Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Trajnosti naproti - Skupaj z Razvojno agencijo ROD Ajdovščina

Trajnostni razvoj je po definiciji Svetovne komisije za okolje in razvoj (WCED) takšen način razvoja, ki zadošča današnjim potrebam, ne da bi pri tem ogrožal možnosti prihodnjih generacij, da zadostijo svojim lastnim potrebam. Razvojna agencija ROD skuša upoštevati vse dimenzije trajnostnega razvoja – ekonomsko, socialno in okoljsko. V mesecu avgustu smo tako utrjevali pot na področju izobraževanja, razvoja podeželja in mobilnosti.

Mini-München - Igrajmo se mesto

Z namenom ogleda in prenosa dobrih praks na področju spodbujanja podjetnosti in inovativnosti med mladimi smo si predstavniki Razvojne agencije ROD Ajdovščina ogledali pravo mesto v malem, Mini-München. Že skoraj 40 let, vsako drugo leto, zraste za skoraj en mesec mesto, ki omogoča bogato učno okolje, ki je polno informacij ter prijetnega vzdušja, spodbuja domišljijo, zabavo, pustolovščino, igro, humor, fantazijo, tveganje in pozitivno komunikacijo. S pomočjo didaktične igre se otroci učijo o poklicih, javni upravi, politiki, zaposlovanju, novinarstvu, izobraževanju, trgovini, idr. Otroci skozi druženje z vrstniki, ki jih ne poznajo, razvijajo socialne veščine in se naučijo spoštovati medsebojne razlike. Koncept mesta v malem spodbuja mlade, da postanejo neodvisni, samozavestni, iznajdljivi, radovedni ter polni energije in želje po pridobivanju novih znanj. Več o mestu v malem si preberite v članku in na uradni strani projekta.

Mini-München Motiv 2018, Michael Nagy<br />
Vir: http://www.mini-muenchen.info/index.php?article_id=36, <br />
<br />

Dvodnevni simpozij Vipavska Rebula - Cesarjev Izbor

Za Vipavsko dolino je vinogradništvo ena najpomembnejših dejavnosti tako z gospodarskega, ozemeljskega, družbenega in kulturnega vidika, zato je v soboto, 18. avgusta, in nedeljo, 19. avgusta v Vipavskem križu potekal dogodek Vipavska Rebula - Cesarjev Izbor. Namen dogodka je bila promocija vipavske rebule, saj je bila le-ta dolgo obdobje glavna sorta Vipavske doline, na kateri je slonela ekonomija vipavskega vinorejca. Poleg tega pa vinska ponudba postaja glavni vzrok za obisk Vipavske doline, saj se turisti podajajo v uveljavljene vinske regije z namenom obiska vinogradov in kleti. Simpozij Vipavska Rebula, pri organizaciji katerega je pomoč ponudnikom dogodka nudila tudi Razvojna agencija ROD, se je odvil z namenom povečanja kanala za privabljanje turistov in sam razvoj podeželja. Dogodka se je udeležilo veliko novinarjev iz tujine, kar pomeni močno medijsko pokritost po skoraj celem svetu. Program je bil razdeljen na tri sklope, in sicer: tematska predavanja vezana na Vipavsko dolino in rebulo v Vipavski dolini, na kateri je predavalo kar sedem predavateljev, degustacijo pod vodstvom ge. Mira Šemić in g.Martina Gruzovina, ter druženje novinarjev in vinarjev ob izbrani hrani vipavskih gostincev. Več o dogodku na Facebook strani Vipavska Rebula – Cesarjev Izbor 1503.

Vipavska Rebula – Cesarjev Izbor 1503 <br />
Vir: Facebook stran https://www.facebook.com/VipavskaRebula/<br />

S KoloBusom na potep med Italijo in Slovenijo tudi prihodnje leto

Mestna občina Koper in italijanska Občina Tržič sta avgusta v okviru projekta Inter Bike II izvedli še zadnje čezmejne brezplačne poskusne prevoze kolesarjev z avtobusom. Avtobusi s prikolico za kolesa v lasti slovenskega prevoznika Nomago in italijanske družbe Alibus so tako ljubitelje dveh koles popeljali na odkrivanje dela kolesarske trase Adriabike med Koprom, Trstom, Tržičem, Gradežem in Krminom.

Inter Bike II – Testne vožnje s KoloBusom<br />
Vir: Arhiv projektnega partnerstva projekta INTER BIKE II

Projekt želi s spodbujanjem trajnostnih oblik mobilnosti prispevati k zmanjšanju količin toplogrednih plinov, ki jih proizvaja promet, s spodbujanjem kolesarjenja kot oblike trajnostnega prevoza na Goriškem, v Obalno-kraški regiji, Furlaniji- Julijski krajini (FJK) in Venetu in s tem vplivati na izboljšanje kakovosti življenja velikega števila ljudi. Prevoze bosta občini Tržič in Koper zato organizirali tudi v prihodnjem letu, zato vljudno vabljeni k spremljanju Novic in dogodkov na spletni strani Programa sodelovanja Interreg Italija-Slovenija 2014-2020 ter Facebook strani projekta. Udeležence ponovno prijazno pozivamo tudi k izpolnitvi vprašalnika o zadovoljstvu, ki bo projektnim partnerjem v veliko pomoč pri izboljšavi storitve.  Pošiljatelje izbranih fotografskih utrinkov z izletov s KoloBusom pa čaka promocijsko darilo. Več informacij na uvodni strani vprašalnika o zadovoljstvu.

Aktualni razpisi

Novi nacionalni razpisi, ki smo jih izbrali za lokalno okolje, so na voljo na spletni strani Razvojne agencije ROD.

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #gospodarstvo, #ROD

Kolofon