Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Srečno šolarji in šolarke!

Z današnjim dnem so ponovno oživele šolske klopi, zazvonil je šolski zvonec in domače naloge so ponovno del vsakdana za vseh 1958 šolarjev, kolikor se jih je danes zjutraj v ajdovski občini podalo novim dogodivščinam naproti. Letos prvič tudi za 34 učencev in učenk nove Waldorfske šole v Ajdovščini. Šolarjem je uspešno šolsko leto zaželel tudi župan Tadej Beočanin.

Kot poroča spletna stran Občine Ajdovščina se v naši občini obstoječim petim osnovnim šolam letos pridružuje še ena - Waldorfska šola Primorska ima namreč nove prostore v nekdanji stavbi 1 OŠ Danila Lokarja. Skupaj bo v prvi triadi 34 otrok, od tega kar polovica prvošolcev.

V 'klasičnih' pet osnovnih šol vstopa letos 257 prvošolcev, kar za dober razred več kot lani (226). Največ jih bodo sprejeli v OŠ Danila Lokarja – 86 (lani 84), porast beležijo v Šturjah, kjer pričakujejo 74 prvošolcev (lani 60) ter v Dobravljah, kjer jih bo letos 71 (lani 56). Sedem šolarjev (dva več kot lani) gre prvič v šolo na Otlico, na Colu pa bo letos 19 prvošolcev, trije manj kot lani. Deveti razred pa bo v letošnjem šolskem letu skupaj obiskovalo 183 učencev (lani 185).

Skupno število vseh učencev se je povečalo v vseh šolah. Precej je zraslo v OŠ Danila Lokarja – lani je šolo obiskovalo 645 učencev, letos jih bo kar 672. V Šturjah so jih lani našteli 465, letos 496. OŠ Dobravlje bo obiskovalo 511 učencev, lani jih je bilo 497, na Colu bodo letos štirje več kot lani, skupaj torej 184, dva več bosta tudi na OŠ Otlica, ki jo bo letos obiskovalo 61 otrok.

Začelo se je novo šolsko leto 2018/19

Ker se torej začenja novo šolsko leto  bomo  na cestah, predvsem pa v bližini vrtcev in šol, ponovno srečevali  večje število otrok. Tudi letos se bodo mnogi med njimi v šolske klopi  podali  prvič,  zato velja posebej opozoriti, da zlasti ti otroci ne poznajo  vseh  nevarnosti,  s  katerimi  se  lahko srečajo na šolski poti v vsakdanjem prometu. Policisti Policijske uprave Nova Gorica zato opozarjajo vse voznike oz. udeležence v cestnem prometu, naj bodo še posebej pozorni v bližini vrtcev in šol ter krajev, kjer se otroci zadržujejo.

Prometna  kultura  je  del  splošne  človekove  kulture, ki jo oblikujemo v dolgotrajnem  procesu,  ki  se  prične  že  v  mladosti.  Zato bodimo zgled najmlajšim in tako prispevajmo k večji varnosti nas in naših otrok.

Poslanica župana Tadeja Beočanina ob začetku novega šolskega leta 2018/19

Najprej voščim dobrodošlico prvošolkam in prvošolcem. Danes je za vas poseben dan, prvič ste vstopili v prostor, ki bo naslednjih devet let vaš drugi dom. Želim vam, da bi se tu zares počutili kot doma, da bi se z veseljem in veliko novega naučili. Svet, v katerega se podajate, temelji na znanju.

Ostali učenci ste že občutili slast poletnih počitnic in se polni doživetij vračate v šolske klopi. Prepričan sem, da znate in da boste lepo skrbeli za najmlajše ter nasploh v vaših šolah ustvarili prijetno vzdušje. Vem, da vam lahko zaupam, da ste spoštljivi do učiteljev in sošolcev, da ste strpni in razumevajoči do različnosti, da ste odgovorni do sebe in do drugih. Prosim vas, da ste pozorni drug do drugega, da si medsebojno pomagate. Tako si boste ustvarili prijazno okolje, v katerega se bo veselje vsak dan vračati in kjer bo lepo delati.

Drage učenke in učenci, svet vas potrebuje. Vi ste tisti, za katere danes ustvarjamo in na katere računamo. V vizijo strategije razvoja smo zapisali, da bo Občina Ajdovščina leta 2030 prepoznavno, učinkovito, konkurenčno, zeleno in življenju prijazno gospodarsko, politično in kulturno središče Vipavske doline z visoko bivanjsko kvaliteto v mestu in na podeželju. Temeljila bo na znanju.

Mnogi od vas danes še ne razumete prav vseh teh zahtevnih besed, preprosto in vam bolj razumljivo bi lahko rekel, da si želimo, da bi bila naša občina in vsi njeni kraji čez dobro desetletje okolje, ki bo svojim prebivalcem ponudilo vse, kar potrebujejo za kvalitetno življenje. Leta 2030 boste prvošolci zaključevali srednje šole, devetošolci pa boste takrat že pošteno zakorakali v svoje lastno življenje, si ustvarjali družine … Naša želja je, da si vse to ustvarjate tukaj, v domačem kraju.

Zato računam na vas že danes, da nas boste spodbujali s svojimi zvedavimi vprašanji in ustvarjalnimi idejami, da boste opozarjali na tisto, česar odrasli morebiti ne znamo več videti, nas navduševali s svojimi projekti in nam dali misliti s svojim lastnim razmišljanjem. Moja vrata so vedno odprta za vaše pobude.

Spoštovane ravnateljice in ravnatelji, učiteljice in učitelji! Srečali smo se takoj po koncu starega in tik pred začetkom novega šolskega leta. Vaše pomembno poslanstvo daleč presega okvir vaših službenih zadolžitev, lokalna skupnost pa vas prosi še več – da bi vse te naše otroke pripravili za življenje v naši skupnosti. Da bi jih naučili osnov, temeljev, na podlagi katerih se bodo lažje odločali. Hvala vam za izkazano pripravljenost. Veselim se našega skupnega sodelovanja!

Vsem našim šolskim skupnostim želim prijetno, ustvarjalno in uspešno šolsko leto! 

Župan Tadej Beočanin

 

* Vir: Občina Ajdovščina

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #šolstvo

Kolofon