Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Podjetniške priložnosti na vsakem koraku

V prvih jesenskih dnevih, ko se dan krajša in drevesom že odpadajo listi, se na Razvojni agenciji ROD posvečamo sijočim podjetniškim priložnostim. Na celjskem sejmišču so svetovalci SPOT Goriške nudili osebna svetovanja podjetnikom, v tednu mobilnosti pa smo razpravljali o povezovanju ponudnikov kolesarskih storitev. V ruski regiji Samara je bila v ospredju tema gospodarskega sodelovanja, v domači Ajdovščini pa smo se predstavili na dnevu ajdovske industrije in podjetništva - INCASTRI. S projektom investiranja v Goriško razvojno regijo ta konec tedna sodelujemo v Luksemburgu, na italijanskih Okusih ob meji pa se predstavljajo vinarji Vipavske doline.

Predstavitev na sejmu MOS

Naša svetovalka iz SPOT svetovanja Goriška  se je udeležila 51. sejma MOS na celjskem sejmišču, ki je potekal med 11. in 16. septembrom. Na sejmu so podjetniki lahko izvedeli več o storitvah SPOT-a in ponudbi v okviru podpornega okolja. Sejem MOS združuje podjetnike in pripomore k pridobivanju novih strank ter vzpostavljanju poslovnih kontaktov doma in v tujini, s čimer lahko bistveno vpliva na poslovanje in rast podjetja.

Svetovalci SPOT na MOS sejmu <br />
Vir: Arhiv Razvojne agencije ROD<br />

Gospodarska delegacija v ruski regiji Samara

V rusko regijo Samara se je sredi septembra po nove poslovne priložnosti podala 16-članska gospodarska delegacija. Udeleženci, med njimi tudi direktorica Razvojne agencije ROD, so se pod okriljem Javne agencije Spirit srečali s predstavniki številnih ruskih podjetij in organizacij, se udeležili rusko-slovenskega poslovnega foruma, obiskali pa so tudi nekatere institucije, podjetja in tehnološke parke. V ospredju so bile možnosti za povečanje gospodarskega sodelovanja in blagovne menjave s poudarkom na digitalizaciji. Razvojna agencija ROD iz Ajdovščine je predstavila gospodarski potencial in možnosti za investicije zgornje Vipavske doline. Prispevke o obisku v ruskem jeziku si lahko ogledate na spletnih povezavah TV Samara in Gubernia TV.

Gospodarska delegacija v Rusiji<br />
Vir: Arhiv Razvojne agencije ROD<br />

»Združuj in učinkovito potuj« tudi v Goriški razvojni regiji

V  tednu mobilnosti, ki v letošnjem letu poudarja ravno multimodalnost potovanj, se je na Razvojni agenciji ROD v okviru projekta INTER BIKE II - Vzpostavljanje multimodalnih povezav vzdolž kolesarske trase Adriabike, ki je sofinanciran v okviru Programa čezmejnega sodelovanja INTERREG V-A Slovenija-Italija 2014-2020 iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in italijanskih nacionalnih javnih sredstev, odvilo prvo pripravljalno srečanje pred izvedbo aktivnosti za razvoj trajnostne mobilnosti. Med slednjimi so letošnjo jesen najprej predvidene delavnice, namenjene strokovni javnosti in potencialnim turističnim ponudnikom kolesarskega turizma v Goriški razvojni regiji. Delavnice bodo predstavljale podlago za vzpostavitev delovne skupine za razvoj trajnostnega turizma in čezmejnega odbora. V okviru slednjega bo vzpostavljena tudi koordinacija ponudnikov storitev za kolesarje na slovenski strani, ki se bo povezovala z že vzpostavljenimi italijanskimi mrežami. Cilj projekta namreč ni le združevanje različnih trajnostnih oblik prevoza, temveč tudi združiti oziroma povezati ponudnike kolesarskih storitev in osmisliti delo na daljinskih povezavah z navezavo na lokalne povezave oziroma kolesarske turistične produkte regije in čezmejno sodelovanje.

