Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Tragična nesreča traktorista na Brjah

Žal moramo poročati o tragični nesreči, ki se je včeraj pozno popoldan zgodila na Brjah, kjer je starejši domačin obležal pod svojim traktorjem. V zadnjih dneh pa so imeli ajdovski policisti kar precej dela z razmerami v prometu. Obravnavali so prometne nesreče v Ajdovščini in v Črničah, iz prometa izločili vinjenega voznika ter pomagali pri požaru v eni izmed gospodarskih družb. Počivali pa niso niti vlomilci.

V delovni nesreči v vinogradu v bližini vasi Brje je v torek zvečer umrl 70-letni domačin. V popoldanskem času je šel škropit trte in ker ga zvečer ni bilo še domov, so ga začeli iskati svojci. Našli so ga pod prevrnjenim traktorjem in ob tem ni več kazal znakov življenja. Nesreča naj bi se po prvih ugotovitvah policije zgodila v poznih popoldanskih urah, ko je 70-letnik predvidoma pri obračanju zapeljal preveč levo na brežino. Traktor se je pri tem prevrnil na desno stran in pod seboj pokopal vinogradnika, je za STA povedal tiskovni predstavnik Policijske uprave (PU) Nova Gorica Dean Božnik. Po besedah Božnika traktor ni bil opremljen z varnostnim lokom. Policija je o dogodku obvestila pristojno državno tožilstvo in preiskovalnega sodnika. Za pokojnika je bila odrejena sanitarna obdukcija.

4.  julija v zgodnjih jutranjih urah, so policiste obvestili, da so stanovalci  stanovanjske  hiše v Ajdovščini zalotili neznanca, ki je skušal vlomiti  skozi okno. Storilec je od kaznivega dejanja odstopil potem, ko so ga  oškodovanci  pri  nezakonitem početju in zbežal neznano kam. Okoliščine navedenega kaznivega dejanja policisti PP Ajdovščina še preiskujejo in bodo po zaključku preiskave podali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

5. julija ob 15.43 uri, so policiste OKC PU Nova Gorica obvestili o prometni  nesreči  I. kategorije z materialno škodo na uvozu na hitro cesto H4 v Ajdovščini in v kateri sta bili udeleženi dve vozili (tovorno in osebno  vozilo).  Prometni  policisti  so ugotovili, da je prometno nesrečo povzročila  64–letna  voznica  osebnega  avtomobila, ki pri vključevanju na hitro cesto ni pustila prednosti 42-letnemu vozniku tovornega avtomobila; med  vozili  je prišlo do trčenja. Nihče od udeležencev prometne nesreče ni bil  telesno poškodovan. Na kraju so poleg prometnih policistov posredovali tudi gasilci iz Ajdovščine. Policisti so 64-letni povzročiteljici prometne nesreče  zaradi  kršitve  Zakona o pravilih  cestnega prometa (nepravilno vključevanje na hitro cesto) izdali plačilni nalog.

V  soboto, 7. julija ob 3.43 uri, so policiste OKC PU Nova Gorica obvestili o  prometni  nesreči  v  Ajdovščini,  kjer se je voznik osebnega avtomobila zaletel   v  obcestni  zid;  tri  osebe  so  bile  pri  tem  lažje  telesno poškodovane. Ugotovljeno je bilo, da je 28-letni voznik osebnega avtomobila vozil  po  Goriški cesti (iz centra Ajdovščine proti Vipavi). Ko je slednji pripeljal do križišča  Goriške ceste in regionalne ceste I. reda št. 207 (Ajdovščina – Col - Godovič),  je z vozilom v križišču zavil levo na omenjeno regionalno  cesto proti Colu. Takoj zatem je pripeljal do desnega nepreglednega ovinka, vendar ga je zaradi neprilagojene hitrosti z vozilom zaneslo v levo preko nasprotnega smernega vozišča, kjer je nato s prednjim delom  avtomobila trčil v kamniti zid. V prometni nesreči so bili omenjeni voznik in oba sopotnika v njegovem vozilu (18-letna sopotnica in 20-letni sopotnik)  predvidoma lažje telesno poškodovani. Prometni policisti so mu v nadaljevanju  postopka odredili  preizkus  alkoholiziranosti in rezultat odrejenega  preizkusa  z alkotestom je pokazal, da je 28-letni voznik vozil pod vplivom alkohola (0.58 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka). Policisti so mu  odredili  strokovni pregled v  zdravstveni  ustanovi. Povzročitelju  prometne  nesreče  je  bila  prepovedana nadaljnja vožnja in začasno  odvzeto  vozniško  dovoljenje, zoper njega bo zaradi suma storitve kaznivega  dejanja Nevarne vožnje v cestnem prometu (po prvem odstavku 324. člena   KZ-1)   podana  kazenska  ovadba  na  novogoriško  Okrožno  državno tožilstvo. Poleg policistov in gasilcev GRC Ajdovščina so na kraju prometne nesreče  posredovali  tudi reševalci NMP ZD Ajdovščina, ki so poškodovancem nudili  prvo  pomoč in jih nato prepeljali na nadaljnje zdravljenje v šempetrsko bolnišnico.

