Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Povrnimo si prožnost telesa in duha - v Ajdovščino prihaja vadba po metodi Feldenkrais

Se še spominjate, s kakšno lahkoto ste uporabljali svoje telo v otroštvu? Kot pripadnica generacije, ki se je še lahko brezskrbno igrala na praznih ulicah predmestja, se z nostalgijo spominjam časov, ko pred nami ni bilo varno nobeno drevo, ograja ali zid, ko so bili kolo, žoga in kotalke najljubši športni pripomočki in ko smo za šalo izvajali prevale, skoke, stoje, kolesa in podobne telovadne prvine. Ali skakali čez elastiko ne da bi imeli občutek, da se nam bo sesedla hrbtenica.

Zagotovo nisem edina oseba, ki je s povečevanjem števila svečk na rojstnodnevni torti ugotovila, da ji telo ne služi več tako kot nekdaj. Z leti kar naenkrat večino dneva presedimo v avtomobilu in pred raznimi zasloni, zgrbljeni v dve gubi ali pa vztrajamo v najrazličnejših prisilnih držah zaradi narave našega dela ali celo konjička, s katerim se z veseljem ukvarjamo v prostem času. Vse to ne ostane brez posledic, če ne poskrbimo zase. Ob predpostavki, da se rodimo zdravi, imamo kot otroci popoln gibalni potencial. Če nam starši omogočijo mirno in varno okolje, z raziskovanjem lastnega telesa in okolice uspešno sami od sebe ugotovimo, kako se s hrbta prevaliti na trebuh, kako se splaziti, sesti, vstati in shoditi. Vsak otrok to naredi na svoj način in v svojem ritmu glede na svoje zmožnosti. Kaj kmalu pa se naš živčni sistem začne prilagajati mehaničnim zahtevam okolja in tako določene gibalne vzorce omejimo ali celo izločimo, hkrati pa privzamemo določene vzorce obnašanja in gibanja, ki prerastejo v navade in se globoko zakoreninijo v živčnem sistemu. Privzet način gibanja pa ni nujno optimalen in lahko privede do različnih tegob, kot so npr. moteni vzorci dihanja, omejena gibčnost sklepov in neprožna hrbtenica. Kaj lahko storimo, da si povrnemo gibljivost telesa?

Ena od možnosti je, da se začnemo ukvarjati z metodo Feldenkrais. Še nikoli niste slišali zanjo? Nič nenavadnega. V svetu jo sicer poznajo že več desetletij, v Sloveniji pa so jo prve certificirane učiteljice začele poučevati pred slabimi desetimi leti. Vse od takrat je vadba po metodi Feldenkrais obdržala butični značaj, čeprav se po zaslugi naraščajočega števila učiteljev iz prestolnice počasi širi tudi v druga mesta. Kaj pravzaprav je metoda Feldenkrais? Zelo posplošeno rečeno je gibalna metoda, ki nam pomaga izboljšati ali ohraniti vitalnost v najširšem pomenu besede ter izboljšati telesno zmogljivost, te učinke pa dosežemo na izjemno subtilen način, lahko bi rekli brez kapljice znoja in ob predpostavki, da smo se vsi ljudje, ne glede na našo starost ali stanje, sposobni učiti, pri tem pa kot osnovno orodje uporabljati naše telo. Zato izvajanje metode Feldenkrais pravzaprav ni vadba v klasičnem pomenu besede, temveč učenje ali bolje rečeno raziskovanje lastnih gibalnih sposobnosti v prijetnem, igrivem, z rezultati in cilji neobremenjenem vzdušju – tako, kot smo to počeli kot otroci. Se še spomnite, kdaj ste se nazadnje česa naučili z veseljem? Nikoli? No, potem dajte priložnost metodi Feldenkrais.

Metoda je poimenovana po avtorju dr. Mosheju Feldenkraisu (1904-1984), nuklearnem fiziku in inštruktorju juda, ki je pri razvoju metode združil znanja s področja anatomije, biomehanike, nevrologije, razvojne motorike, psihologije in pedagogike. O metodi je napisal več knjig, za časa svojega življenja pa je izobrazil več sto učiteljev, ki danes nadaljujejo njegovo delo. Ena izmed njih je Ruthy Alon, ki v častitljivi starosti 88 let še vedno poučuje in je, tako kot drugi učitelji, ki sem jih imela priložnost srečati, živa priča učinkovitosti metode. Če si želite ogledati skladno gibanje brez napora, poiščite katerega od Ruthyinih posnetkov z naslovom Movement Nature Meant na kanalu YouTube.