Pripravljalno srečanja pred izvedbo delavnic za Goriško razvojno regijo v sklopu projekta INTER BIKE II<br />
Vir: Arhiv Razvojne agencije ROD<br />

Stolpi iz špagetov na INCASTRI

Ajdovščina je bila 21. in 22. septembra prepletena z malimi in velikimi podjetniki, saj je potekala že druga INCASTRA - Dan ajdovske industrije in podjetništva, ki se ga je udeležila tudi Razvojna agencija ROD. Za osnovnošolce zadnje triade smo promovirali podjetniške krožke in jih izzvali k postavitvi najvišjega stolpa, kjer so imeli na voljo 20 špagetov, en meter lepilnega traka ter meter vrvice. Na vrhu stolpa pa je morala bit postavljena sladkorna penica »marshmallow«. Seveda je bil največji izziv, da je moral stolp prosto stati. In tudi je, z rekordom 74 cm.

Postavitev najvišjega stolpa iz špagetov <br />
Vir: Arhiv Razvojne agencije ROD<br />

Predstavili smo tudi delovanje aktualnih projektov LIFEViVaCCAdapt, INTER BIKE II, West Slovenia Invest in druge aktivnosti, ki jih kontinuirano izvajamo v vlogi podpornega okolja: vodilni partner LAS Vipavska dolina, SPOT.

Aktualni projekti Razvojne agencije ROD <br />
Vir: Arhiv Razvojne agencije ROD<br />

V sklopu projekta Invest in Ajdovščina je na INCASTRI doživel krstno vožnjo Burja Bus, katerega namen je predstavljanje Vipavske doline na pomembnih dogodkih in prireditvah z namenom pridobivanja potencialnih vlagateljev. Več si lahko preberete tudi na straneh Občine Ajdovščina.

Krstna vožnja Burja busa <br />
Vir: Arhiv Razvojne agencije ROD<br />

Goriška razvojna regija predstavljena v Luksemburgu

Predstavniki Goriške razvojne regije se v sklopu projekta West Slovenia Invest ravno ta konec tedna mrežijo na poslovnem forumu »Invest in Slovenia« Luxembourg, ki poteka od 27. do 29. 9 v Luksemburgu. Namen udeležbe poslovnega foruma je predstavitev desetih investicijskih projektov omenjene regije, od katerih so kar štirje projekti iz ajdovske občine.

Direktorica Razvojne agencije ROD, Brigita Habjan Štolfa <br />
Vir: Arhiv Razvojne agencije ROD<br />

Okušajte na Okusih ob meji

Od četrtka, 27. septembra, do nedelje, 30. septembra, na ulicah italijanske Gorice poteka sejem Gusti di frontiera 2018 ali Okusi ob meji, ki na več kot 350 stojnicah ponuja izbrane kulinarične specialitete, ki povezujejo kar pet celin sveta. Naši ponudniki se predstavljajo pod okriljem Vipavske doline in se tako pridružujejo obmejnim občinam. Vabimo vas, da nas obiščete na skupnem razstavnem prostoru, ki se nahaja v predelu »Piazza del Gusto«, kjer sodelujemo tri vodilne destinacije – Vipavska dolina, Nova Gorica ter Brda in Kras.

Seznam ponudnikov:

  • četrtek, 27.9.: Vinska klet Vipava 1894 in Lavrenčič – Estate
  • petek, 28.9.: Petrič – vina s tradicijo, Vina Pregeljc in Lavrenčič – Estate
  • sobota, 29.9.:  Vinska klet Žorž 1696, Vina Pregeljc, Poljšakova brajda in Posestvo Štokelj
  • nedelja, 30.9.: Vina Povh in Poljšakova brajda

Urnik prireditve:

  • četrtek, od 17.00 do 03.00
  • petek, od 10.00 do 03.00
  • sobota, od 10.00 do 03.00
  • nedelja, od 10.00 do 24.00.

Otvoritev prireditve Okusi ob meji<br />
Vir: Arhiv Razvojne agencije ROD<br />

Aktualni razpisi

Novi nacionalni razpisi, ki smo jih izbrali za lokalno okolje, so na voljo na spletni strani Razvojne agencije ROD.

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #gospodarstvo, #ROD

Kolofon