Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

V Vipavskem Križu odprli razstavo Deček z žogo

Kulturno društvo Norma7 je v začetku leta oblikovalo Projekt Deček z žogo. Projekt združuje in javnosti predstavlja različne umetniške zvrsti; slika, kip, skulptura, fotografija, video, performans, glasba, tekstilije..., ki jih je skupina umetnikov ustvarila po literarni predlogi pesniške pripovedi Deček z žogo in drugih pesmi pesniške zbirke Sled angelov pesnice Darinke Slanovec. Na ogled v Galeriji Vipavski Križ.

Projekt so v večmesečnem obdobju izvedle skupine; mladi umetniki, ki so pravkar končali akademski študij; mladi umetniki, ki so že dosegli visoka priznanja in nagrade doma in v tujini; priznani, uveljavljeni umetniki srednje generacije, slikar, ki slika z usti; dijaki Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina; skupina mladih, Ljudska univerza Ajdovščina.

Ustvarjalni proces je zajemal več faz: prebiranje, interpretiranje, ponotranjanje Darinkine poezije; vsak umetnik je svet zase in v teh svetovih je poezija pustila svoj pečat, klobčič, inspiracijo; je muza, ki narekuje umetnikovo zasnavljanje; prvi zasnutki, medsebojne konfrontacije in različni pogledi ter različne umetniške zvrsti so oživljali besedne predloge; nekateri so sicer raje ustvarjali v samoti, sami zase.

Besedni del literarnega recitala, predstavljen v treh delih, je dopolnjevala glasbena pripoved priznanega glasbenika, tolkalca in bobnarja Gala Furlana. Recital je predstavila Dramska skupina Norma7: Amina Munjakovič in Jure Žgavc, dijaka Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina, oddelek gimnazija ter Urška Brežnjak.

Projekt, razstava in literarni recital, je bil v juliju predstavljen na Mednarodnem srečanje slikarjev, kiparjev in drugih umetnikov v Starem trgu pri Ložu. Umetnostna zgodovinarka Polona Škodič je ob tej priložnosti zapisala: "Deček z žogo je prispodoba vsega tistega, kar ustvarjalci nosijo v sebi. To je velika svoboda, domišljija, igra, raziskovanje prostora, večno gibanje in spoznavanje večnih resnic. IGRA KOT OSREČUJOČA AFIRMACIJA ŽIVLJENJA, brez igre ni druženja. In tako se Deček z žogo prikrade med umetniške ustvarjalce, ki nosijo otroka v sebi. Vedno je treba v sebi odkrivati igro, svobodo in radovednost. Razstava je sestavljenka različnih zvrsti, različnih slogov, tehnik,tematik, motivov in je takšna- kot je naše življenje - veliko razkošja in dotik muz umetnosti."

Deček z Žogo // Vipavski Križ

AVTORJI RAZSTAVE

Monika Avdič, dipl. oblikovalka vizualnih komunikacij, je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, je stara 25 let in prihaja iz okolice Vipavskega Križa. Njena kreativna narava jo je odpeljala v svet oblikovanja, občasno riše, slika in izdeluje različne kreativne projekta. Tako je nastal tudi razstavljen Deček z žogo, s katerim se prvič predstavlja javnosti.

Primož Brecelj, iz Ajdovščine, je zaposlen je kot fotograf v Pilonovi galeriji Ajdovščina. Svoje fotografije objavlja v različnih publikacijah. Njegova fotografska dela so bila razstavljena na več razstavah doma in na tujem. Za svoje fotografije je prejel kar nekaj pomembnih strokovnih nagrad in priznanj. Udeležuje se tudi mednarodnih fotografskih srečanj in likovnih kolonij. Uspešno deluje tudi znotraj grafičnega oblikovanja.

Nastja Bric, diplomirana oblikovalka tekstilij in oblačil (UNI). Je študentka magistrskega študija iz oblikovanja mode in kolekcij na Aalto univerzi, šoli umetnosti, oblikovanja in arhitekture (Helsinki, Finska). Leta 2015 je diplomi¬rala iz smeri oblikovanje tekstilij in oblačil na Naravoslovno tehniški fakulteti (Ljubljana, Slovenija). S svojimi deli se predstavlja in sodeluje na modnih revi¬jah, razstavah, natečajih, itd.. V zadnjih letih se posveča predvsem oblikovanju tekstilij (tkanje, lasersko izrezovanje, tisk, pletenje, oblikovanje površin). Skozi oblikovalski proces raziskuje odnos med tekstilom in formo. Zanima jo manipulacija krojev in silhuet.

Deček z Žogo // Vipavski Križ

Gal Furlan, iz Lokavca pri Ajdovščini, bobnar in tolkalec, se je že kot najstnik učil afriškega bobnanja od mojstrov, dokončal je šolanje pri priznanem profesorju Zlatku Kaučiču, s katerim je veliko sodeloval in snemal glasbo. Vseskozi sodeluje z raznimi glasbenimi skupinami, ki gojijo raznovrstno glasbo (blues, afriško, funky), avtorsko ustvarja progresivno glasbo. Kot gost snema za različne glasbenike, poučuje kot pedagog, ukvarja se tudi z zvočna terapija . Je soustanovitelj KUD Kussa in Kluba Štala, v Lokavcu pri Ajdovščini, kjer se izvajajo glasbeni dogodki, umetniške razstave in delavnice.