V  soboto, 7. julija ob 6.47, so policiste obvestili o prometni nesreči II. kategorije  na regionalni cesti izven naselja Črniče (Občina Ajdovščina) in v  kateri je bilo udeleženo osebno vozili, dve osebi sta bili lažje telesno poškodovani.  Ugotovljeno  je  bilo,  da  je  24-letni voznik avtomobila (v vozilu  sta  bila še dva sopotnika) vozil iz naselja Črniče proti Selu. Med vožnjo na omenjeni relaciji je v levem ovinku zapeljal preveč blizu desnemu robu  vozišča,  od  tam  pa  je  njegovo vozilo zaneslo v levo čez celotno širino  vozišča in nato s prednjim delom avtomobila trčil v brežino; vozilo se je zatem  prevrnilo  na  streho. V prometni nesreči sta bila lažje poškodovana  oba  sopotnika  v  omenjenem  vozilu.  Kasneje  so ju na kraju zdravniško  oskrbeli  reševalci  NMP  ZD  Ajdovščina in ju odpeljali na nadaljnje zdravljenje v šempetrsko  bolnišnico. Poleg  policistov in reševalcev  so na kraju posredovali tudi gasilci GRC Ajdovščina. Policisti so 24-letnemu vozniku zaradi kršitve Zakona o pravilih cestnega prometa oz. vožnje preblizu desnemu robu vozišča (kršitev določil tretjega odstavka 37. člena  ZPrCP)  izdali  plačilni  nalog. Slednji je kasneje zaradi bolečin v roki poiskal zdravniško pomoč.

8. julija nekaj minut po 16. uri, v naselju Črniče (Občina Ajdovščina) zaradi prekoračitve hitrosti ustavili starejšega voznika osebnega avtomobila. V nadaljevanju postopka so mu odredili preizkus alkoholiziranosti in rezultat je pokazal, da je 81-letni voznik peljal pod vplivom alkohola (0.62 miligrama alkohola v litru  izdihanega  zraka). Ajdovski policisti so mu prepovedali nadaljnjo vožnjo  in  začasno  odvzeli  vozniško  dovoljenje, zoper voznika bo zaradi kršitev prometne zakonodaje podan obdolžilni predlog na pristojno okrajno sodišče.

9. julija ob 9.58 uri, so bili policisti OKC PU Nova Gorica s strani Regijskega  centra za obveščanje obveščeni, da je zagorelo v peči v proizvodnem objektu ene od gospodarskih družb v Ajdovščini.  Kasneje so požar  pogasili gasilci GRC Ajdovščina. Policisti PP Ajdovščina so na kraju ugotovili, da je prišlo do pregretja kovinske predelne stene, ki ima v notranjosti  gorljivo toplotno izolacijo; poleg omenjene predelne stene je postavljena ena od peči. Zaradi pregretja je izolacija tlela. Višina manjše materialne  škode, nastale zaradi omenjenega požara, se še ocenjuje. Policisti  PP  Ajdovščina  bodo  v  zvezi z omenjenim dogodkom s pisnim poročilom obvestili Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Lokalne Ajdovščina

#kronika

Kolofon