Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Na Waldorfski šoli Primorska rastejo, se učijo in povezujejo z lokalno in širšo skupnostjo

Z letošnjim šolskim letom je v Ajdovščini zaživela waldorfska šola. V novih šolskih prostorih so se kmalu prav lepo udomačili, kar res ni bilo težko, saj je šola svetla, prostorna in prijazna; še dodatno toplino pa so ji vdahnile učiteljice, starši in prijazni mojstri, ki so jo čez poletje skrbno urejali in pripravljali za njihove drage šolarje.

Prostori jim nudijo varno zavetje, kjer lahko v miru rastejo in se učijo, a njihova želja je biti tudi odprta šola, zato so se kmalu začeli povezovati s sosednjimi šolami in drugimi ustanovami. Najprej pa je potrebno izpostaviti krasne sosede, ki so se iskreno razveselili njihovega prihoda in jih velikodušno sprejeli medse.

Že v začetku septembra so šolo obiskali učenci OŠ Col, s katerimi so rajali, peli in se igrali na šolskem dvorišču. Ob tednu otroka so se z veseljem odzvali povabilu dijakov Srednje šole Veno Pilon na ogled igrice Repa velikanka. Kmalu so jim dijaki programa predšolske vzgoje vrnili obisk in takrat so jim učenci Waldorfske šole s prikazom ritmičnega dela glavne ure pokazali, kako se učijo na waldorfski šoli. Praznik svetega Frančiška so obeležili s petjem njegovih hvalnic v cerkvi Janeza Krstnika, kjer jih je sprejel gospod župnik in predstavil življenje tega skromnega svetnika. Bili so tudi na obisku v Lavričevi knjižnici, kjer so jim prijazne knjižničarke povedale, kako si sposodimo knjige in zanje skrbimo. Na bližnji kmetiji so spoznavali domače živali in kmečka opravila. Tik pred jesenskimi počitnicami so prijetno urico preživeli s prvošolci in učiteljicami na OŠ Danila Lokarja. Še se bodo družili, si izmenjevali izkušnje in ideje.

Obisk na OŠ Danila Lokarja

Seveda pa z veseljem pokukajo tudi preko vipavskih gričev, saj se waldorfski šolski okoliš razprostira široko, celo preko meja. Na biodinamični kmetiji Luna v Šempetru so učenci Waldorfske šole sejali žito, mleli zrnje, pekli kruh, skuhali joto in hranili živali. Veselijo se obiranja oljk na Biotehnični šoli Šempeter in seveda že tradicionalnih nastopov na različnih prireditvah v zamejstvu. Načrtujejo sodelovanje z mnogimi ustanovami in društvi v lokalni in širši skupnosti.

Nives Bratina Furlan

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #šolstvo

Kolofon