Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Bo cesta na Predmejo kmalu plačljiva za snemanje reklamnih oglasov?

Slikovita cesta med Predmejo in Lokavcem postaja v zadnjem času vse bolj priljubljena med tistimi, ki se ukvarjajo s snemanjem reklamnih oglasov. V letošnjem letu je bila zaradi podobnih razlogov tako zaprta že trikrat. Lokalna skupnost pa od tega nima nič, kot kaže pa se bo v prihodnje to vendarle spremenilo.

Nekajkrat smo že poročali o zapori slikovite ceste med Predmejo in Lokavcem, zaradi snemanja takšnih in drugačnih oglasov, največkrat za namene avtomobilske industrije. Predvsem del ceste pri "tunelih" je za snemalce in kreativce zelo zanimiv in večkrat uporabljen za promocijo avtomobilskih blagovnih znamk,

Reklama je seveda tudi lepa promocija za Vipavsko dolino, a  obenem s seboj prinaša tudi kup nevšečnosti, predvsem za tiste občane, ki cesto redno uporabljajo za odhod v službo ali druge opravke. Domačini so tako prisiljeni delati dodatne kilometre, lokalna skupnost pa nima od takšnih snemanj nič, le sitnosti, je na zadnji občinski seji opozoril ajdovski občinski svetnik Angel Vidmar, "Zadnja zapora je trajala od devetih zjutraj do treh popoldan, snemajo predvsem multinacionalke, zato sem prepričan, da bi lokalna skupnost morala imeti nekaj od tega." je za Radio Robin dejal Vidmar.

Preberi tudi: Cesta na Predmejo najlepša v Sloveniji

Žal pa ima Občina Ajdovščina ob tej problematiki precej zvezane roke, saj gre za državno cesto, na kateri občina nima pristojnosti. Direkcija za infrastrukturo jih zgolj obvešča o zaporah. Bi se pa to v prihodnje lahko spremenilo, saj kot zagotavlja župan Tadej Beočanin, bodo na Občini zaradi pobude občinskega sveta, preučili možnosti in inštrumente s katerimi bi se morda dalo nekaj sredstev povrniti v lokalne skupnosti, ki so najbolj na udaru, ko pride do zaprtja ceste.

Da je to možno, pa dokazuje občina Bovec, kjer se srečujejo s podobnimi problemi. Na pobudo župana Valterja Mlekuža so se letos dogovorili z direkcijo za ceste, da morajo snovalci reklamnih spotov pred snemanji pridobiti soglasje občine. Produkcijske hiše so dolžne občini za vsak dan snemanja na občinski lasti plačati 400 evrov, takšne donacije se od njih pričakuje tudi v primeru, da zapirajo državne ceste. Zbran denar občina namenja v humanitarne namene oziroma z njim pomaga različnim društvom ali zavodom. Letos so tako na Bovškem zbrali več kot 10.000 evrov.

 

* Vir: Radio Robin

* Naslovna fotografija: Saša Kapetanovič

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #promet

Kolofon