Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Srečno ajdovske kolesarske ladje

Za ajdovsko cestno in gorsko kolesarstvo bodo prihodnji dnevi nekakšen vrhunec sezone. Kristijan Koren se bo že osmič podal na štart najprestižnejše kolesarske dirke na svetu, Polona Batagelj začenja Giro Rosa, gorske kolesarje pa čaka svetovno prvenstvo v 4krosu, tokrat brez Mitje Ergaverja.

Primož Roglič in Kristijan Koren bosta letos edina Slovenca na kolesarski dirki po Franciji. V treh tednih bosta tam v povsem drugačnih vlogah. Roglič bo lovil nove etapne uspehe in nabiral izkušnje za napad na visoka mesta v skupnem seštevku v bližnji prihodnosti, Koren pa bo na touru v vlogi pomočnika - kar na dveh frontah. Koren je že na začetku sezone vedel, da bo letos znova nastopil na touru, že rekordnih osmič. Ekipa Bahrain-Merida ga je pripeljala z namenom, da na francoski pentlji pomaga prvemu zvezdniku Vincenzu Nibalija, zmagovalcu toura leta 2014, ter italijanskemu sprinterju Sonnyju Colbrelliju.

"Vincenzo je pri nas kolesar za skupno razvrstitev. Vseh posameznih sprinterskih etap ne bomo namenili Sonnyju. Nima smisla zaradi živčnosti, da bo na koncu peti, šesti. Dirkal bo v etapah, ko lahko pride na vrh. Letos bom na touru v dveh taborih, če lahko tako rečem. Pri Sonnyju in Nibaliju. Komaj čakam na start," je pogovor začel Koren in nadaljeval: "Ve se, po kaj gremo. Če je rezultat pravi in imaš kolesarja, ki lahko zmaga generalno, daš od sebe še več kot maksimum." S svojimi izkušnjami bo Koren dragocen kolesar Bahrain-Meride. Enaintridesetletnik natančno ve, kaj od njega pričakuje vodstvo, od svoje vloge pa ne beži. "Prvi teden bo stresen. Bomo na območju, kjer je veter in so kocke. Porabili me bodo od starta. Za beg so v ekipi drugi kolesarji. Da sem v begu za televizijo, to ni več zame, to je bilo na začetku kariere. Treba je vse narediti za ekipo." Koren verjame, da bodo na touru nastopili najmočnejši kolesarji, ki jih premore Bahrain-Merida. "Trenutno smo vsestranski. Imamo kronometriste, imamo ekipo za kocke ...," je zaključil Koren.

Polona Batagelj

Jutri, v petek, se s kronometrom na Lago Maggiore pričenja italijanska kolesarska pentlja za dekleta. Punce imajo na sporedu deset zahtevnih etap, med njimi tudi kraljevski vzpon na Monte Zoncolan. Znova bomo lahko držali pesti tudi za Polono Batagelj, ki bo v dresu ljubljanske ekipe BTC City poskušala doseči odmevne rezultate. Giro Rosa lahko spremljate na TEJ POVEZAVI.

KK Črn Trn // Foto: Klavdij Blažko

Danes se v italijanskem smučarskem in kolesarskem središču Val di Sole pričenja svetovno prvenstvo v kolesarskem 4krosu. Naj spomnimo, da je pred dvema letoma na istem prizorišču Mitja Ergaver postal svetovni prvak in tako poskrbel za enega največjih uspehov ajdovskega športa. Ergaver se je letos odpovedal nastopu, saj je dal prednost študijskim obveznostim. Vseeno pa bodo na prvenstvu močno zastopane barve Črnega trna. Selekor reprezentance v 4krosu, Klavdij Blažko, je namreč s seboj odpeljal Matijo Stuparja, Urbana Rotnika ter Kevina Berginca. Na legendarni progi, ki je bila prvič predstavljena ravno za svetovno prvenstvo 2008, bodo tekmovalci in tekmovalke v 4krosu nastopili v četrtek 5. julija, ko bodo na sporedu uradni trening in v dan kasneje, ko bodo ob 21. uri in 15 minut pod reflektorji sledili finalni obračuni. Spored prvenstva si lahko ogledate na valdisolebikeland.com.

 

* Vir: STA & MTB.SI

 

Lokalne Ajdovščina

#šport, #kolesarstvo

Kolofon