Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Ajdovski klub Črn Trn piše zgodovino slovenskega kolesarstva

Najboljša slovenska tekmovalka v spustu z gorskimi kolesi, članica Črnega Trna, Monika Hrastnik je na tekmi svetovnega pokala v italijanskem Val di Soleju osvojila tretje mesto. To je najboljša uvrstitev v zgodovini slovenskega spusta. Evropska in državna prvakinja je v petek celo zmagala v kvalifikacijah. Matija Stupar in Urban Rotnk v osmini finala svetovnega 4kros prvenstva.

Štiriindvajsetletnica v tej sezoni premika meje slovenskega gorskega kolesarstva. Postala je evropska prvakinja, v svetovnem pokalu pa je iz tekme v tekme boljša. Konec junija je v avstrijskem Leogangu osvojila četrto mesto. V petek je v Val di Soleju dosegla nov mejnik s prepričljivo zmago v kvalifikacijah - to doslej ni uspelo še nikomur od Slovencev -, ko je prvo zasledovalko Britanko Tahnee Seagrave prehitela za 9,759 sekunde. Včeraj je na koncu morala priznati premoč zmagovalki Seagravovi in še eni Britanki Rachel Atherton. Rojakinji je ločilo 0,123 sekunde, Monika Hrastnik pa je na tretjem mestu zaostala 1,605 sekunde.

Oglejte si odlično vožno Monike Hrastnik

"Že to, da sem bila danes na koncu tretja ... Ne vem, kaj naj rečem. V zgornjem delu sem izgubljala, malo sem kvačkala. Ko sem se ogrela, je začelo leteti. Nekajkrat je bilo povsem na meji. Nekaj trenutkov je bilo, ko sem komaj ostala na kolesu," se je na finalno vožnjo v pogovoru za STA ozrla Hrastnikova. "Ne zavedam se še ravno, kaj dosegam. Včeraj sem bila brez besed in zelo vesela. Nisem mogla verjeti, ko sem prišla v cilj, da sem prehitela vse najboljše," je nadaljevala članica ajdovske ekipe Črn trn.

Foto: Klavdij Blažko

Oglejte si fotogalerijo Klavdija Blažka

Na prvem merjenju časa je za takrat Seagravovo zaostajala malenkost manj kot štiri sekunde, nato pa je iz odseka v odsek pridobivala na času. Že na startu se je zavedala, da bodo njene tekmice napadle, saj je bila proga suha, v petek pa ni bila. "To je meni najljubša proga. Včeraj je bila še boljša vožnja kot v petek, ko je bil boj za preživetje. Vesela sem, da sem ostala na kolesu. Mislim, da sem bila edina v kvalifikacijah, ki je prišla dol brez padca," je povedala Mozirjanka, ki je vesela tudi nizkega zaostanka, saj je Athertonova ena najboljših tekmovalk v spustu zadnjega desetletja, je tudi večkratna svetovna prvakinja.

Hrastnikova je v skupnem seštevku svetovnega pokala napredovala na peto mesto, zbrala je 496 točk. Vodi Athertonova s 776, druga je Seagravova s 676, tretja je Francozinja Myriam Nicole s 610, četrta pa Avstralka Tracey Hannah s 560. Do konca sezone so še tri dirke, naslednja bo čez teden dni v Andori. To je bil edini slovenski finalni nastop v spustu, saj so preostali Slovenci obstali v petkovih kvalifikacijah.

Foto: Klavdij Blažko

Stupar na drugi liniji od zunanje // Foto: Klavdij Blažko

V Val di Sole pa sta v petek zvečer svetovna prvaka v 4krosu postala Čehinja Romana Labounkova in Francoz Quentin Derbier. Oba sta lani na isti progi postala podprvaka. Od slovenske trojice se je Kevin Berginc prebil do četrtfinala in zasedel 16. mesto, Urban Rotnik in Matija Stupar pa sta ostala v osmini finala in zasedla 18. oziroma 30. mesto.

Kot poroča MTB.SI dirkanje naših treh nikakor ni bilo dolgočasno, zlasti za Kevina in Urbana. V prvi dirki sta bila skupaj z Wrightom in domačinom Dolfinom. Slovenca sta stisnila Italijana, ki je po drugem step-downu padel in mu je Rotnik zapeljal naravnost čez čelado. Berginc je tako napredoval za Wrigthom, v četrtfinalu mu je padla veriga z verižnika in kljub temu vozil na drugem mestu vse do spodnjega dela, kjer mu je veriga dokončno zablokirala zadnje kolo. “Lepa dirka je bila z veliko gledalci in v dobrem vzdušju,” je večer v Commezzaduri opisal Klavdij Blažko iz Črnega trna. “Naši fantje so imeli težke skupine, Berginc in Rotnik sta se dobro borila, Stupar pa bi lahko poskusil kaj več, ni vozil linij, ki bi mu dale možnost, da se s tretjega mesta v skupini prebije na drugo in v naslednji krog.”

 

* Vir: STA & MTB.SI

* Fotografije: Klavdij Blažko

Lokalne Ajdovščina

#šport, #kolesarstvo

Kolofon