Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Noč ima svojo moč v Ajdovščini

V petek, 28. septembra 2018, se bodo v Ajdovščini odvijale aktivnosti Evropske noči raziskovalcev, pod skupnim imenom 'Noč ima svojo moč'. Na pobudo Evropske komisije se namreč širom Evrope za en dan v letu široko odprejo vrata organizacij, ki se ukvarjajo z znanostjo in raziskovanjem, da bi predstavile poklic in življenje znanstvenika širši javnosti.

Na ta dan bodo raziskovalci in znanstveniki poljudno predstavljali svoje delo in morda ravno vas navdušijo za raziskovanje. Aktivnosti bodo izvajali Ustanova Hiša eksperimentov, Institut 'Jožef Stefan', Kemijski inštitut in Tehniški muzej Slovenije …

V Dvorani prve slovenske vlade bo na ogled razstava - 'Če slučajno še ne veš: intelektualna lastnina za vsakdanjo rabo'. To je občasna skupna razstava Tehniškega muzeja Slovenije in Urada RS za intelektualno lastnino, ki na poljuden način prikazuje zanimivosti iz sveta patentov, modelov, znamk ter pojasnjuje avtorske pravice in kaže primere iz tehniške zgodovine. Glavni cilj postavitve je seznaniti obiskovalce z vlogo intelektualne lastnine v njihovem vsakdanjem življenju, s posledicami zlorabe ter s pozitivnimi učinki njenega spoštovanja. Razstava predstavlja 20 kratkih zgodb. Med drugim pojasnjuje, kdo je bil prvi lastnik avtomobila na Kranjskem; ali je bil res Slovenec predlagatelj prve poštne znamke; kateri slovenski izdelek je bil najbolj kopiran; ali je bil Michael Jackson lastnik patenta ter ugotavljamo, kako se sliši zvočna znamka.

V taisti dvorani bo gostovala tudi razstava Hiške eksperimentov, na majhnih eksperimentih – poskusih - se boste lahko radovedneži učili na lastnih izkušnjah. Svojo raziskovalno pot boste nadaljevali v Pilonovi galeriji, kjer se boste lahko udeležili delavnice in ogledali stalno zbirko. Nato boste odkrivali optične iluzije na trgu pred Domom krajanov Ajdovščina, v notranjosti pa bo še projekcija dokumentarnega filma.

Če vaša radovednost še vedno ne bo potešena, boste na Prešernovi ulici sami naredili veliko zanimivih stvari - se zabavali z izdelavo glasbenih inštrumentov, tekmovali s papirnatimi letali …
Večina poskusov je zasnovanih tako, da jih lahko naredite iz stvari, ki jih najdete doma. Vse kar boste naredili, boste lahko odnesli tudi domov.

Vsi, ki vas zanima zgodovina, se boste podali na arheološko vodstvo in se seznanili z lokalno zgodovino. 

Vabimo vas, da pokramljate z znanstvenicama Tino Ponebšek in Ano Velikonja, ki delujeta na različnih raziskovalnih področjih, vendar delita navdušenje nad odkrivanjem novih znanj.

Prizadevali si bomo spodbujati radovednost in ustvarjalnost s sposobnostjo kritičnega mišljenja preko odprte komunikacije, raziskovanja in odkrivanja. Seveda želimo, da se dogodkov udeležite prav vi. Otroci, mladostniki, mladi odrasli, malo starejši odrasli, tisti, ki ste že v pokoju in malo starejši otroci. Festival je za vse obiskovalce brezplačen, no ne čisto – s seboj obvezno prinesite radovednost!

Noč ima svojo moč tudi v Ajdovščini

Urnik dogajanja v Ajdovščini:

 

9:00-20:00, Avla Dvorane prve slovenske vlade: Hiška eksperimentov, interaktivna razstava eksperimentov tipa »izvedi sam« (HE)

9:00-20:00, Avla Dvorane prve slovenske vlade: Razstava »Če slučajno še ne veš: intelektualna lastnina za vsakdanjo rabo« (TMS)

9:00-20:00, Avla Dvorane prve slovenske vlade: EU kotiček

10:00-20:00, Pilonova Galerija Ajdovščina: Dan odprtih vrat (PGA)

10:00, Pilonova Galerija Ajdovščina: Križem kražem z Veno Pilonom, delavnica za osnovne šole (PGA)

10:00-19:00, trg pred Domom krajanov Ajdovščina: Optikalije, razstava optičnih iluzij (HE)

11:00, trg pred Dvorano prve slovenske vlade: Sara Kebe, Zvokologija, znanstvena dogodivščina (HE)

12:00, Kavarna Stolp: Znanstveni ekspreso z raziskovalko Tino Ponebšek (HE)

12:00-18:00, Prešernova ulica: DRZNI eksperimenti, delavnica Vskoči mimogrede (HE in društvo DRZNI)

13:00, trg pred Dvorano prve slovenske vlade: Andreja Perat, Plinologija, znanstvena dogodivščina (HE)

17:00, trg pred Dvorano prve slovenske vlade: Andreja Perat, Plinologija, znanstvena dogodivščina (HE)

18:00, pred Pilonovo galerijo Ajdovščina: arheološko vodstvo z Luko Rozmanom

19:00, trg pred Dvorano prve slovenske vlade: Sara Kebe, Zvokologija, znanstvena dogodivščina (HE)

19:00, Pilonova Galerija Ajdovščina: U3, Kdo je Veno Pilon? O življenju Vena Pilona skozi njegovo fotografijo in pisma, Cafe Scientifique (GVP)

20:00, Kavarna Stolp: Znanstveni ekspreso z raziskovalko Ano Velikonja (HE)

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #film

Kolofon