Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

25 piv, 3 Anite in 1 ajdovski gin tonik navdušili mednarodno zasedbo obiskovalcev

Čeprav se je za 1. september napovedovalo zelo kislo vreme, so bila trenutno zelo priljubljena in izvrstna kisla piva – poleg vseh drugih hmeljnih zvarkov - edina kisla stvar na včerajšnjem Festivalu Pivomanija. Z dogodkom, na katerem je imenitno razpoloženje ob poskušanju kar 25 različnih piv vladalo od prvega do zadnjega trenutka, je Pivovarna Pelicon obeležila 5. obletnico svojega delovanja. "Prisežem, včasih vsemu skupaj komaj verjamemo," je dejala Anita Lozar, soustanoviteljica podjetja, ki Ajdovščino za en dan spremeni v slovensko prestolnico piva.

Že zgodaj popoldne je veter razpihal oblake in med šumenje drevesnih listov v parku ob Hiši mladih v Ajdovščini se je včeraj popoldne mešalo čebljanje različnih jezikov, ki so se sporazumevali o eni temi – pivu. Slovenci, Italijani, Hrvati, Poljaki, Angleži so uživali pod bogatimi krošnjami in ob bogati ponudbi. Pivovarna Pelicon je namreč poskrbela za pivsko steno, na kateri je bilo kar 26 pip. Iz petindvajsetih je teklo pivo v prav toliko klasičnih in eksotičnih različicah, iz zadnje pa tonik, ki so ga v Pivovarni Pelicon ustvarili za mešanje s prav tako lokalno pridelanim vrhunskim ginom Bratinov. Za gurmansko podlago tekočim dobrotam je poskrbel ajdovski Faladur in stregel sočne domače vipavske pečenice s kislim zeljem v maslenih štručkah ter tako dobre sveže burgerje z lokalnimi postrvmi, mlado špinačo in pestom suhih paradižnikov, da je bilo nemogoče pojesti samo enega.

Največja najmanjša pivovarna
"Sploh ne znam opisati, koliko nam pomeni tako pozitiven odziv ljudi – tistih, s katerimi sodelujemo, in tistih, ki jim je naše pivo všeč. Čudovito je opazovati, koliko je novih obrazov, še lepše pa videti tiste, ki so z nami že od začetka in ki jim gre velika zahvala za vso podporo," je dejala Anita Lozar ob pogledu na polno prizorišče nadvse zadovoljnih obiskovalcev. Matej Pelicon, glavni varilec in soustanovitelj Pivovarne Pelicon, pa se je ob tej priložnosti spomnil začetkov pred petimi leti, ko sta z Anito na prvi Pivomaniji obiskovalcem lahko ponudila le tri, na domači opremi zvarjena piva. "Teden dni kasneje sva jih predstavila na Pivofestovanju v Mariboru in v dveh urah ostala brez zaloge. Danes se tega ni bati, saj smo največja najmanjša pivovarna v Sloveniji in razpolagamo s štirinajstimi 20 hL posodami, ekipa pa šteje osem nadarjenih in pridnih ljudi, od tega kar tri fantastične Anite," se je nasmehnil mladi pivovar in hitel obiskovalcem točiti svoje pivovarske kreacije, na katere so v Pivovarni Pelicon lahko upravičeno ponosni in s katerimi Ajdovščino, Vipavsko dolino in Slovenijo pogumno vpisujejo na svetovni pivovarski zemljevid.  

Pivomanija 2018

Ob Steni so bila nebesa
"Že ob pogledu na festivalski katalog so se mi začele cediti sline, mislim, da sem prišel v nebesa," je dejal eden od obiskovalcev, ki se je v Ajdovščino pripeljal iz Ljubljane, in z degustacijskim, dvodeclitrskim kozarcem v eni roki ter katalogom in kemičnim svinčnikom v drugi odhitel k Steni. Tam so iz pip tekle tako Peliconove klasike (kot je  The 3rd Pill, klasični ameriški IPA z bogatimi aromami citrusov in bezga, ki je največkrat nagrajeno pivo za najboljše pivo Slovenije) kot posebne izdaje, ki jih v redni ponudbi ni, denimo bogati, bonbonasti Veliki IPA, ki so ga ljubitelji težko pričakovali. Za mikropivovarsko sceno so značilna tudi prijateljska sodelovanja in Pivovarna Pelicon je letos izpeljala kar nekaj takšnih sodelovanj z domačimi (Loo-blah-nah, Castra in Human Fish Brewery) in tujimi (Yeastie Boys iz Velike Britanije, Bowar Szpunt s Poljske in Sleeping Village Brewing z Norveške) pivovarji. Rodili so se vrhunski zvarki,v katerih so pomembno vlogo odigrale lokalne sestavine, kot so vipavske marelice v Apricot Wheat NEIPA pivu ali Barba sol v kislem pivu Gosedlin tipa gose.

Pivomanija 2018

Nenavadni okusi niso edina presenetljiva lastnost mikropivovarstva
Slednjega so v Pivovarni Pelicon sčarali skupaj s poljsko pivovarno Bowar Szpunt, iz katere je  Pivomanijo obiskal vodja marketinga Kacper Groń. "Z Anito in Matejem smo se spoznali pred nekaj leti v Mariboru in se takoj ujeli. Ko se je ob njihovi 5. obletnici ponudila priložnost za sodelovanje, smo si zaželeli, da bi v pivo dodali slovensko sol, saj smo se na počitnicah v Sloveniji navdušili nad Piranskimi solinami. Ko smo enkrat imeli sol, pa nam je padla na pamet tequila, zato smo v Gosedalina dodali še limeto," je pojasnil Kacper in dodal, da v Slovenijo pride večkrat na leto. "Tu je čudovito, povsem sem se zaljubil v Slovenijo, mikropivovarska scena pa je kot ena velika družina, vsi poznajo vse, si pomagajo in odlično sodelujejo," je glavno in najlepšo, a morda tudi nabolj presenetljivo lastnost mikropivovarstva povzel mladi Poljak.

002 Anita Ferjančič, Anita Lozar, Anita Pelicon006 Pokušnja005 Pokušnja007 Bratinov gin022A2591022A2613022A2667022A2719022A2727022A2729022A2774022A2801022A2836022A2853Debata o pivu ob pivuIMG 20180901 155207IMG 20180901 162245

 

* Fotografije: Anita Ferjančič

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #turizem, #fotogalerija, #zabava

Kolofon