Mojca Gulič, dipl. slikarka, je diplomirala na Akademiji lepih umetnosti v Benetkah leta 2005 pri prof. Carlu Di Racu. Njeno izražanje ni omejeno zgolj na slikarstvo, blizu so ji tudi grafika, kiparstvo in manj konvencionalne tehnike. Sodeluje v posameznih, v javnosti posebej opaženih, projektih vizualne umetnosti in deluje kot mentorica. Blizu ji je narava, upodablja jo z realistično celo naturalistično natančnostjo in vendar je v njenih vizualizacijah vselej prisoten tudi otroški pogled, s katerim likovne zapise odeva v svojsko pravljičnost in fantazijskost. Ta pa je postavljena na obče in osebno izbrane simbolne temelje. Danes živi in ustvarja v Novi gorici in na deželi na Krasu.

Mag. Barbara Jurkovšek, dipl. slikarka, iz Ljubljane, je leta 2006 diplomirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani iz slikarstva pri prof. Metki Krašovec in likovne teorije pri prof. dr. Jožefu Muhoviču. Kasneje se je izpopolnjevala na Accademii di Bele Arti di Lecce v Italiji. Leta 2009 je na ljubljanski Likovni akademiji magistrirala iz slikarstva pri prof. Metki Krašovec. Za njo je 37 samostojnih in več kot 50 skupinskih razstav in projektov v Sloveniji in tujini. Deluje na področju slikarstva, kiparstva, grafike, kaligrafije in znanstvene ilustracije. V svojem delu se ukvarja z raziskovanjem mej med umetnostjo, znanostjo in kičem. Navdih za svoja dela pogosto črpa iz zoologije, botanike, paleontologije in evolucije sodobnega človeka.

Mag. Anja Kranjc, dipl. kiparka je leta 2008 z odliko diplomirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani pri prof. Matjažu Počivavšku, iz kiparstva je leta 2011 tudi magistrirala pri prof. Matjažu Počivavšku in prof. Igorju Škamperletu na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Od leta 2005 je imela osem samostojnih razstav. Sodelovala je tudi na številnih skupinskih razstavah. Njeno delo že ves čas spremljajo strokovno ugodne ocene. Prejela je več diplom, nominacij, nagrad, med njimi Prešernovo nagrado 2006. Doslej je ustvarila pet javnih kiparskih postavitev. Poučuje tudi kiparstvo v posameznih Likovnih šolah. Ukvarja se tudi s slikarstvom, risbo, ilustracijo, animacijo in grafiko. Je članica DLUL in DLUSP.

Anja Kranjc

Jan Krmelj, dipl. gledališki režiser, gledališko režijo je študiral na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani, pesnik, slikar in publicist. Uveljavljeni mladi umetnik, ki suvereno ustvarja na raznovrstnih področjih, je režiral več gledaliških predstav, izdal odmevno pesniško zbirko Relikvije dihanja, svoje pesmi objavlja v literarnih revijah, piše članke za strokovne publikacije.

Binca Lomšek, iz Domžal, slikarka, fotografinja, ljubiteljica besede, zanjo je navdušil mentor Marjan Rožanc,deluje pri društvu Lipa in LD Mengeš. Je dobitnica nagrad fotografskih natečajev, imela je več samostojnih razstav, zadnja odmevna je bila »Velikan s Klanca« ob 100-letnici smrtni Ivana Cankarja.

Skupina Prod-uk, Ljudska univerza Ajdovščine, je sprejela izziv in se pridružila ostalim ustvarjalcem projekta. Člani so zasnovali, oblikovali in ročno izdelali svoje kreacije in tako dopolnili sceno predstavitve besednega recitala.

Srednja šola Veno Pilon Ajdovščina: dijakinje srednje šole, oddelek za predšolsko vzgojo, pogosto presenetijo s umetniškimi sporočili, često uporabijo tudi odpadni material in ustvarijo reciklirane skulpture. S svojim ustvarjanjem se šola uspešno vključuje v lokalno okolje.

Deček z žogo // Vipavski Križ

Nike Škofič, slikarka, je soustanoviteljica in dolgoletna članica KUD Goriška paleta, ki je svoja slikarska znanja izpopolnjevala in brusila pri priznanih učiteljih, izkušena animatorka, mentorica številnih likovnih delavnic in drugih ustvarjalnih srečanj. Vse življenje že diha risbo, akril in mešane tehnike. Je avtorica številnih javnosti predstavljenih samostojnih in skupinskih razstav. Umetnost prepoznava kot smisel življenja, zanj pa je pripravljena veliko dati: vztrajanje, napredovanje, razvoj, delo in še delo. Njeno delo krasijo številne nagrade in strokovna priznanja. Rada ima glasbo in igra tolkala, radovedno pa vstopa tudi v svet literarnega pisanja. Živi v Ajdovščini.

Deček z Žogo // Vipavski Križ

Taras Trebše, doma iz Nove Gorice, se dolgoletno posveča fotografiji, slikanju, pisanju pesmi in kratke proze, ročno izdeluje unikatne umetniške eksponate, moderira številne obiskane ustvarjalne delavnice, raziskuje staroversko mitologijo.

Benjamin Žnidaršič Beno, z neverjetno ustvarjalno energijo vsestransko angažiran humanist, osebnost mnogih talentov, je vsestranski umetnik, slikar, pesnik, in pisatelj. Zna razodevati govorico življenja, nesebično bogatiti in povezovati ljudi na mnogo načinov. Njegova dela, razstavljena na številnih razstavah in likovnih srečanjih v domovini in v tujini žanjejo zavidljive strokovno nagrade in priznanja. Benjamin je polnopravni član Mednarodnega združenja VDMKF slikarjev, ki slikajo z usti in nogami. Je ustanovitelj in lastnik Zavoda za kulturo, integracijo in socializacijo družbenih skupin ARS VIVA s sedežem v Starem logu pri Ložu.

Deček z Žogo // Vipavski Križ

Lokalne Ajdovščina

#kultura, #razstava, #vipavskikriž

Kolofon