Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Hommage Tisnikarju v Pilonovi galeriji v Ajdovščini

Pilonova galerija iz Ajdovščine vas lepo vabi na odprtje nove razstave, ki bo v sredo, 24. oktobra, ob 19. uri. Tokratna razstava bo posvečena slovenjgraškemu slikarju Jožetu Tisnikarju, ki je leta 1970 je prejel nagrado Prešernovega sklada. Razstava bo na ogled do 9. decembra 2018.

Jože Tisnikar je bil slikar samouk. Dolgo je delal kot obdukcijski pomočnik v secirnici slovenjegraške bolnišnice. Med letoma 1954 in 1964 se je slikarsko izoblikoval pod mentorstvom akademskega slikarja Karla Pečka v Slovenj Gradcu. Postal je cenjen med ljudmi, šolanimi slikarji in kritiki. Nagrado Prešernovega sklada je prejel leta 1970 za slikarska dela, razstavljena v letu 1969. Bil je slikar, ki ga je priznala in cenila tudi tujina. Najbolj je poznan po svojih upodobitvah krokarjev in temačnih podobah mrtvih, pogrebov, krajin in avtoportretov. Njegove umetnine so polne ekspresivnih in eksistencialističnih vsebin. Ustvarjal je risbe in slike v različnih tehnikah, posebej v tehniki enkavstike. Umrl je kot pešec v prometni nesreči, kmalu po julijski otvoritvi velike retrospektivne razstave v galeriji v Slovenj Gradcu. Pred galerijo so mu po smrti postavili spomenik, delo Mirsada Begića.

Tisnikar je na svojih slikah upodabljal minljivost človeškega življenja. Njegove slike so dolgo časa vzbujale nelagodje in grozo v očeh nepoznavalcev umetnosti, toda s spreminjajočim se družbenim in ekonomskim načinom življenja, kjer je prisotna tehnologija, si razumevanje slikarjeve povezave življenja in smrti danes marsikdo razlaga drugače. Tisnikarjeve slike so preproste in so odraz sveta preprostih ljudi, ki je nekaj samoumevnega in realnega, pri čemer je Tisnikar v svoje slike umestil življenje in smrt z roko v roki.

Jože Tisnikar

Jože Tisnikar je upodabljal ljudi na meji tega sveta, svoj umetniški navdih pa je črpal iz svojega življenjskega in delovnega okolja (prosekture). Ko je Tisnikar združil vse svoje umetniške ideje in svoja življenjska videnja, so nastale umetnine, ki na poseben način izražajo okolje, ki mu je omogočalo ustvarjati in pri tem podoživeti lasten doživljajski svet. Velik pomen za nastanek Tisnikarjevih umetnin ima način življenja na Koroškem, kjer je umetnik sam kot tudi drugi ljudje začutil prehajanje iz stare v moderno družbo.

Razstava v Pilonovi galeriji prihaja iz stalne zbirke 'HOMMAGE TISNIKARJU' Koroške galerije likovnih umetnosti, Slovenj Gradec. Razstava, ki se obenem pridružuje obeležitvi slikarjeve 90-letnice rojstva in 20-letnice smrti, je nastala v okviru projekta Zbirke v gibanju, izmenjave zbirk muzejev in galerij ̶ v letu 2017 je KGLU gostila Pilonovo stalno zbirko.

Med avtorji del iz tamkajšnje stalne zbirke, ki jih je za razstavo izbral kustos, sta ob Jožetu Tisnikarju še kiparja Mirsad Begić in Metod Frlic, slikarji in grafiki Zdenko Huzjan, Valentin Oman, Zoran Mušič, Tisnikarjev slovenjgraški prijatelj Bogdan Borčić, Vladimir Veličković ter fotografi Dragiša Modrinjak, Tihomir Pinter, Herman Pivk in goriški fotograf Roberto Kusterle.

Razstava, ki jo spremlja dvojezična publikacija (slo., ang.) s spremnim besedilom Marka Košana, bo na ogled do nedelje, 9. decembra 2018.

Hommage Tisnikarju

 

 

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #kultura, #razstava

Kolofon