Beat (6)

 

Bit9Beat (7)Bit9Beat (9)Bit9Beat (13)Bit9Beat (12)

Bit9Beat (15)

Bit9Beat

Bit9Beat (16)Bit9Beat (14)

Bit9Beat

Bit9Beat (18)Bit9Beat (17)Bit9Beat (19)Bit9Beat (20)Bit9Beat (21)Bit9Beat (22)Bit9Beat (23)

 

Lokalne Ajdovščina

#kultura, #razstava, #fotogalerija

Kolofon