Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Ženske Aline Asberga Nabergoj v Galeriji Hiše mladih

V ajdovskem MKC Hiša mladih pravkar poteka že 12. Festival Hiše mladih, v okviru dogajanja pa so v petek, v Galeriji Hiša mladih odprli zanimivo likovno razstavo z naslovom Sieviete - Ženska. Avtorica Alina Asberga Nabergoj se z avtorsko razstavo del poklanja ženskam na svojevrsten in izrazno zelo zanimiv način. Razstava bo na ogled do 22. novembra.

V letu 2018 baltska država Latvija praznuje svojo stoto obletnico. Ob tej zanimivi obletnici so v Mladinskem kulturnem centru Hiša mladih, v svoje vrste povabili Alino Asberga Nabergoj ter Zando Brikmane, dve Latvijki, ki že vrsto let živita v Vipavski dolini. Prijateljstvo med Slovenijo in Latvijo bodo obeležili z dvema razstavama, najprej z likovno Aline, nato pa še s fotografsko Zande.

Alina Asberga Nabergoj je rojena l. 1980 v Latviji. Študirala je oblikovanje oglasov in interierjev. Od leta 2005 pa živi in ustvarja v Vipavi, kjer si je ustvarila družino in dom. Je članica društva likovnih umetnikov Severne Primorske ter redno razstavlja in sodeluje na likovnih kolonijah. Poleg slikarstva se ukvarja tudi z izdelovanjem dekorativnih predmetov.

Alina Asberga Nabergoj

Njeni figuralni liki, s portretnimi upodobitvami izrazno svojstveno in prepričljivo nagovarjajo z zgovornostjo obraza, predvsem oči. Ti mili ženski obrazi odpirajo tudi pogled v drugačnem kulturološki prostor in razkrivajo drugačno naglašenost študijske orientacije, katere je bila Alina deležna, predvsem pa so dokaz samosvojosti njene slikarske duše, je o avtorici zapisala znana likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn.

Vabljeni k ogledu zanimive razstave, ki bo na voljo vse do 22. novembra.

Alina Asberga Nabergoj

Alina Asberga Nabergoj

Alina Asberga Nabergoj in Zanda Brikmane

Alina Asberga Nabergoj

Alina Asberga Nabergoj

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #kultura, #razstava

Kolofon