Feldenkrais

Pri metodi Feldenkrais sta nam na poti do ponovne gibkosti telesa na voljo dve orodji: skupinske in individualne lekcije. Lekcije ozaveščanja skozi gibanje (Awareness Through Movement, ATM) potekajo v skupini. Posebnost vodenja teh lekcij je, da učitelj gibov ne kaže, temveč daje zgolj ustna navodila, učenci pa v lastnem ritmu in v skladu z zmožnostmi svojega telesa izvajajo prijetne, lahke gibe, ki postopoma postajajo obsežnejši in bolj kompleksni. Pri tem se ne osredotočamo na doseganje nekega cilja, ampak se na novo učimo, kako čim bolj racionalno uporabljati svoje telo, bodisi kako učinkovito in brez naprezanja opravljati določene običajne aktivnosti (kako stati, vstati, pogledati nazaj, nekaj doseči), lahko pa so lekcije usmerjene k bolj abstraktnemu raziskovanju odnosa med sklepi, mišicami in držo. Med lekcijo usmerjamo pozornost na predele telesa, ki se jih običajno sploh ne zavedamo in se tako učimo v gibanje vključevati vse telo, hkrati pa se začnemo zavedati svojih privzetih gibalnih vzorcev in omejitev ter raziskujemo možnosti za nove načine gibanja. Na voljo je na stotine lekcij različne težavnosti in kompleksnosti, prilagojenih gibalnim zmožnostim učencev. Individualna lekcija funkcionalne integracije (Functional Integration, FI) je posamezniku prilagojen učni proces, pri katerem učitelj s tem, ko z rokami vodi učenca skozi potek gibov, vzpostavlja skladnejše gibanje učenca. Učiteljev dotik med premikanjem učenčevega telesa je prijeten, neinvaziven, tankočuten in natančen. Učitelj s tem, ko doseže popuščanje napetosti v telesu, ustvari novo okolje, ki dopušča učencu udobno učenje, zavzemanje novih položajev telesa, nove in drugačne gibe. S tem posamezne dele telesa poveže v funkcionalno enoto, bodisi za učinkovitejšo rabo telesa pri vsakdanjih opravilih ali pa za izboljšanje telesne zmogljivosti na bolj kompleksni gibalni ravni.

Z redno vadbo naše gibanje postane lahkotnejše, svobodnejše, bolj koordinirano in tako ponovno odkrijemo našo sicer prirojeno sposobnost elegantnega in učinkovitega gibanja. Vadba je primerna za vsakogar, ne glede na starost in telesne sposobnosti. Koristna je za osebe z bolečinami v hrbtu, vratu, ramenih, kolkih, kolenih … Učinkovita je pri lajšanju težav zaradi multiple skleroze, cerebralne paralize ali možganske kapi, kakor tudi pri delu z otroki s posebnimi potrebami. Priljubljena je med starejšimi, ki se želijo gibati svobodnejše in enostavnejše ter si izboljšati samopodobo. Glasbeniki, plesalci, pevci in igralci jo uporabljajo kot učinkovito orodje za razvijanje svojih sposobnosti do popolnosti in doseganje večje ustvarjalnosti. Cenijo jo tudi športniki, saj jim z iskanjem gibalnih vzorcev, ki so v skladu s posameznikovo konstitucijo, omogoča izogibanje poškodbam in doseganje vrhunskih rezultatov.

Z letošnjo jesenjo prihaja metoda Feldenkrais tudi v Vipavsko dolino. Vabim vas, da se nam pridružite ob torkih ob 16.30 v Hiši mladih v Ajdovščini, da se skupaj podamo na pot raziskovanja, na kateri prosto po dr. Feldenkraisu ˝nemogoče postane mogoče, mogoče lahko in lahko elegantno˝. Z vadbo začnemo 16.10.2018, prvi obisk je brezplačen. Za več informacij pišite na naslov mikrogib@gmail.com, pokličite na tel. št. 041 393 513 ali pokukajte na facebook (Mikrogib).

 

Mateja Pate, učiteljica ozaveščanja skozi gibanje (Feldenkrais Institut Wien, International Feldenkrais Training Program ˝Wien 2017˝)

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice

Kolofon