Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Odslej vsaka dva tedna aktualne novice iz Razvojne agencije ROD

Hitrost informacij šteje, njihova kakovost pa je odločilna. Razvojna agencija ROD Ajdovščina bo odslej redno, vsaka dva tedna, objavila izbor najbolj aktualnih informacij, koristnih za razvoj in uspešno poslovanje. Zbrane informacije o razpisih in priložnostih za pridobivanje sredstev ter novice o razvojnem dogajanju v Vipavski dolini bodo na portalu Lokalne Ajdovščina odslej vedno pri roki. Prve novice prinašajo tudi vpogled v raznolikost projektov Razvojne agencije ROD.

Vzgoja za podjetnost

V duhu širjenja podjetnosti v domačem okolju se je konec šolskega leta pod skrbnim očesom mentoric Tanje Krapež in Andreje Vister iz Razvojne agencije ROD zaključila vrsta aktivnosti, ki so šolarje med letom seznanile s svetom podjetništva. Učenci štirih osnovnih šol - OŠ Dobravlje, OŠ Šturje, OŠ Draga Bajca Vipava in OŠ Danila Lokarja Ajdovščina – so se v okviru Podjetniških krožkov pripravili na vseslovensko tekmovanje POPRI za izbor najboljše podjetniške ideje, kjer sta se kar dve skupini uvrstili v finale med deset najboljših v Sloveniji. K spoznavanju resničnih potreb na delovnem trgu so v sklopu Tehniških dni pripomogla tudi podjetja iz lokalnega okolja, ki so učencem osnovnih šol OŠ Šturje, OŠ Col, OŠ Draga Bajca Vipava in OŠ Dobravlje odprla svoja vrata in jim pokazala proces izdelave njihovih proizvodov ter jim predstavila tehniške poklice.

Vtisi iz tekmovanja POPRI naših dveh finalnih skupin. <br />
Vir: Primorski tehnološki park<br />

Vtisi iz tekmovanja POPRI naših dveh finalnih skupin. <br />
Vir: Primorski tehnološki park<br />

Spodbujanje investicij

Nove poti pa se v letošnjem letu niso odprle le mladim nadobudnežem v šolskih klopeh. Tudi regionalni razvoj lahko v naslednjih letih pričakuje nov zagon zahvaljujoč produktu projekta Internacionalizacije območja Severne Primorske - West Slovenia Invest, namenjenemu spodbujanju investiranja v Zahodno Slovenijo, katerega pobudnik in izvajalec je tudi Razvojna agencija ROD.

Predlog ureditve industrijske cone v Talih

Pomembni koraki regionalnega razvoja

Razvojna agencija ROD je poleg tega kot del Mrežne regionalne razvojne agencije Severne Primorske sodelovala pri pripravi posameznih projektov za Dodatek k Dogovoru za razvoj Goriške razvojne regije (Severne Primorske), ki ga je predsednik Razvojnega sveta Severne Primorske, župan Mestne občine Nova Gorica Matej Arčon, 19. junija podpisal z ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravkom Počivalškom. V nadalje bo aktivno vključena v teritorialni dialog, skupaj z Občinama Ajdovščina in Vipava pa v izpeljavo projektnih aktivnosti za izvedbo protipoplavne zaščite na reki Vipavi, širitev poslovno ekonomske infrastrukture v poslovni coni Ajdovščina in v projekt celovitega hidravličnega uravnoteženja vodooskrbnega sistema Hubelj – Skuk ter regijski projekt izgradnje regionalnih kolesarskih povezav.

Spodbujanje razvoja turizma

Potencial regionalnega razvoja Vipavske doline je potrdilo tudi izjemno priznanje Lonely Planeta, največjega svetovnega turističnega založnika potovalnih vodnikov, ki je Dolino pred dobrim mesecem uvrstil na lestvico desetih najboljših evropskih destinacij letošnjega leta. K tej zgodbi svoj delež prispeva tudi Razvojna agencija ROD, ki spodbuja regionalni razvoj, razvoj podjetništva, turizma, podeželja, okolja in človeških virov ob upoštevanju načel trajnostnega razvoja in usklajenega prostorskega in okoljskega načrtovanja.

Vipavsko dolino je Lonely Planet označil kot primerno za ljubitelje vina in pustolovščin, njene lepote pa je najbolje odkrivati na lokalno vodenih kolesarskih turah<br />
Vir: Nejc Bole, TIC Ajdovščina<br />

Razvojna agencija ROD želi tudi v prihodnje zagotavljati čim širšo podporo razvoju dejavnosti na področju turizma in tudi na vseh drugih vitalnih področjih, zato v okviru Slovenske poslovne točke SPOT svetovanje Goriška pripravlja izbor nacionalnih in mednarodnih razpisov.

Poleg tega v sodelovanju z Občino Ajdovščina koordinira določene aktivnosti znamke »Vipavska dolina« in z njo povezano znamko »Izvorno iz Vipavske doline«, v okviru katere lokalnim sadjarjem razdeljuje enotno embalažo za sveže nepredelane pridelke, ki zorijo v vipavskih sadovnjakih. 

Embalaža »Izvorno iz Vipavske doline«<br />
Vir: arhiv Razvojne agencije ROD<br />

Aktualni projekti

Ekipe Razvojne agencije ROD poletna vročica ne bo odvrnila od  aktivnosti. Napoveduje se namreč pestro dogajanje na področju priprav na septembrsko InCastro in Okuse ob meji – Gusti di Frontiera. Pri projektu LIFE ViVaCCAdapt bomo nekaterim kmetom v letošnji namakalni sezoni omogočili testni dostop do sistema za podporo namakanju. Že letošnje poletje oz. jesen pa na čezmejnem območju med Koprom in italijanskim Tržičem ter Krminom in Gradežem pričakujemo izvedbo testnih voženj prevoza koles z avtobusi v okviru vzpostavljanja multimodalnih povezav na projektu INTER BIKE II. V naslednji polovici leta za območje Goriške sledijo delavnice o pomenu razvoja kolesarjenja in kolesarjem prijaznih storitev ter razvoja trajnostnega turizma.

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #ROD

Kolofon