Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Ekipa UTVV – naj čista Vipavska dolina ostane naš ponos doma in v tujini

Minulo soboto, 15. septembra 2018 smo se pod okriljem organizacije Ekologov brez meja pridružili globalni pobudi Očistimo svet (angl. World Cleanup Day) in tako čistili tudi Slovenijo. Največja svetovna čistilna akcija doslej se je pričela v soboto na Fidžiju, končala pa 36 ur kasneje na Havajih. Vanjo je bilo vključenih 156 držav in kar 13 milijonov prostovoljcev, ki so čistili divja odlagališča odpadkov, reke, morja, ceste in parke.

Tudi nam se je ta dan zdel poseben, zato smo se čiščenju Vipavske doline pridružili tudi ekipa Ultra Trail Vipavska dolina (UTVV). V sodelovanju z občinsko koordinatorko Mojco Bernik, smo dopoldan v okviru Vipavske trgatve na Glavnem trgu v Vipavi postavili stojnico, na kateri so prostovoljci lahko prevzeli vreče za ločeno zbiranje odpadkov ter rokavice, ki so nam jih priskrbeli Ekologi brez meja. V dobrodelne namene smo zbirali tudi plastične zamaške. Prav tako smo poskrbeli za ozaveščanje o pomenu in načinih zmanjševanja nastajanja novih odpadkov (ang. Zero waste). Pri tem so nam pomagale nazorne ilustracije otrok iz Osnovne šole Miren – Podružnica Bilje ter izdelki iz trgovine ''Moj svet, čist planet'' iz Nove Gorice, ki podaja inovativne izdelke in ideje za način življenja brez odpadkov. Obisk stojnice je bil, morda zaradi trgatev po kmetijah in tudi drugega dogajanja na trgu v okviru Vipavske trgatve, zelo majhen. Z velikim veseljem pa smo sprejeli varovance iz Centra za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Vipava, ki so se napotili očistiti Vipavske ulice. Zelo pohvalno je tudi, da so vzgojiteljice spodbudile najmlajše iz Otroškega vrtca Ajdovščine, enote Vipava; saj sta pri načinu življenja z manj odpadki prav zgled in vzgoja najbolj učinkovita.

Očistimo Slovenijo 2018

Glavno sporočilo tokratnje čistilne akcije je bilo, da čistimo zadnjič – predvsem v smislu, da je zares napočil čas, ko je potrebno razmišljati o preprečevanju nastajanja vedno novih odpadkov. To pa je mogoče le korak za korakom s spreminjanjem nakupovalnih navad in prihodnjim pogajanjem s proizvajalci največkrat odvrženih odpadkov. Prav s tem namenom je bilo s strani Greenpeacea v okviru gibanj ''Break Free From Plastic'' in ''Let's Do It'' spodbudno in organizirano tudi popisovanje blagovnih znamk odvrženih odpadkov (angl. brand audit), ki naj odgovornost naloži tistim korporacijam, ki so za onesnaževanje s plastiko najbolj zaslužne. Čas je namreč, da začnemo razmišljati o alternativah.

S to mislijo smo se skupina šestih odraslih in štirih otrok z Glavnega trga v Vipavi odpravili proti Lokavcu, od tam pa smo se podali na prelepo 9 kilometrov dolgo pot proti Predmeji. Presenečeni smo bili, saj smo našli ogromno vreč pločevink in plastenk, ki so jih ljudje med vožnjo očitno odvrgli v naravo. Ob poti je bilo tudi veliko cigaretnih škatlic, vžigalnikov, nekaj steklenic, našli pa smo celo odvržene čevlje in štiri polne vreče oblačil. Na peskokopu pod tuneli smo opazili tudi kup razbitih stekel. Ko smo celotno cesto in okolico temeljito pregledali in očistili, smo se vrnili proti Lokavcu. Tam smo v dogovoru s Komunalno stanovanjsko družbo Ajdovščina vreče z odpadki pustili na enem od ekoloških otokov.

Očistimo Slovenijo 2018

Naše delo je bilo tisti dan opravljeno. Resnična skrb za naravo, vzgoja nas odraslih in tudi otrok za planet brez odpadkov pa se komaj pričenja. Že danes lahko plastično steklenico zamenjamo s stekleno, ter v trgovino vzamemo s svojo vrečko. Naj naši odpadki pristanejo v smeteh in le te ločujmo. Vzporedno z napredkom pazimo tudi na našo naravo. Le tako lahko upamo, da bo vsa plastika, ki duši morja in oceane, kmalu le spomin na preteklost.

Očistimo Slovenijo 2018

 

Ekipa UTVV

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #vipavskadolina, #okolje

Kolofon