Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

September je za te stvari

Razvojna agencija ROD se je septembra na povabilo Posoškega razvojnega centra mudila na študijskem obisku belgijskega mesta Ieper z namenom prenosa dobrih praks za valorizacijo kulturne dediščine na lokalnih Poteh miru. V prihajajočih tednih bomo med drugim svetovali na mednarodnem gospodarskem sejmu v Celju, se pripravljali na jesenske delavnice za povezovanje ponudnikov kolesarskih storitev v Goriški razvojni regiji in se udeležili ajdovske INCASTRE ter italijanskih Okusov ob meji.

V sklopu mednarodnega projekta NETWORLD, Networking in preserving the First World War multicultural heritage in the Danube countries (Mreženje in ohranjanje multikulturne dediščine prve svetovne vojne v Podonavju), je v Belgiji v začetku septembra potekal študijski obisk partnerjev iz Posočja in Podonavja. Obiska se je udeležila tudi direktorica Razvojne agencije ROD, saj se bo v okviru uresničevanja Strategije lokalnega razvoja LAS Vipavska dolina izvajala tudi operacija sodelovanja na temo prve svetovne vojne. LAS Vipavska dolina za območje občin Ajdovščina in Vipava. Vključitev v projekt Poti miru zaokrožuje projektno idejo, saj je poleg krajev, kjer so neposredno potekale bitke, vključeno tudi frontno zaledje. Operacija sodelovanja  se pripravlja z LAS-i na območju Goriške razvojne regije (LAS v objemu sonca, LAS Dolina Soče in LAS s CILjem in Gorenjske, ki jo pokriva LAS Gorenjska košarica. Vsebine se bodo navezovale na tematiko soške fronte in Poti miru od Alp do Jadrana, ki jo koordinira Ustanova Fundacija Poti miru iz Posočja in bodo promovirale dejavnosti skozi izobraževanje za vodiče, predavanja po osnovnih šolah ter postavitvijo informativnih tabel. Namen tokratnega obiska je bil ogled dobrih praks pri vrednotenju in trženju dediščine prve svetovne vojne na primeru belgijskega mesta Ieper. O ogledu dobre prakse in mestu Ieper je bil v oddaji Odmevi objavljen tudi video prispevek.

NETWORLD - ogled dobre prakse v Belgiji<br />
Vir: Arhiv RA ROD<br />

SPOT svetuje na mednarodnem gospodarskem sejmu v Celju

V Celju od 11. do 16. septembra  poteka 51. mednarodni gospodarski sejem MOS 2018, na katerem se bo širši javnosti aktivno predstavil celoten sistem SPOT. Na stojnici bodo ves teden prisotni tudi SPOT svetovalci iz Goriške regije, ki vam bodo z veseljem brezplačno svetovali in vam odgovorili na vprašanja, s katerimi se soočate na vaši podjetniški poti. Nanje se lahko tudi obrnete in jim sporočite, katere brezplačne storitve s strani države bi potrebovali.

SPOT svetuje na MOS-u<br />
Vir: FB stran Celjski sejem d.d.<br />

INTER BIKE z multimodalnimi potovanji za spremembe mobilnostnih navad

Avgusta so se zaključile prve poskusne vožnje s KoloBusom, ki je v sklopu čezmejnega projekta INTER BIKE II, pri katerem ROD sodeluje kot partner, vozil kolesarje med Koprom, Gradežem in Krminom. Avtobus bo ponovno na razpolago spomladi prihodnje leto. Kolesarje zato prijazno vabimo k spremljanju spletnih povezav projekta v okviru Programa INTERREG in spletne strani Adriabike, kjer bodo objavljene informacije o aktualnem dogajanju in novih izletih s KoloBusom in KoloLadjo, ki se bodo začeli predvidoma maja 2019.

Legenda: Zemljevida Adriabike in Vipavska dolina – Kolesarske poti, izdelana tekom projekta INTER BIKE I<br />
Vir: Arhiv RA ROD<br />

Ravno v času Evropskega tedna mobilnosti pa se bo na ROD-u odvilo še pripravljalno srečanje pred jesensko izvedbo delavnic za strokovno javnost in potencialne turistične ponudnike kolesarskega turizma v Goriški razvojni regiji.

INCASTRA za male in velike podjetnike

V petek, 21. septembra, in soboto, 22. septembra, bo na letališču v Ajdovščini potekal dogodek INCASTRA. Dijake in osnovnošolce zadnje triade ob tej priložnosti vabimo, da se v petek udeležijo katerega od izzivov prototipiranja. Istega dne bomo predstavili tudi Podjetniške krožke, ki jih bomo v letošnjem letu že tretje leto zapored izvajali v osnovnih šolah na območju občine Ajdovščina in Vipava. S podjetniškimi krožki učenci spoznavajo pojem podjetništva, se lotevajo skupnega reševanja zanimivih izzivov, uporabljajo različne tehnike ustvarjanja idej, se seznanijo s temeljnimi elementi poslovnega modela idr.  Podjetniški krožki učencem pomagajo pri dvigovanju njihove samozavesti, podjetnosti, inovativnosti, nenazadnje pa otrokom pomagajo pri odločitvi o poklicni izbiri. Na dogodku si bodo obiskovalci lahko ogledali lanskoletne zmagovalne poslovne modele oz. prototipe iz tekmovanja vseslovenskega izbora najboljše podjetniške ideje POPRI.

Podjetniški krožki<br />
Vir: Arhiv RA ROD<br />

Vabimo vas, da nas na našem razstavnem prostoru obiščete tudi v soboto, kjer se boste lahko pobliže seznanili z našimi aktualnimi projekti (LIFEViVaCCAdapt, INTER BIKE II, West Slovenia Invest in drugimi aktivnostmi podpornega okolja (LAS Vipavska dolina, SPOT).

Vipavska dolina na Okusih ob meji

September tako obeta pester nabor dogodkov. Pred vrati je namreč tudi sejem Gusti di frontiera 2018 (Okusi ob meji), ki bo na ulicah italijanske Gorice potekal od četrtka, 27. septembra, do nedelje, 30. septembra. Dobili smo priložnost, da se pod okriljem Vipavske doline  pridružimo vsem obmejnim občinam, ki se že vrsto let predstavljajo na tej tradicionalni prireditvi, kjer organizatorji letos pričakujejo množičen, milijonski obisk.  Našli nas boste na skupnem razstavnem prostoru, ki se bo nahajal v predelu »Piazza del Gusto«, kjer bomo sodelovale tri vodilne destinacije - Nova Gorica in Vipavska dolina, Brda in Kras.

Zemljevid prireditve Okusi ob meji<br />
Vir: Arhiv RA ROD<br />

Aktualni razpisi

Novi nacionalni razpisi, ki smo jih izbrali za lokalno okolje, so na voljo na spletni strani Razvojne agencije ROD.

 

info.ROD-5 foto5-1 RA-ROD-logoinfo.ROD-5 foto5-2 SPOT-logoinfo.ROD-5 foto5-3 LAS-logoinfo.ROD-5 foto5-4 Life-logoinfo.ROD-5 foto5-6 WestSloveniaInvest-logoinfo.ROD-5 foto5-5 InterBike2-logo

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #gospodarstvo, #ROD

Kolofon