Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Zvenelo je v Vipavskem Križu

Na praznično sredo, 15. avgusta, je zazvenel prvi koncert letošnjega cikla Zven grajskih sten, ki ga Glasbeno društvo NOVA ob podpori Občine Ajdovščina že tretje leto zapored prireja v Vipavskem Križu. Prekrasen ambient in srčno gostoljubje Križanov sta botrovala pravemu vzdušju za krasen večer tradicionalnih irskih, škotskih in bretonskih pesmi, obogatenih z zvočnostjo indijskih tolkal, manjkale pa niso niti skladbe iz nič manj zanimive dediščine slovenske ljudske glasbe.

Slišane melodije in ritmi so prišli izpod prstov skupine Noreia, mladih, a izkušenih glasbenikov Ane Novak na violini, Aneja Ivanuše z leseno flavto in piščalmi, Gašperja Šinkovca na kitari in harmoniki, Roberta Boneta na klarinetu, piščali in klavirju ter domačinu Carlosu Yoderju na indijskih tablah, kanjiri in tolkalih, marsikatero skladbo pa so obogatili tudi s svojimi glasovi. Noreia je v zadnjih treh letih delovanja zabeležila že več kot 200 nastopov. Poleg stalnega koncertiranja v pubih, kavarnah in pivnicah, se zasedba vedno pogosteje pojavlja tudi na festivalskih odrih, tako doma kot v tujini. Za njimi so uspešne turneje po Srednji in Južni Evropi, leta 2017 so izdali že svoj drugi album „Moments to Treasure“, kjer lahko poleg tradicionalnega prvikrat slišimo tudi nekaj avtorskega materiala. Med svoje največje dosežke štejejo izbor za nastop v močni mednarodni konkurenci na največjem festivalu keltske glasbe na svetu, Festivalu Ortigueira v Španiji (Galicija), kjer so na otvoritvenem koncertu igrali kar 30.000 obiskovalcem.

Nič čudnega torej, da je več kot sto ljubiteljev dobre glasbe sklenilo izkoristiti prijeten poletni večer in se podalo v Vipavski Križ. Kar nekaj jih je čas pred koncertom, ob pripovedovanju zanimivih zgodb o pestri zgodovini kraja pod vodstvom Ljuba Žgavca iz Zavoda Vipavski Križ, izkoristilo za sprehod po nekoč najmanjšem mestu v celotni habsburški monarhiji. Ob vstopnini na koncert so obiskovalci lahko nazdravili še s kozarcem vina iz kleti Branka Brataševca iz Malih Žabelj, ki je bil za svoje vino sorte Zelen tudi nagrajen. Tisti bolj sladkosnedi ali željni domačih izdelkov pa so se lahko pomudili v trgovini Darovi Vipavske in se prepričali o zanimivih stvareh, ki jih izdelujejo pridne roke iz Vipavske Doline. Zasluga za uspešno izpeljavo večera glasbe irskih in slovenskih korenin gre tudi Turističnemu društvu Vipavski Križ.

Zven grajskih sten // Foto Tomaž Semenič

Da je publika uživala ob izvrstnem koncertu skupine Noreia, ni bilo videti le po poplesovajočih nogah in slišati po glasnih aplavzih, ampak tudi po požvižgavanju keltskih melodij, ki so jih poslušalci ob odhodu iz Vipavskega Križa s seboj odnesli v preostanek večera in pokazali, da je Zven grajskih sten resnično zazvenel v vsakem izmed njih.

Kdor je zamudil včerajšnje koncertno dogajanje, pa bi vse to tudi sam rad izkusil, bo imel to možnost prihodnjo sredo, 22. avgusta, ob 20.30, ko vas bo Komorni orkester NOVA z glasbo odpeljal na popotovanje po ulicah sveta. S polnim zvenom godalnega orkestra ter solisti sopranistko Rebeko Pregelj in Samom Vovkom s kitaro, klavirjem in petjem, bodo zaigrali vrsto znanih skladb klasične, popularne, filmske in ljudske glasbe, ki so jih nabrali po različnih deželah, državah in celinah iz celega sveta. Tudi tokrat bo pred koncertom možen ogled Vipavskega Križa, dogodek pa bodo pospremila vina lokalnega vinarja.

Pridite, ne bo vam žal.

Zven grajskih sten // Foto Tomaž Semenič

Sara Štrancar

* Fotografije: Tomaž Semenič

Lokalne Ajdovščina

#kultura, #glasba, #vipavskikriž

Kolofon