Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Na edinem predvolilnem soočenju v Ajdovščini nastopil le Tadej Beočanin

Sinoči je v prostorih ajdovske Hiše mladih potekalo soočenje kandidatov za župana Ajdovščine. No, pravzaprav ni šlo za soočenje, saj se je vabilu odzval le sedanji župan Tadej Beočanin, preostala dva kandidata pa sta se nastopu odpovedala. To je bilo tudi edino predvideno soočenje kandidatov pred županskimi volitvami, ki bodo v nedeljo, 18. novembra.

Mladinski svet Ajdovščina ter Mladinski kulturni center Hiša mladih sta tudi letos povabila v svoje vrste kandidate za župana Občine Ajdovščina. Soočenje je potekalo v okviru projekta Volitvus, ki ga sofinancira Mladinski svet Slovenije v okviru programa Partycipiraj, s katerim mlade spodbujajo k udeležbi na volitvah.

Če smo bili pred štirimi leti na istem mestu priča pravemu predvolilnemu soočenju, s številnimi kandidati in z vročo debato, je bila tokrat situacija popolnoma drugačna in nič kaj podobna bitki za župana.

Od treh kandidatov za župana se je vabilu odzval le dosedanji župan Tadej Beočanin, ki se bo prihodnjo nedeljo potegoval za svoj drugi mandat na čelu občine. Ostala dva kandidata, Marjan Poljšak ter Miha Kapelj sta sodelovanje odpovedala, vsak s svojim razlogom. Tako so bili kar številni poslušalci prikrajšani za izmenjavo različnih mnenj in pogledov na preteklost in predvsem prihodnost ajdovske občine.

Namesto soočenja smo tako doživeli pogovor z županom Beočaninom, ki je v dobrih dveh urah  odgovoril na številna aktualna vprašanja. Tako smo lahko slišali županovo mnenje in razmišljanje o trenutnih razmerah v svetu in o tem, kako se globalne problematike dotikajo tudi lokalnih, saj je predvsem gospodarstvo na domačih tleh odvisno od razmer na tujih trgih. Podobna slika velja tudi za turizem, ki je v zadnjem času v porastu, kar se vidi tudi v statistiki, ki kaže zelo dobre kazalce v primerjavi s prejšnjimi leti. Turizem bo, v primeru zmage Beočanina, tudi v prihodnje ena izmed vodilnih aktivnosti občine, še bolj pa se bo potrebno povezati skupaj z ostalimi občinami Vipavske doline, Občina bo poskušala imeti čim več posluha tudi za tiste posameznike in družbe, ki bodo želeli vlagati v to panogo.

Precej je bilo govora o ureditvi Lavričevega trga. Beočanin je poudaril, da dela nemoteno potekajo naprej in da tudi v idealnih razmerah te investicije ne bi bilo moč dokončati bistveno hitreje. Bo pa po koncu del osrednji ajdovski trg obenem tudi nov turistični produkt, ki ga velja izkoristiti.

V sklopu soočenja – pogovora je bilo na tnalu še precej ostalih aktualnih tem, od dogovora z ajdovsko gasilsko službo, zadolženosti občine, gradnje novih stanovanj, povišanja stroškov pri obnovi Glasbene šole, o smotrnosti novega kulturnega doma, kanalizaciji in optičnem omrežju, do novega Centra za zdravje na Ribniku, Beočanin pa se je dotaknil tudi ideje enega izmed protikandidatov o ureditvi brezplačnega mestnega prevoza.

Ob koncu je Tadej Beočanin dejal, da trenutno razmišlja le še o enem mandatu na čelu občine, ki je nekako logično nadaljevanje prvega mandata in priložnost, da zaključi projekte, ki si jih je zadal. Ga pa kasneje mika tudi vstop v državno politiko in nadaljevanje politične poti na parlamentarnem parketu.

Soočenje se je končalo z vabilom k odhodu na volitve, ki bodo v nedeljo, 18. novembra. Naj zmaga najboljši. Kot rečeno je bilo to edino predvolilno soočenje kandidatov za župana v živo, v Ajdovščini. Bo pa soočenje potekalo tudi na radijskih valovih Radia Robin, v petek, 16. novembra, seveda v primeru, da se bodo kandidati pojavili pred mikrofonom.

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #lokalnevolitve2018

Kolofon