Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Še zadnjič! Očistimo svet, očistimo Ajdovščino, očistimo Vipavsko dolino

Tudi Vipavska dolina se pridružuje akciji Očistimo Slovenijo 2018, kot odziv na svetovno pobudo Očistimo svet 2018, v kateri sodeluje 150 držav ter bo potekala na isti dan – to soboto, 15. septembra. Akciji se lahko pridružite tudi vi – od 8. ure naprej, pri prostorih Rdečega križa na Tovarniški cesti 3g ali pa v Vipavi, v okviru Vipavske trgatve, pri stojnicah na Glavnem trgu v Vipavi.

V Vipavski dolini bo sobotna akcija potekala v dopoldanskem času, hkrati pa bodo na zbirnih mestih tekle tudi druge eko-aktivnosti in dogodki. Tako bo pred prostori Rdečega križa v Ajdovščini potekalo ozaveščanje, predstavljeni bodo proizvodni procesi, ki ne ustvarjajo smeti, zbiralo se bo zamaške za dobrodelne namene, med 9. in 12. uro bo izmenjevalnica oblačil. Predvsem pa udeleženci akcije tu lahko prevzamete vreče za ločeno zbiranje odpadkov, rokavice  in se odpravite na vnaprej določene lokacije, potrebne čiščenja. Na akcijo pridite primerno oblečeni, če naletite na večje kose smeti, nevarne odpadke ali večje odlagališče, o tem obvestite lokalno koordinatorico. Koordinatorica čistilne akcije v Ajdovščini je Mojca Bernik (bernik.mojca@gmail.com), več informacij o vseslovenski akciji pa dobite na spletni strani Ekologov brez meja www.ocistimo.si

V Vipavi pa dobite ves material, ki ga potrebujete pri čiščenju (vrečke, rokavice, plakati),  v soboto, 15. septembra 2018 dopoldan v okviru Vipavske trgatve na voljo na stojnicah na Glavnem trgu v Vipavi. Več informacij sledi v prihajajočem tednu. Ker so poti, kamor zahajajo gorski tekači, kolesarji, lovci in nasploh ljubitelji narave prav zaradi večje ozaveščenosti, čiste, se bo UTVV ekipa podala na območja ob regionalnih ali lokalnih cestah, kjer je ogromno plastenk, pločevink in plastičnih vrečk. Prostovoljci, ki bi se radi pridružili UTVV ekipi na terenu, jih lahko kontaktirate na tel. št. +38640 751 896 ali preko Facebooka (Anja Novaković).

Očistimo svet! Očistimo Ajdovščino! Očistimo Vipavsko dolino!

Namen letošnje akcije ni le čiščenje, veliko večji pomen bo na ozaveščanju o boljšem ločenem zbiranju odpadkov ter nenazadnje tudi o preprečevanju nastajanja odpadkov. Ni dovolj, da se vsako leto enkrat ali dvakrat čisti, pomembnejše je, da s skupnimi močmi poskrbimo, da odpadkov v naravi in okolici ne bo več, hkrati pa, da čim več ljudi začne razmišljati o Zero Waste alternativah. S tem bomo na dolgi rok poskrbeli, da bo nastalo vedno manj odpadkov in čistilne akcije kot take sploh ne bodo več potrebne.

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice

Kolofon